© Капитал Повече от 10 години работодатели призовават за отмяна

...
© Капитал Повече от 10 години работодатели призовават за отмяна
Коментари Харесай

Трудните книжки

© Капитал Повече от 10 години работодатели приканват за анулация на трудовите книжки и подмяната им с електронно досие. Вместо това от Министерството на труда оферират нови хартиени книжки. Цената за промяната ще се заплати от бизнеса и работещите. Новите трудови книжки ще са по-големи и червени и, да, всички ще би трябвало да си ги сменят, в случай че държавното управление реши, че поддържа концепцията. Целият този развой ще коства над 43 млн. лева на фирмите и работещите, само че по-важното е, че е изцяло неправилен.

Електронното ръководство е непрекъснат приоритет на българското държавно управление, а цифровите решения в услуга на жителите и подобряването на бизнес средата са европейски цели. С това стартира пътната карта към обновената тактика за електронното ръководство на България в интервала 2019 - 2023, призната от държавното управление на 11 септември т.г. Според тактиката услугите, които администрацията дава, би трябвало да са " цифрови по дифолт ", като се работи за замяна на хартиените документи, а водещият принцип е на еднократно събиране на данни от жителите и бизнеса – откакто един път са дали една информация на обществените органи, оттова нататък се чака администрациите да ги споделят между тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Две седмици по-късно Министерството на труда и обществената политика смая публиката, като разгласява за публично разискване план за цялостна поетапна замяна през идващите пет години на сегашните хартиени трудови книжки с нови – по-големи и с червени корици вместо настоящето синьо. Основният мотив на министерството за тази смяна е, че в новите трудови книжки ще се вписват надалеч по-четливо данните за трудовото правно отношение на служащите, тъй като ще са по-големи и ще има повече място, ще се отворят нови графи за нови данни и така нататък (подробности виж в карето). И всичко това било в полза на бизнеса и работещите, на които се дава по-голяма сигурност и понижаване на административната тежест, написа в претекстовете към подмяната. По-големи и червени

Ако концепциите на общественото министерство бъдат признати, новата брошура ще бъде по-голяма – с формат 12/17 см, вместо настоящия размер от 10/12 см, а кориците й ще са в цвят бордо вместо наследник. По-големият формат ще оказва помощ за по-четливо регистриране на данните в нея, написа в претекстовете, само че не се сочи повода за промяна на цвета. Предвижда се постановлението да влезе в действие от 1 юни 2020 година, а в период до 5 години след тази дата, т.е. до 1 юни 2025 година, всички трудови книжки би трябвало да бъдат сменени с нови. Подмяната ще стартира с служащите и чиновниците, които за първи път стартират работа, и тези, които са изгубили остарялата си брошура. Процесът продължава с работещите, които към този момент имат издадена трудова брошура, само че в това време след влизане в действие на наредбата са се изчерпали страниците й. След пет години от влизане в действие на наредбата се стопира вписването на данни в старите трудови книжки и се издават нови като продължение. Изрично се вкарва условие за слагане на печат в трудовата брошура при преустановяване на трудовото правно отношение, посредством който да се обезпечава информация за датата на постъпване на работа, датата на овакантяване, основанието, продължителността на трудовия стаж. И в този момент слагането на печат е открита процедура, само че не се ползва на всички места, се споделя в претекстовете. С плана се прецизират до момента неразбираемите правила по какъв начин се предава и съхранява трудовата брошура, по какъв начин се действа, когато са изчерпани страниците й, и куп други сходни, се сочи още там.
Никъде в цялата документи даже не се загатва за вероятната опция - цялата информация за трудовите и осигурителните връзки на работещите хора в България, с която разполагат по едно и също време най-малко две институции (НОИ и НАП), да се обособи в електронно досие, което да подмени сегашните хартиени трудови книжки, като по този начин реши екзистенциалните проблеми на министерството по четливото регистриране на данните, изчерпателното отразяване на информацията, процедурните проблеми по издаване на книжки, запазване, възобновяване при загуба и така нататък Никъде няма план какъв брой ще коства това на бизнеса и работещите – освен като пари и загуба на време, само че отнапред е ясно, че всички разноски ще са за тяхна сметка (виж инфографиката). Стойността на издадената за първи път трудова брошура и на продължението й е за сметка на работодателя, а в случай че бъде изгубена, новата брошура се заплаща от отговорния за загубата – служащ или шеф.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Близо два месеца и половина по-късно за тази разпоредба нищо не се чу може би поради унищожителните рецензии, които се появиха на портала за публични съвещания. Срокът за разискване изтече на 24 октомври, само че от този момент насам планът по този начин и не влезе и в дневния ред на Министерски съвет.

Междувременно, повече от месец и половина " Капитал " на вятъра чака отговор от Министерството на труда и обществените грижи за философията на тази смяна и кое пречи на електронизацията на трудовите книжки. Отговор по този начин и не пристигна даже и на въпроса има ли министерството свои планове за броя на трудовите книжки, които следва да се подменят през идващите пет години, и какъв брой ще коства това на работодатели и работещи в народен мащаб.

Отговор не получихме и от Държавната организация за електронно ръководство, която запитахме по какъв начин тактиката за електронно ръководство и еднократно събиране на данни се съвместява с концепцията за удължение на периода на хартиените трудови книжки за необозримо време – щом единствено цялостната замяна ще трае пет години.

Случаят е задоволително индикативен за метода, по който действа администрацията – напълно откъсната от действителността, неспособна да аргументира личните си решения и без да се усеща длъжна да го прави, само че всичко това – за сметка на данъкоплатеца, който заплаща и заплатите на тези хора.

Въпросът за унищожаване на трудовите книжки и подмяната им с електронни досиета се слага най-малко от 10 години, а в сегашната полемика БСК напомни, че още през 2014 година стартира концепцията за електронизация на документооборота, обвързван както с връзки сред работодателя и работника/служителя, по този начин и сред работодателя и другите контролни органи (ГИТ, Национален осигурителен институт, НАП). Елеонора Сергиева, адвокат*:

Няма по какъв начин да оправдаем нелогичността на сходен метод в изискванията на огромните старания за понижаване на административната тежест, планувани и към този момент протичащите се промени в посока електронизация. Решението просто за замяна на един книжен притежател с различен, без даже да се планува алтернатива новата брошура да бъде водена в електронен формат, наподобява незадоволително премислено.

*Адвокат Сергиева работи интензивно по законовите промени в региона на административната промяна за понижаване на административната тежест

Всички мнения в границите на публичното разискване са съвсем идентични в едно нещо – трудовата брошура е анахронизъм и безсмислено губене на време за работодателите. Огромната част от информацията в нея се съхранява най-малко в два централизирани електронни регистъра - Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, в които работодателите са законово задължени да подават ежемесечно нужната данъчна и трудово-осигурителна информация, а всеки български жител може да си извади ПИК код и да си ревизира данъчния и осигурителния статус.

" С измененията не се понижава административната тежест за работодателя, в противен случай – усилва се. Съществуващият все още дневник за издаване на трудови книжки се заменя с указател, който още веднъж е книжен, а в него следва да се отбелязва всяко ново регистриране в трудовата брошура на служащия. Това всъщност усилва административната тежест, защото в трудовата брошура се вписва всяко изменение на главната работна заплата и постоянно в границите на едно трудово правно отношение се правят голям брой вписвания, които, в случай че се одобри новата наредба, следва да бъдат удостоверявани и с подписа на служащия.[...] Не разбираме по какъв начин с въвеждане на условие за слагане на печат би отпаднала нуждата от запазване на документи, удостоверяващи насъбрания стаж ", се споделя в мнението на БСК.

Всъщност от дълго време трудовата брошура се е трансформирала в самобитно средство за възлагане на от ден на ден тежести върху работодателя, доста от които са безусловно несвойствени, като да вземем за пример вписването на запорите върху заплатата, което е ангажимент на правосъдното осъществяване, адресната регистрация – която също няма никакво отношение към трудовото правно отношение, и така нататък

Решението на казуса, който работодатели и HR-и от дълго време оферират, е ясно – актуализиране на параметрите във формата на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, през които тази информация така и така минава електронно. Това е работа за по-малко от няколко месеца, само че резултатът ще облекчи всички, в това число и при загуба на трудовата брошура. В момента страната не поддържа статистика за изгубени трудови книжки, само че съгласно специалистите приблизително годишно към 1% от работещите губят книжките си. Възстановяването при сегашните условия е същинско изтезание, служителят би трябвало да обиколи всичките си предходни работодатели за попълване на данните, а при закрито дружество – и през Национален осигурителен институт, след което да мине за легализация през Инспекцията по труда.

Макар че наподобява смешна, цялата история е тежка диагноза за това по какъв начин страната не просто не оказва помощ, а пречи. И този проблем не опира единствено до трудовите книжки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР