© Капитал Три събития определят случващото се в политиката и

...
© Капитал Три събития определят случващото се в политиката и
Коментари Харесай

Превземането върви по план

© Капитал Три събития дефинират протичащото се в политиката и държавното ръководство от началото на годината и, не, локалните избори не са едно от тях:Без подозрение най-важното е процедурата за избор на основен прокурор .Другото е напредването на огромните съветски енергийни планове - продължението на " Турски поток " през България и градежа на АЕЦ " Белене " .И третото е завършването на огромните планове по другите еврофондове .Общото сред всички тях е едно - контролът върху главните парични потоци , които минават през страната. Изборът на основен прокурор е от основно значение за това. Ако на тази позиция има комфортен човек, " ръководството " на еврофондовете и държавните поръчки може да се прави безусловно безнаказано. Позицията на държавното обвиняване също така е и комфортна за елиминиране на всеки евентуален съперник на настоящето положение - политическа съпротива или конкурентна корупционна формация.

И тъй като постът на основния прокурор е извънредно значим, за запазването на позициите там са мобилизирани всички вероятни сили. И трите огромни абсурда от последните дни са свързани с нуждата да се подсигурява изборът на Иван Гешев за идващ началник на обвиняването.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опитът за събаряне на Силвия Великова от ефира на БНР (и целият последвал безпорядък в радиото) е най-видимият случай. Причината за махането на журналистката е, че тя е един от най-способните правосъдни кореспонденти, които познават доста добре прокуратурата и правосъдната система и има свое мнение за протичащото се там. В сегашната обстановка това явно е изглеждало като огромна заплаха за обединението от ползи, която се пробва да наложи Иван Гешев, и се е взело решение гласът на Силвия Великова да бъде заглъхнал.

Ловът на " съветски шпиони " отпреди няколко дни също, наподобява, е част от акцията за избора на Гешев. Тази акция, от една страна, го показва като прозападен, а от друга, непосредствено заплашва президента Румен Радев, който би трябвало да подпише указа за назначение на основния прокурор.

Тези кавги обаче изиграха и малко по-различна роля от тази, която бяха замислили сценаристите им. Те демонстрираха доста ясно кои институции и хора са под директния надзор на обединението зад кандидатурата на Гешев. Изводът от деликатния разбор на детайлите по тях е, че в цели браншове от страната Бойко Борисов има доста по-малко въздействие, в сравнение с наподобява на пръв взор. Или по-точно казано - споделя въздействието си с други хора. Така властта наподобява постоянна, а всевъзможни опити да се наруши този баланс - през свободни медии или самостоятелни политически партии, се смазват брутално. (Вижте всичко по тематиката тук и тук.)

За какво е нужна тази непоклатимост се схваща от друго събитие тази седмица - подписването на контракта за градежа на " Турски поток " през България. Най-значимото в този план е цената му - близо три милиарда лв.. Борисов и обединението зад него обича, в действителност - доста обича огромните строителни планове (вижте тук).

До избора на основен прокурор остава още малко повече от месец и тези кавги надали ще са последните. Предстоят още огромни планове по еврофондовете и, несъмнено, битката за опазване на контрола в огромните общини посредством локалните избори. Играта продължава, само че печелившите сякаш са ясни.

В брой #38 на Капитал ще прочетете още :

- Тайният живот на изоставените сметища

- Меките способи да се пораздвижи железницата

- Тихият напредък на финансовите технологии

Седмичникът " Капитал " се популяризира в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР