© Капитал :- В рамките на дни прокуратурата неочаквано удари

...
© Капитал :- В рамките на дни прокуратурата неочаквано удари
Коментари Харесай

Необичайните заподозрени

© Капитал :
- В рамките на дни прокуратурата ненадейно удари бизнесите на двама от най-богатите българи - хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния магнат Миню Стайков.

- Тъй като към замогването им в зората на прехода от дълго време има съмнения главният въпрос е за какво в този момент.

- Недоверието в прокуратурата и мълчанието на политиците генерира цялостен рой тайни теории. Още по тематиката
Наследството на Арабаджиеви: разкош и счетоводни загуби

Бизнес историята на Ветко и фамилията му е като синопсис на прехода
7 сеп 2018
Прокуратурата задържа Миню Стайков и още 10 индивида по следствие за данъчни измами

Операцията се организира по същата скица и за същите обвинявания като тази против Ветко Арабаджиев и фамилията му
5 сеп 2018
Прокуратурата: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват

Открити са доказателства за укриване на налози при фамилния бизнес за 10 години обратно, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев
3 сеп 2018
Над 10 млн. лв. кеш открити до момента в хотели, офиси и сейфове на Ветко Арабаджиев

Бизнесменът и брачната половинка му Маринела се търсят с европейска заповед за данъчни измами и пране на пари, синът им Вълчо е в ареста
1 сеп 2018 Съобщението на прокуратурата от предишния петък за следствието против един от най-богатите предприемачи в България – хотелиерът Ветко Арабаджиев, предизвика не въпроса " за какво? ", а " за какво в този момент? ". Същото се случи пет дни по-късно при новината за задържането на различен представител на националния капитал – притежателя на алкохолна империя Миню Стайков. Зад обществената история на техните бизнеси стоят от дълго време поставяни въпроси за триумфално бързото им замогване още от началото на прехода и за пътищата на техния разцвет. Епизодично през годините е имало и дейности на Национална агенция за приходите или прокуратурата по отношение на техните компании, само че те непроменяемо бързо са потъвали в давност.

Причината за скептицизма е ясна - зад него се вижда голямото съмнение към прокуратурата и към нейната роля да пази публичния интерес, а не нечие подмолно въздействие. И това съмнение е толкоз явно, а въпросът " за какво в този момент " толкоз постоянно беше задаван през последната седмица, че зам. основният прокурор Иван Гешев, който управлява акцията по следствието на двата крупни бизнес клана, на брифинга в сряда самичък пожела още веднъж да го обясни с очевидно неспокойствие. " Прокуратурата организира акции, когато се съберат доказателства, които да устоят в съда ", сподели Гешев. " Сега са събрани доказателства, в този момент се прави акция, само че няма алтернатива, при която да кажеш на някого " няма да вървиш на отмора в чужбина, тъй като чакаме скоро съберем доказателства и да те задържим ", добави той - явно като имитация на съмнението, че някак доста необичайно акцията против Ветко и Маринела Арабаджиеви съответства с почивката им във Франция и малко по-късно те изчезнаха.
Същото обясняваше и основният прокурор Сотир Цацаров, когато на 11 май 2013 година, в деня за размисъл преди парламентарните избори, прокуратурата направи показна акция в търсене на " подправени бюлетини " в печатницата в Костинброд – по сигнал на Мая Манолова и инструкции на Николай Бареков. Не можем да си избираме по кое време да предотвратяваме закононарушения, това зависи от графика на самите нарушители, беше посланието на Цацаров. Делото за бюлетините в Костинброд се оказа кьорфишек, само че прокуратурата стана значим избирателен фактор. Същият въпрос прочее беше задаван и когато прокуратурата нахлу в офиси на Цветан Василев през юни 2014 година Или когато през май 2012 година при зрелищна акция на ГДБОП Гриша Ганчев и синът му Данаил бяха арестувани, Ганчев старши бе упрекнат за началник на група за източване на Данък добавена стойност, като продавала фиктивно захар посредством медиатори кухи компании. Делото против Ганчев и сина му към момента крета в съда.

Дела по шаблон

За всеобщия песимизъм въобще не оказа помощ фактът, че обвиняванията против Ветко Арабаджиев и фамилията му и това против Миню Стайков си наподобяват като две капки вода. И в двата случая става дума за проведена незаконна група, основана за укриване на данъчни отговорности от Данък добавена стойност, както и за пране на парите от тези закононарушения. И в двата случая това е ставало по една и съща скица, еднообразно разказана от прокуратурата - действителни търговски сдружения са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от сдружения от вида " изчезнали търговци ". Тези фактури са осчетоводявани и по този начин се избягвало заплащането на Данък добавена стойност (и данък във втория случай). И в двата случая интервенциите стартират със утринно навлизане в офисите на компаниите и с идентични прессъобщения на прокуратурата. А фактът, че сред двата бизнес клана има и роднинска връзка - дъщерята на Ветко Арабаджиев и синът на Миню Стайков до неотдавна бяха женени и имат щерка, още повече задълбочава тези съмнения.
Арабаджиеви

Публичната част от историята за следствието на Ветко Арабаджиев, фамилията му и доближени се разви доста бързо. На 31 август (петък) сутринта прокуратурата разгласи, че организира обиск, претършуване и изим еване в два от хотелите на Ветко Арабаджиев - столичния хотел " Маринела " и в пловдивския " Марица ". Сред арестуваните шест души се оказа и дребният наследник на фамилията – Вълчо.

Ден по-късно стана известно, че в офисите, сейфове и касети на Арабаджиеви и компаниите им даже в кутия за обувки са открити над 10 млн. кеш, което прокурор Гешев дефинира като рекордна находка. А в понеделник Гешев към този момент разгласи – фамилният бизнес на Арабаджиеви занапред ще бъде разследван най-малко за 10 години обратно за данъчни закононарушения, тъй като при претърсването била открита и екселска таблица с данни от 2008 година досега, където са разказани невнесените налози единствено от захарния комбинат в Пловдив за последните 10 години, а сумата може да стигне и до 100 млн. лв.. Фирмите, през които е станало това, са на " български жители, в това число изостанали в обществено, битово и културно отношение ". След делото за мярката за неотклонение на Вълчо Арабаджиев и двете счетоводителки на фамилния бизнес излязоха любопитни детайлности – 20 дни преди акцията в хотелите 20-годишният студент по право в Лондон изтеглил от разнообразни дребни банкови клонове в страната 10 млн. кеш (според прокуратурата, съгласно други източници - става дума за 2.5 млн. евро) и съпроводен от двете счетоводителки ги внесъл със сак в банкова касета на негово име. Операцията била проведена от родителите му, излиза наяве от информацията, която изтече от съвещанието по делото, което пък бе засекретено в профилирания съд по искане на юриста на Вълчо.

Защитникът на Вълчо Арабаджиев - юрист Илиян Василев, изясни, че същинската причина да желае засекретяване на правосъдното съвещание за ограниченията за неотклонение на клиента му е да попречи да се съсипе животът на младежа.

" Да съсипеш живота на 20-годишно дете единствено тъй като някой счита, че нещо такова е евентуално или той да бъде третиран като пленник единствено с цел да се принудят Ветко и Маринела да се върнат – аз съм сигурен, че те час по-скоро ще се върнат - към този момент сочи на средства, които не могат да са средства на държавна политика ", разяснява юрист Василев пред медиите. Проблемът е, че не е належащо човек да е студент по право, задоволително е да гледа телевизия, с цел да е наясно, че няколко милиона в сак са неприятен бизнес отзив. Рекорден кеш
" Бяха открити големи суми пари, приказваме за над 10 млн. кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки... Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно, не се е случвало в новата история на България. Сумите са потресаващи. " Думите са на зам. основния прокурор Иван Гешев от началото на седмицата.

Няма естествен бизнес, в това число и подобен с огромен оборот, който да държи толкоз доста кеш по този метод, споделя Тихомир Безлов. А моделът с почистване на Данък добавена стойност минава през кеша, прибавя той. Експерти разясняват, че схемата има разнообразни разновидности, само че най-общо постоянно има превод по банков път на избрани компании – така наречен изчезнал търговец, които са нормално на обществено слаби хора – пенсионер, ром, наркозависим, които са дали правомощие на въпросните декларатори – структурата, която чисти ДДС-то. Проблемът е, че връщането на " спестените " пари не може да мине през банка, не може да се върне вкупом, а на части, с цел да не провокира инспекция, която се прави при всеки по-голям превод. Освен това, тези доста преводи не могат да се създадат през една банка, тъй като " ще й светне " и ще рапортува, би трябвало да се прави през разнообразни банкови клонове. След това, когато се събере този кеш, той би трябвало да се изпере – през компании, лихва, изнасяне през граница, а по-късно превеждане по сметка на офшорка, посредством която пък се дава заем на своята компания в страната и т. н.
По принцип не е незаконно някой да държи кеш за персонално прилагане, даже в големи суми, да си ги разнася в сакове или просто да си ги държи на артинсталация у дома, стига да не ги повреди. Престъпление по Наказателния кодекс (чл. 251) е единствено в случай че ги пренасяш през граница, без да ги декларираш. Административно нарушаване е, в случай че извършваш кешови разпращания над 5000 лева, а по Закона за ограниченията против изпирането на пари съответните институции вършат инспекция при кешови интервенции над 5000 евро. В останалите случаи кешът не е нарушаване, даже в случай че се съхранява в ремарке.

Миню Стайков

По същия метод прозвуча известието в сряда за акцията на Специализираната прокуратура в офисите на " Винпром - Карнобат ", " Сис индустрийс " и " Топаз мел " в цялата страна. Разследването е за проведена незаконна група за отбягване на данъчни отговорности в огромни размери, държане на акцизни артикули без бандерол и пране на пари. Данъчните закононарушения са осъществявани в интервала 2009 – 2018 година, като действителни търговски сдружения са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от сдружения от вида " изчезнали търговци ". Задържани са 10 души, измежду които и самият Ми т ю Стайков, прави се обиск на над 60 адреса в страната, размерът от информация е голям, а мащабът на закононарушението занапред ще се разкрива, разгласи Иван Гешев. Той обаче е безапелационен, че сред двете прокурорски акции макар забележителните прилики и впечатляващата поредност няма нищо общо - " най-малко не на равнище доказателства ". Акцията против алкохолния бизнес на Миню Стайков е тръгнала, откакто на 18 юли бе разкрита незаконна фабрика за произвеждане на цигари в Карнобат, която по данни на прокуратурата действа от 2015 година Става дума за 70 млн. лв. годишно, които са изпирани през голям брой компании, а каква е връзката със Стайков занапред ще излиза наяве. Наемодател на пространствата, в които се е намирала незаконната цигарена фабрика, е синът на кмета на Карнобат. Той отхвърля да е знаел какво се прави там, имал пространства, дал ги чартърен.
Иначе най-значителната разлика сред двата случая е в механизма на изпирането. Във компаниите на Миню Стайков не е открит никакъв кеш – даже и в кутии за обувки. Коментарът на Гешев: " не всеки е западнал в средата на 90-те години ".

Има чадър – няма чадър

В българския политико-стопански живот има една аксиома, под която мнозина ще се подпишат – толкоз огромен по мащаб бизнес се върти единствено с политическо застъпничество и се удря единствено по знак отвисоко. Не бива да се не помни, че и в двата случая става дума за бизнес, основан в зората на прехода и просперирал до етикета " един от най-богатите предприемачи " в България. Трудно е да се повярва, че самостоятелна акция на прокуратурата и службите ще го удари, колкото и доказателства да извадят на този стадий.

Но анализаторите към този момент се внимателни. На въпроса " за какво в този момент " все още може единствено да се гадае, като се реконструрират някои неща по известните обстоятелства, съобщи за " Капитал " Тихомир Безлов. На същия въпрос някогашният шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев съобщи в изявление по Нова тв - питайте политиците, властта.

Стойчев обаче прави съсредоточено изложение на политико-институционалната среда, която направи това допустимо: " През 1991 година беше основана ЦСБОП – и през цялото време се натрупаха ужасно доста оперативни данни за забогатяващи по чудноват метод лица, за странни интервенции, които се правиха през множеството новопоявяващи се банки, през които доста хора бяха финансирани. Спомняте си, че един от министрите тогава, Любомир Начев, изкара цялостен лист за несъбираемите заеми. По никакъв метод тогава правосъдната власт не се задейства синхронизирано със специфичните служби. Имаше наклонност разработки съзнателно да се реалокират от една работа в друга, което съгласно мен целеше да се замитат следи. ЦСБОП беше трансформирана в различен тип работа, след това за малко време беше препратена в ДАНС, която пък се появи като че ли от нищото като концепция от също странни хора, които нищо не разбираха от тази система. Въобще промените в службите за сигурност през годините като че ли бяха правени за да се легитимира и облекчи странното замогване на доста хора ".

Версиите

Така към този момент остават версиите. На първо място, несъмнено, че прокуратурата се е задействала, тъй като внезапно си е спомнила за какво е основана. Може катализатор да е било разкриването през юли на незаконната фабрика в Карнобат (според някои докладвана от конкуренцията), което стана с доста звук, само че по-късно всички съмнително замълчаха. Може алена лампичка да е светнала около контракта с " Маринела " за заслон на делегатите на европредседателството, за което Брюксел несъмнено е направил някое изследване. Може да е имало и сигнал от непознати служби, засекли подозрителни интервенции, поднесен по този начин, че българските да не могат да не се задействат.
Една от хипотезите е, че последното е било по линия на наказания в Италия за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо (който се укрива), като компаниите на Арабаджиев и/или Стайков са взели участие в прането на парите от опиати. Доказателства няма, а единствено допирни точки - Вълчо Арабаджиев-младши има съдружничество и с Лоренцо Семерджиев, наследник на Георги Семерджиев (с прякор Жоро Шопа), апетитен за дясната ръка на Брендо. Съдружието е във компанията " Фешън рентал ", записана в хотел " Маринела ", като то завършва през февруари 2017 година Самият Георги Семерджиев е кум на сватбата на дъщерята на Ветко - Александра, и сина на Миню Стайков - Станко.

Тази версия обаче издиша най-малкото тъй като двете акции наподобяват прибързани и недоизпипани за интернационално координирана акция.

Което разумно води към идната версия - шумните прокурорски акции против бизнес групировки като типичен метод да се краде или рекетира огромен бизнес или пък да се удря политическа цел. По този метод да вземем за пример през 2012 година бяха ударени издателите на " Труд " и " 24 часа " Любомир Павлов и Огнян Донев, които бяха упрекнати за пране на пари. Делото бе прекъснато през 2013 година, само че в това време докара до съществено разбъркване на медийния пазар. През октомври 2013 година прокуратурата повдигна обвинявания за длъжностно заграбване на четирима души, измежду които и притежателят на " Риск инженеринг " Богомил Манчев, само че който дефинира рекордна гаранция от 1 млн. лв., понижена след това на половина. Делото против него бе прекъснато през октомври 2015 година, а две години по-късно Манчев се отдръпна от " Риск инженеринг " – не било от боязън пред прокуратурата, а поради преструктуриране.

Естествено, както при всеки сходен удар, не липсват и пояснения за непосредственост до политици или финансиране на партии. Една от тях даже твърди, че акцията в този момент е индиректен удар по Валери Симеонов, който бил непосредствен с Арабаджиев, като офанзивата била предизвикана от Домусчиев като възмездие поради спряното опрощаване на приватизационни отговорности. " Този човек Ветко Арабаджиев не го познавам, не съм го срещал в живота си, не го знам по какъв начин наподобява. Някой би трябвало да има доста разюздана фикция, с цел да приказва тези простотии ", сподели за " Капитал " вицепремиерът Симеонов, като думите му бяха доказани и от други източници.

Вероятно в огромна степен конспирациите се подклаждат и от цялостната омерта по акциите - по тематиката не се изричат нито ръководещи, нито съпротива.

Върти се и една друга версия – че последните шумни прокурорски акции, като се стартира от шоуспектакъла в центъра на София при задържането на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева по обвиняване в рушвет, са част от пиар акция за Иван Гешев, който гласят за заместител на Цацаров. Предвид засилените клюки, че тече лобиране за изпращане на Сотир Цацаров в Конституционния съд от квотата на Народното събрание при идната рокада през октомври, това звучи правдоподобно, само че надали цената за обогатяване на CV-то на Гешев може да е събарянето на две бизнес империи без спомагателна " идея ".
Извън всичко това остава значителният въпрос – може ли десетилетия наред невидимо да е изчезвал Данък добавена стойност за стотици милиони левове, без никой да не забележи данъчните измами без политически и институционален чадър. И в случай че това може да се случи с тези две бизнес групировки, какво още има в близост. Какво става с 10-те милиона кеш? Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) към този момент е сезирана за обвиняванията против Ветко Арабаджиев и фамилията му, доколкото това автоматизирано се прави при покачване на обвиняването, обявиха за " Капитал " от прокуратурата. Вероятно тия дни КПКОНПИ ще бъде сезирана и за обвиняванията против Миню Стайков и другите арестувани в сряда.

Десетте милиона кеш на Арабаджиеви, открити по офиси, хотели, сейфове и касети (по думите на Иван Гешев), са преброени, разказани и съхранени. Те са материално доказателство и ще останат блокирани от прокуратурата до привършване на делото. Принципно бе следвало съдът да реши тяхната орис с присъдата, в случай че, несъмнено, се стигне до присъда.

По принцип и двата състава на закононарушения, за които са повдигнати обвиняванията в тази ситуация, плануват лишаване на това имущество като част от наказването. За укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери с изключение на затвор се планува и конфискация на част или на цялото имущество на отговорния (чл. 255, алинея 3 от Наказателния кодекс). А според член 253, алинея 6 от Наказателен кодекс предметът на закононарушението пране на пари или имуществото, в което е трансформиран, се лишава в интерес на страната. Ако той липсва или е отчужден, се присъжда неговата равноценност.

Разбира се, има алтернатива тези пари да бъдат поискани назад и прокурорът да реши, че би трябвало да ги върне или пък, в случай че откаже – да ги върне съдът по тъжба на заинтригувания. Ако някой върне парите, добре е да го питате за какво ги е върнал, разяснява зам. основният прокурор Иван Гешев на въпрос на " Капитал ". Той добави, че в тази ситуация е допустимо и КПКОНПИ да наложи някакви запори, както и Национална агенция за приходите да предприеме аналогични ограничения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР