© Капитал Забелязвате ли как колкото и да се опитвате

...
© Капитал Забелязвате ли как колкото и да се опитвате
Коментари Харесай

Коронакризата: ще боли, но за кратко

© Капитал Забелязвате ли по какъв начин колкото и да се пробвате да говорите за друго, диалозите с съвсем всички доста бързо отиват в тематиката за ковид. " Ще пътувате ли някъде? " (Не, поради вируса.) " Времето ще става по-студено. " (Жалко, коронавирусът не обича топлото.) " Какво да взема за вечеря? " (Всичко ли има в магазина, да не са изкупени нещата поради суматохата?)

Никога през последните евентуално десетилетия не е имало тематика, която да ангажира съзнанието на толкоз доста хора. Почти всички български специалисти - вирусолози и епидемиолози, споделят, че са в цялостно неразбиране от цялата суматоха. Те се пробват да успокоят хората, като съпоставят ковид с по-силна грипна зараза, само че вълната от терзание, наподобява, мъчно може да бъде спряна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като обаче болестта не просто стигна до Италия, само че и избухна там с доста по-голяма мощ, в сравнение с се очакваше, равнището на суматоха още веднъж стартира да се усилва. Конкретните резултати от това към този момент започнаха да се усещат. В този брой на " Капитал " взехме решение да погледнем на тази история единствено от един ъгъл. Предпочетохме да не описваме за сериозните компликации, които сега изпитва Италия, до момента в който опитва да ограничи епидемията. Преценихме и (засега) да не описваме задоволително готова ли е България за епидемията и има ли какво още да направи, с цел да избегне неконтролирано разпространяване на болестта. (За да не се притеснявате още повече, в резюме - държавното управление работи по въпроса.) Вместо това тази седмица се фокусирахме напълно върху икономическите резултати от пандемията. Тя към момента е на ранен стадий, само че следствията за разнообразни бизнеси към този момент са ясни.

Един от най-пострадалите браншове на стадия наподобява туризмът. Избухването на доста местни епидемии и известните случаи на насилствена карантина (дали на транспортен съд, дали в хотел) уплашиха съвсем всички. Поне за околните месеци проектите за пътувания са мощно лимитирани. Оттам болестта се трансферира и към други браншове, като да вземем за пример превоза. Всякакви бизнеси, които са свързани със събиране на повече хора на едно място - да вземем за пример спортни прояви, също ще имат сложни месеци.

Всичко това идва в не изключително подобаващ миг за международната стопанска система, когато така и така се очакваше тя да спре да пораства. Прогнозите обаче бяха, че това ще се случи най-рано идната година. Сега коронавирусът може да се окаже този проблем, който да провокира световното закъснение. Но може и да не се - към момента има относително позитивни сюжети с действителен късмет да се случат. (Още - тук.)

Добрата вест е, че всичко това ще свърши евентуално до началото на лятото. Въпросът в този момент е какво тъкмо ще се случи до тогава. След като най-оптимистичният сюжет - коронавирусът да бъде стеснен до дребни и лесни за следене огнища, се провали в Италия, в този момент остава да се види дали напъните там ще стартират да дават резултат. Това се чака да стане най-рано в средата на идната седмица, тъй като случаите, които се записват в този момент и пълнят лечебните заведения там, в действителност са на инфектирани отпреди да бъде намерено огнището на епидемията. През идващите дни ще се разбере дали болестта може да бъде овладяна, или през нея ще се премине по допустимо най-тежкия метод. Това ще покаже и какво ще се случи в стопанската система през тази година - какъв брой дълбока ще бъде рецесията и какъв брой бързо ще е възобновяване от нея.

Сигурното е, че сложният интервал ще има край, и то след не доста време. От тази седмица Китай последователно се връща към естествения си темп на живот и работа - карантините стават по-малко строги, фирмите рестартират производствата си, трафикът в огромните градове стартира да се ускорява. Трудният интервал там беше тъкмо два месеца. Сега остава да се види какъв брой бързо ще се оправим ние и на каква цена.

В броя ще видите още:

Живият щит на Ердоган
Какво ще има на мястото на софийския хотел " Рила "
Защо внуците на Райко Алексиев се реалокираха да живеят в България
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР