© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите

...
© Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Трите
Коментари Харесай

V, U или L?

© Капитал
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Трите латински букви в икономическата доктрина отбелязват разнообразни сюжети за това по какъв начин протича една рецесия и в каква степен се възвръща стопанската система след нея. Погледнете графиката.

Казва се, че възобновяване има формата на V, когато има внезапен спад в икономическата интензивност, само че последвалият растеж е толкоз огромен, че компенсира и интервала на криза - сегашната стойност на бъдещото произвеждане е минимално наранена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При U темпът на напредък се възвръща, само че изгубеното по време на рецесията в никакъв случай не се връща. Докато при L стопанската система се връща, само че при по-малки темпове на напредък от преди, загубите са огромни.

Глобалната криза, която ограничаващите ограничения поради ковид провокира, се случи с невиждана експедитивност и изправи пред тежки алтернативи държавни управления и бизнес водачи. Като да вземем за пример дали да подхващат бързи съкращения на разноски и хора с риск да изгубят от капацитета си, само че да запазят ликвидност. Този избор през седмицата направиха доста български компании, част от тях огромни фабрики.

Дилемата пред държавните управления наподобява по този начин: дали да запазят стопанската система и в случай че да, на какъв принцип да оказват помощ (на хората ли, на компаниите ли, на банките ли), или да пазят държавните финанси, тъй като първото сигурно значи дефицити и повишаване на държавния дълг. Множество държавни управления по света към този момент ясно отбелязаха, че ще вършат първото, и оповестиха масирани финансови пакети за държавна поддръжка в опит да реализират възобновяване под формата V незабавно откакто отпаднат карантинните ограничения. В България осъзнаването на двата избора и спорът сред тях се разиграха онлайн по малкия екран, до момента в който министър председателят Борисов импровизираше по тематиката. Преди две седмици зае интуитивната позиция - предприемачите да си продадат майбасите, аз ще вардя бюджета. След това заваляха вести, от които стана ясно, че съществуват предприемачи без майбаси, които министър председателят не познава, само че решенията им бързо се видяха в възходящите цифри на безработните и понижените доходи в бюджета.

Как разсъждават те?

Бизнес водачите сега би трябвало да създадат проекти и да работят на база две преценки. Стратегическа - за това каква форма ще има възобновяване, по отношение на което да създадат дългата тактика на компанията - преструктуриране, пренасочване на запаси и пазари и прочие. И тактическа преценка - за дълбочината и продължителността на рецесията. Един тип какъв брой надълбоко и разтеглено във времето ще е V-то или U-то. На тази база вземат решение дали да подхващат внезапни придвижвания и да задържат кеш.

В световен мащаб тактическият въпрос е по-неясен и най-разумният метод, до който доста държавни управления стигат, с цел да сложат точка в хоризонта на здравната рецесия, е да се концентрират върху бързо основаване на всеобщи проби. Стратегическият въпрос към този момент се адресира с огромните финансови ограничения и множеството анализатори предвиждат V или V, което минава в U. Пазарите към този момент (към сряда вечер) също леко възвръщат равнища, откакто първичният фрапантен спад на акциите беше калкулирал шест месеца нулева икономическа интензивност - прекалено много.

В България и здравните, и икономическите ограничения не дават мотив за оптимизъм. Здравните са съответни от позиция на наложените карантини, само че не се работи за ограничение на изключителното състояние във времето. Защото са вероятни и евентуални вторични и третични талази на заболяването, които не може до безспир да се борят с блокади.

Икономическите ограничения са мудни, неуверени и незадоволителни, не на последно място, без ясно водачество. Добър знак е, че в последните дни държавното управление се усети да разшири финансовата отбрана на база брой заети, планирайки да разшири обсега на мярката 60:40. Но към момента няма структуриран проект за по-мащабни ограничения.

Така че и по двете линии бизнесът е заставен да работи най-малко с презумпцията U-U. Поне що се отнася до локалните действителности. Разбира се, постоянно е вероятен и ултрапесимистичен вид, разказан от икономиста, който предсказва рецесията през 2008, Нуриел Рубини - сегашната може да заеме формата на буквата I.

Но това към този момент е прекомерно краен сюжет. Ние по-скоро бихме работили по проектите за възобновяване.

А проектите за възобновяване би трябвало да се базират още веднъж на дълготрайната визия. Как сегашната рецесия ще промени света. Кои браншове трайно ще завоюват, кои ще изгубят трайно. Ще последва ли деглобализация и усилване на ролята на локалните производства и услуги. Ще се възпре ли всеобщият консумеризъм и по какъв начин наподобява противоположното.

За всичко това - в идващите броеве.

Или както споделя един обичан наш коментатор: Всеки ден слънцето ще изгрява, постоянно го прави.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР