© Капитал • За последните шест години компанията участва в

...
© Капитал • За последните шест години компанията участва в
Коментари Харесай

Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

© Капитал

• За последните шест години компанията взе участие в публични поръчки за близо 800 млн. лева

• Големите строителни компании се " отглеждат " с еврофондове и премахване на задграничната конкуренция

• Скандалите в бранша завършват с премахване на засегнатата компания, само че същинският проблем е по какъв начин се ръководят обществените пари Част от тематиката Поръчките на " Джи Пи груп "
Картелът на строителите името си мени, нрава - не

Големите инфраструктурни планове се печелят от дребен кръг компании, които не си пречат една на друга.

" Джи Пи груп " остава в търгове за 1.15 милиарда лева

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица основни планове
Още по тематиката
Нов скандал, заровен под релсите на ул. " Граф Игнатиев "

Според " Спаси София " виброизолационната поставка под релсовия път е била заменена с различен тип в последния миг
17 окт 2018
След отхвърли на " Джи Пи ": кой ще строи тунел " Железница "

Единият вид е ГБС, само че ориста на публичната поръчка и на цялата автомагистрала " Струма " към този момент е неразбираема
15 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
" Джи Пи груп " - новият катарзис на Борисов

Премиерът забрани възлагането на действия на най-голямата строителна компания, а тя се отхвърли от най-голямата си поръчка
12 окт 2018
От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Граф Игнатиев " и градинката " Св. Седмочисленици "
12 окт 2018
Ако сте пътували на запад от Солун по дългата автомагистрала, водеща към йонийския бряг и Игуменица, евентуално сте отбелязали, че по нея има десетки тунели - някои са стотици метри, други - километри. Трудно може да докажете, че строителят на тази автомагистрала - гръцката компания " Актор ", не знае по какъв начин да прави тунели. Българската пътна организация обаче е измислила метод. В търга за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", който с бюджета си 194 млн. лева е най-големият и комплициран пътен обект за последните години у нас, " Актор " бяха отстранени с претекста, че графикът им не съответствува с този на АПИ. Оказа се, че гръцките строители са предложили първо да създадат геотехнически проучвания, а по-късно - план за тунел (както споделят и българските регулации). АПИ е решила, че планът би трябвало да е подготвен до 4-ия месец и затова " Актор " са прекомерно мудни.

Всъщност пътните инженери в организацията не са малоумни. Те знаят отлично, че 4 месеца не са задоволително време да изследваш планина и по-късно да направиш план за тунел, дълъг 2.1 км. Но все някаква причина за премахване би трябвало да бъде измислена. Защото 190 млн. лева са доста пари и спечелилият няма по какъв начин да е инцидентен. От 13-те предложения, подадени за " Железница ", измежду които с изключение на " Актор " имаше компании от Италия, Турция и доста български сдружения, до ценова оферта стигнаха единствено 4 обединявания, нито едно от тях непознато. От тези 4, две - " Станилов " и " ИСА 2000 ", също бяха декласирани, макар че дадоха по-добри цени. Така до финала доближиха две обединявания - това на " Джи Пи груп " и " Главболгарстрой ".

Тази поръчка в резюме споделя историята на огромните строители в България през последните няколко години. Това е бранш, доминиран от страната, в която тя е и ножът и хлябът - дефинира разпоредбите, раздава парите и избира спечелилите. А страната, както е ясно към този момент на всички, може да има доста лица и " самостоятелни " органи, само че в действителност оперира от един център и под едно име. Това също по този начин изяснява за какво и по какъв начин " Джи Пи груп " станаха най-голямата строителна компания в страната и значително дава отговор на въпроса по какъв начин е допустимо частна компания просто да се откаже в границите на няколко дни както от " Железница ", по този начин и от ремонта на трамвайно трасе в София - планове на обща стойност 225 млн. лева

Любимецът на " Лукойл " и на София

" Джи Пи груп " има богата история в строителството и осъществя десетки милиони левове,приходи отвън публичните поръчки. В началото компанията е съсредоточена най-вече в жилищното строителство, като има и един главен клиент. Тя прави редица бензиностанции на " Лукойл ", промишлени обекти на " Лукойл Нефтохим ", хотелски комплекси в Правец, в това число " RIU Pravets Resort ". Именно поради тези обекти, както и поради обстоятелството, че строи новата централа на " Лукойл " и се настанява в остарялата, тя е свързвана с шефа на " Лукойл " за България Валентин Златев, който непрестанно отхвърля да има нещо общо с компанията.

Голямото инфраструктурно строителство за " Джи Пи груп " стартира там, където го застигна абсурдът - в София. Още с първите планове за разширението на метрото през 2009 година обединяването " Метро Билд ", в което взе участие компанията, е определено за реализатор на сектора от метростанция " Обеля " по бул. " Ломско шосе " до пътен възел " Надежда ". Договорът е за 53.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

През 2012 година строителната компания стига до нов контракт за разширение на метрото. Този път посредством обединяване " Метро Сифер " са обезпечени 49 млн. лева без Данък добавена стойност за сектора от ул. " Поручик Неделчо Бончев " до летище София. След това идва и договорът за част от метротрасето към Бизнес парка в кв. " Младост 4 ". Изпълнението е предоставено на обединяване " Метро Билд Младост ", в което " Джи Пи груп " държи 50%, а бюджетът е 53.9 млн. лв.. Чрез ДЗЗД " Обединение Метро Черни връх " компанията работи и по втория метродиаметър, като договорът е за 42.3 млн. лева, а с обединяванията " Метро Билд -център " и " Метробилд-запад " са извоювани и сектори от третата метролиния за надлежно 94 млн. и 81 млн. лв..

Общо от " Метрополитен " сдружението е получило съвсем 380 млн. лева без Данък добавена стойност.

800 млн. лева от страната

Въпреки това " Джи Пи груп " в никакъв случай преди 2013 година не е влизала измежду петте най-големи строителни компании в страната. Това се трансформира, когато стартира да взе участие интензивно в държавните търгове. През онази основна за строителния бранш година, в която изтичаше първият програмен интервал, първият кабинет " Борисов " се смени с " Орешарски ", а десетки търгове по европрограми бяха раздадени бързо, " Джи Пи " за малко подписва контракти за близо 200 млн. лева За съпоставяне - толкоз е общият оборот на компанията за 2009-а, 2010-а и 2011 година Именно тогава стартира и възходът на " Джи Пи груп ", с цел да се стигне до 2016 година и първия катарзис на Бойко Борисов. (Запитан обществено дали е непосредствен с Делян Пеевски тогава министър председателят спря държавни поръчки за близо милиард лв..) През 2016 макар анулирания търг за " Хемус " и други поръчки, които сдружението си е разделило с " Водстрой 98 ", Джи Пи става най-голямата по доходи строителна компания в България. Тази позиция се задържа и през 2017-а, а най-малко преди тази съдбовна седмица изглеждаше доста евентуално компанията да резервира водачеството си и през 2018 година

Впечатление прави това, че облагата на сдружението за 2017 година нараства с над 45% до 27 млн. лева и се връща съвсем на равнищата от рекордната за сектора 2015 година " Джи Пи груп " е и в топ 3 по индикатор доходност на приходите в бранша.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Справка в регистрите на публичните поръчки демонстрира, че независимо или като част от консорциум " Джи Пи груп " е съумяла да завоюва близо 700 млн. лева от публични поръчки в интервала 2012 - 2017 година Само до септември 2018 година пък са подписани контракти за още 97 млн. лв.. Сравнени с общия оборот на сдружението за същия интервал (виж графиката), тези пари образуват над две трети от постъпленията. Това, несъмнено, е ненапълно съпоставяне. В консорциумите сътрудниците си поделят приходите, а такива са някои от най-големите поръчки на Джи Пи. Но подлага под подозрение думите на изпълнителния шеф на компанията Стефан Тотев, който в изявление за " Капитал " твърди, че обществените пари образуват към 35% от приходите на компанията.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Впрочем подобен напредък с помощта на публичните поръчки през последните години претърпяха и други строителни компании като " Трейс груп холд ", " ПСТ груп ", ГБС и " Хидройстрой ". При всички тях (както, несъмнено, и при " Водстрой 98 " ) обаче има ясно изразена наклонност за спад на приходите след 2015 година При " Джи Пи груп " за сметка на това постъпленията непрекъснато се усилват от 2012 година (виж графиката).

И малко от други другари

Паралелно с работата по подземната железница и огромните поръчки, " Джи Пи груп " не не помни от кое място е тръгнала. Тя извършва и редица общински планове, които са съсредоточени в региона на Правец, Етрополе, Венец, Първомай. Става въпрос за обекти като ВиК и улични поправки, тротоари, саниране на учебни заведения, градеж на спортни зали. Като цяло договорите са десетки, като сумите по тях варират от няколкостотин хиляди до няколко милиона лв..

Сред общинските поръчки усещане прави тази на Костинброд за създаване на пречиствателна станция за отпадни води. Тя е на стойност 70.7 млн. лева и е изпълнена от консорциум " Костинброд Конструкшън груп 99 ", в който " Джи Пи груп " има максимален дял.

Близо 17 млн. лева пък са платени на сдружението от " София тех парк " за построяването на площадковата инфраструктура.

Лошата година

2018 година обаче се оказа неприятна за компанията. След като продължи да пораства с познати темпове, компанията се сблъска с няколко нови трудности. Първо пристигна следствието на " Биволъ " за " Джи Пи гейт ". Документите за компании, свързани лица и реализатори от обявата са действителни и елементарно проверими в обществените регистри. Те могат да се оприличат на самобитна матрица за печелене на публични поръчки, която повдигна завесата над скритата част от българската реалност.

Група хора записват няколко консултантски сдружения и стартират да вземат участие в търгове на общини. Сумите, за които се състезават, не са огромни, защото процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни планове. Когато въпросните консултанти са определени обаче, след това за реализатор се избира и обвързвана с тях строителна компания. В оценителните комисии пък като външни специалисти се появяват близки до едните или другите лица. Формално директна съгласуваност сред участниците няма. Но ги събира адресът на бул. " Черни връх " 59А, където е централата на строителната компания и откъдето се твърди, че са изнасяни кашони с документи, с цел да бъдат унищожени. В редица публични поръчки консултантите сочат този адрес за преписка, въпреки да са регистрирани на други места.

След абсурда със арестуваните публицисти прокуратурата направи инспекция, която по-късно прерасна в досъдебно произвеждане и се стигна до блокиране на подозрителен превод за 14 млн. евро.

След това пристигна и публичното неодобрение от следващата извоювана поръчка в София - ремонтите в центъра. Част от мощната интернационална реакция след убийството на публицистиката в Русе (чието последно предаване беше отдадено на " Джи Пи гейт " ) се концентрира върху корупцията при разпределението на еврофондовете. Така Борисов беше задължен да покаже някаква реакция и той реши да направи римейк на катарзиса от преди две години като този път удари по Джи Пи. Набраната през последните години инерция обаче ще бъде сложна за закъснение. Джи Пи се отхвърли от 225 млн. лева, само че взе участие в търгове за още над милиард. В момента извършва поръчки за пречиствателната станция Приморско - Китен за 16.8 млн. лева, за реорганизация на пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград за 15 млн. лева, а предишния месец подписа и жп поръчка за 11.5 млн. лева Законов метод те да бъдат изхвърлени оттова няма. Което значи, че компанията ще би трябвало сама да се откаже и от някои от тях. Ако направи това, ще бъде ясно кой го е поръчал. Както и че Борисов ще търси нов любимец - компания, която след няколко години ще се окаже най-големият строител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР