© Капитал Йохан Габриелс е кънтри мениджър за Румъния и

...
© Капитал Йохан Габриелс е кънтри мениджър за Румъния и
Коментари Харесай

FinTech Summit 2019: Банките все повече усещат влиянието на финтех сектора

© Капитал Йохан Габриелс е кънтри управител за Румъния и България на компанията Ebury, която обезпечава бизнес решения за дребни и междинни фирмите, най-вече в областта на интернационалната търговия и валутните покупко-продажби. В началото на ноември 2019 година испанската банка Santander закупи 50.1% от компанията след стратегическа инвестиция за 400 млн. евро. Йохан се причислява към Ebury през 2018 година, като преди този момент е работил Eli Lilly, Mars, PepsiCo, Capital One, MasterCard, има дълготраен опит и в банково-финансовия бранш на Румъния. Той ще бъде измежду лекторите на Annual Fintech& InsureTech Summit, която ще се организира на 27 февруари в София. Кои ще са трендовете, които ще обрисуват развиването на промишлеността през идващите години?

Очаквам повече покупко-продажби от страна на банките и техни партньорства с финтех компании. В ранните години на нашата промишленост банките не се притесняваха, когато техни клиенти се местят при новите в играта. Днес обаче финтех секторът стана по-зрял и съм уверен, че Ebury и сътрудниците от други компании влизат в дневния ред на управленията на огромните банки. Днес някои банки в действителност се пробват да са по-иновативни, само че се сблъскват с вътрешната корпоративна просвета и правните системи и регулации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През последните години банките и финтех си партнират главно в посока потребителите и по-рядко се случват директни трансгранични вложения на банки във финтех комапнии. Както да вземем за пример тази на Santander във Ebury, която стана през предишния ноември. Тези покупко-продажби са по-сложни и сложни и би трябвало да забележим повече такива през идващите години с израстването на пазара.

Повишава ли се доверието на клиентите във финтех фирмите и какво вършиме вие за това?

Индустрията се наложи за по-малко от 5 години и през днешния ден повече от половината компании в Източна Европа работят или обмислят да работят с финтех компании. В Ebury имаме вяра, че опитът и построяването на доверие ще са това, което вършат основната разлика. Това е тъй като слагаме най-хубавите хора с знания на локално равнище. Днес имаме 26 офиса и планираме да ги увеличим до повече от 40 през идващите 2 години. Инвестицията на Santander увеличи доста доверието в нашата компания.

От друга страна, промишлеността е подпомагана от композиция от регулации (тук отличен образец е английският регулатор FCA) и държавните управления, които окуражават нововъведенията във финансовите услуги. Това дружно с финтех фирмите, които вкарват по-голяма бистрота в услугите, конкурирайки се с банките, задвижи колелата на революцията в бранша.

През последните 5 години секторът се сблъска с възходяща конкуренция и по-добри други възможности. През идващите няколко години салдото на силите вътре в връзките сред консуматори и снабдители на финансови услуги фундаментално ще се промени. Просто потребителите ще имат достъп до заплащания в действително време и персонализирани артикули, от които той или тя фактически имат потребност, до момента в който големите и наказателни такси ще изчезнат.

В момента финтех фирмите се финансират повече с частен капитал, имат ли те бъдеще на фондовата борса?

Ще ви дам образец. Ebury имаше избор от кой да се финансира - частен капитал или инвестицията на Santander. Минусът на първият вид е, че той следва прецизен цикъл на инвестицията си, нормално 5-7 години, което постоянно води до излаз от нея, преди бизнесът на компанията да е подготвен за това. Santander обезпечи " толерантен ", капитал без отговорности за излаз. Тук сме, с цел да останем. Но да се върна на въпроса: Да, считам, че финтех фирмите имат място на фондовата борса, само че те би трябвало да обезпечат неповторимо потребителско чувство и реален проект.

Първичното обществено предложение (IPO) може да е фантазията за множеството компании, само че това да имаш дълготраен и приближен сътрудник, който схваща по какъв начин работи fintech, може би е по-добрият от двата свята. Какви са трендовете и провокациите пред бранша и кое ще задвижи растежа в бранша по света и у нас ще е и тематиката на конференцията на " Капитал " Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се организира на 27 февруари в София. В нея ще вземат присъединяване специалисти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се трансформира ли София в идващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на промишлеността. Това са още част от значимите тематики, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР