© Капитал За тези, които са стигнали до върха на

...
© Капитал За тези, които са стигнали до върха на
Коментари Харесай

Без правила

© Капитал " За тези, които са стигнали до върха на хранителната верига, не може да има благосклонност. Има единствено едно предписание - удряй или ще бъдеш удрян. " Този откъс от сериала House of Cards пасва добре на случилото се тази седмица по горните етажи на българската пирамида от власт и бизнес. Два сюжета от последните дни - и двата свързани с прокуратурата, демонстрираха, че зад поизцапаните пердета на публичността се води гневна борба за власт и въздействие. Битка, в която разпоредбите са единствено привидни.

В единия сюжет страната стартира война по всевъзможен начин против притежателя на " Национална лотария " Васил Божков. Едновременно се включиха няколко разнообразни институции. Прокуратурата и полицията участваха с покачване на обвинявания, задържане на няколко индивида и оповестяване на самия Божков за интернационално търсене, а дружно с това Народното събрание одобри на първо четене закон за възбрана на частните лотарии. Това е към този момент последният стадий от конспирация, която стартира преди два месеца, и резултатът от нея е, че една от знаковите фигури на българския преход, която носи белези от всичките му дефекти, към този момент е отвън играта. Какво тъкмо се случи и какви са аргументите за това, вижте тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другият значим сюжет от последните дни - офанзивата на основния прокурор против президента Румен Радев, на пръв взор наподобява сходен, само че това е единствено видимо. Общото в двата случая е присъединяване на Иван Гешев, само че разликата е доста основна. В случая с Божков се нападна човек, който мъчно може да провокира състрадание. Част от аргументите за офанзивата против него може и да са свързани с пренареждане на хазартния пазар, само че данните против него за укриване на налози и съмненията за това по какъв начин е реализирал въздействието си в хазартния бизнес в действителност заслужават да бъдат проверявани. Това по принцип, в случай че прокуратурата и страната като цяло работеха напълно в полза на хората. Но с президента е доста по-различно.

За случая с президента е подобаващ различен откъс от сериала House of Cards - " Демокрацията е доста надценена ". Преди няколко дни основният прокурор стартира фронтална офанзива против президента, като първо сезира Конституционния съд да се произнесе по въпроса защо може да бъде разследван президентът (за сведение, съгласно конституцията - за нищо) и по-късно популяризира записи от негови телефонни диалози с шефа на военно-въздушните сили. Посланието беше кристално ясно. Президентът е единственият човек на висока държавническа позиция, който е сериозен към настоящия модел на безконтролна прокуратура. Нейната голяма мощ сега й разрешава да има въздействие върху всички останали управляващи - изпълнителна и законодателна. Върху обособени политици и цели партии.

При избирането на Гешев за основен прокурор Румен Радев непосредствено съобщи, че ще работи за смяна в конституцията, която да ограничи властта на държавното обвиняване. И отговорът не закъсня. Конституционният съд е органът, който дружно с Народното събрание може да смъкна президента от власт. Питането на Гешев до него е директна опасност, че основният прокурор не би се поколебал да опита сходен ход. Освен в случай че Румен Радев не стане дисциплиниран. Освен в случай че внезапно не престане да бъде сериозен към прокуратурата.

Историята с изваждането на Васил Божков от огромната игра в
хазарта е забавна, само че в нея няма да има някакъв по-грандиозен край - пикът й беше тази седмица. Тази с президента обаче е много по-важна и ще продължи да се развива. Нейният ход ще бъде значително индикативен за това какво ще се случи през идващите месеци, а евентуално и години в българската къща от карти - дали ще победи статуквото, или плахият опит за някакъв напредък ще я срути, с цел да построи нещо по-стабилно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР