© Капитал Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право

...
© Капитал Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право
Коментари Харесай

Тайната държавна сграда

© Капитал Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на градеж в обвързваното сдружение " София тех парк " против 22 млн. лева.Там ще строи незнайно какъв брой огромен офис комплекс и в него в бъдеще би трябвало да се настани и здравното министерство.Технологичният парк напълно изгубва фокус и се трансформира в елементарна административна и бизнес зона Ако има ранглиста за най-непрозрачни ведомства и обществени предприятия, Държавната консолидационна компания (ДКК) прави всичко допустимо с всяко свое деяние да резервира водачеството си. Последното - в другояче мъртвия август е купила право на градеж върху 25 декара за съвсем 22 млн. лева Продавач е обвързваното сдружение под шапката на министъра на стопанската система - " София тех парк ", в което ДКК също има над 10% дял. Операцията се вижда в Имотния указател и излезе около инспекция на " Капитал " къде ще е бъдещата постройка на здравното министерство. От държавните документи излиза наяве за проекта на държавния холдинг да строи административен комплекс в държавния тех парк.

Около договорката има най-малко два казуса. Първо, за какво ДКК би трябвало да строи офис постройка или здания, откакто пазарът в София така и така е наводнен и евентуално ще го направи по неблагоприятен и прикрит метод, защото шефовете на държавната компания в никакъв случай не са се показвали обществено и даже нямат уеб страница и отдел за връзки с обществеността. И второ, концепцията за " София тех парк " напълно се унищожава. Това трябваше да е място за нововъведения и започващи компании. А в този момент се трансформира в офис комплекс с вложител държавна компания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Държавна конфиденциална компания

Министерството на стопанската система не отговори на въпросите за какво в територия, в която би трябвало да е тех развъдник, ще се строи постройка на държавната администрация, какъв брой огромна ще бъде тя, дали и по какъв начин ДКК ще финансира строителството и какъв брой ще коства. По традиция контактът с ДКК е неосъществим, тъй като има единствено стационарен телефон, а PR-ът на " София тех парк " не отговаряше на телефона си. Така информацията към този момент е нищожна. Публично оповестено е единствено, че новата постройка ще е подготвена след 21 месеца.

От Имотния указател се вижда, че правото на градеж е трансферирано на 8 август. При веществен интерес от 21.7 млн. лева То е за два имота от парка с обща повърхност 24.8 декара. Тоест единствено за земята по този неразбираем план към този момент са изхарчени над 20 млн. лева

А разноските занапред ще експлодират. Заради мълчанието на държавните структури не излиза наяве какъв брой огромен ще е комплексът. Площта на имота от 25 декара съгласно общия градоустройствен проект на София е предопределена за смесено многофункционално строителство, т.е. на него могат да се строят здания с неограничена височина и евентуална РЗП от 86 хиляди кв.м. Офисното строителство за най-голям клас постройка в София с всички включени довършителни работи без покъщнина сега се прави оценка на 750-850 евро на квадратен метър разгъната застроена повърхност. Само здравното министерство има потребност от 5-6 хиляди кв.м, а министърът желае нарастване в документите към държавното решение. Така задължението на ДКК в най-консервативния вид, в случай че се строи единствено министерство, ще е за към 10 млн. лева, а в най-грандиозния - над 100 млн. лева

По сметките на ДКК към средата на годината има 18.8 млн. лева депозити. Така в случай че договорката за правото на строителство е била с заплащане, а не с някакви прихващания, парите не са стигнали даже за нея. А какво остава за строителството. Да не приказваме, че произходът на тези средства са дивиденти от дъщерните сдружения, които бяха трансферирани в непрозрачния холдинг, тъй че не е ясно за какво примерно облагите от военно произвеждане (ВМЗ) или търговия ( " Кинтекс " ) не би трябвало да отиват в бюджета, а да се харчат безотговорно по убеждение на мениджмънта на холдинга. Дотук ДКК обичайно ползваше за финансиране друго подчинено на министъра на стопанската система сдружение - Българската банка за развиване. ДКК взе заем от ББР около национализацията на " Авионамс ", като той беше повишен и към 2018 година приближи 100 млн. лева Според последния доклад към юни 2019 година отговорностите към банки са 70 млн. лева
Министърът на стопанската система Емил Караниколов към този момент излъга, че градежът на новата постройка на здравното министерство няма да коства нищо

Фотограф: Цветелина Белутова
Парк без земя и без концепция

След договорката " София тех парк ", който трябваше да се развива като високотехнологичен парк, наподобява заледен на издигнатото допреди 3-4 години - развъдник, лаборатория, зала за събития, музей, паркинг и кортове, построени с еврофондове. После държавното сдружение продаде два терена, по-скоро правото на градеж, на частни вложители. Те към този момент строят офис здания, в които най-малко на хартия има ангажимент част от площите да бъдат наети от софтуерни сдружения. Сега задната недостроена зона е предадена на страната с неразбираема цел. Така последните години " София тех парк " де факто е продавач на терени за офиси. А земя за развиване на главния предмет на активност съвсем не остава.

Много необичайно е, че компанията е свикала общо заседание, а в дневния ред и протокола от него точките и решенията са прикрити. От вписването през юли се вижда единствено последната добавена от Министерството на стопанската система точка - " София тех парк " да изкупи назад част от акциите си - до 10%, и то от държавния холдинг, а ДКК държи 10.8%. Цена и пояснение за интервенцията няма, а промени в капитала все още не са вписани, само че срокът за интервенцията е три месеца. Възможно е действително посредством тази интервенция отчасти или напълно да се заплаща прехвърлянето на терена и договорката да е самобитен бартер - земя против акции. Подобна потайност не е разрешена на никое сдружение, само че какво остава и за компания, която действително е благосъстоятелност на данъкоплатците.

Иначе финансовото положение на тех парка е обезпокоително. Към средата на годината той има доходи от 876 хиляди лева и загуба от съвсем 2 млн. лева А целият насъбран негативен финансов резултат дотук е над 14 млн. лева

Преместването: магистрати в здравното министерство

Планът на ДКК действително в никакъв случай не е бил обявяван. Но за него косвено се разбра от съвещанието на държавното управление на 11 септември. Тогава в известие беше оповестено, че здравното министерство ще би трябвало да освободи двете си здания в центъра на столицата – на пл. " Света Неделя " и бул. " Александър Стамболийски ", а след 21 месеца да отиде в нова постройка, издигната от ДКК.

Причината - на магистратите им е тясно. От писма от 2018 и 2019 година до районния министър от Висшия правосъден съвет означават, че съдиите и чиновниците във Върховния административен съд и в Административния съд - София-област, работят в непоносими условия. В постройката на бул. " Стамболийски ", която Върховният административен съд заема от 1996 година, се трудят 93 съдии и 207 правосъдни чиновници. Съдиите са по двама в стая, което е международен казус, а чиновниците - по 16-17, което им обезпечава повърхност 3-4 кв.м. Административният съд – София-област, пък заплаща извънредно висок наем за постройката си на " Съборна ", който не е посочен. По тези аргументи Висшият правосъден съвет и съдилищата сами са си харесали постройките на здравното министерство, които се намират в съседство на Върховен административен съд, и упорстват да се реалокират в тях.

Регионалният министър Петя Аврамова и икономическият министър Емил Караниколов се съгласяват с тях, а вторият намира имот за градеж на нова постройка от ДКК.

От съгласувателната процедура по държавното решение се вижда, че здравното министерство се оказва ненадейно от обстановката. Министър Кирил Ананиев отбелязва в писмо, че ведомството му също изпитва остра потребност от спомагателни пространства и не би възразил да му бъде обезпечена постройка с по-голяма повърхност. В момента площта на двете здания на ведомството е 4777 кв.м и в тях работят 281 чиновници. От последното писмо се вижда, че и той не знае елементи къде тъкмо и какъв брой огромна ще е постройката на ДКК.

И здравното министерство, и съдът означават, че преместването им ще бъде платено от бюджетите им за съответната година, когато това ще се случи. В постановлението на Министерския съвет вследствие от докладната на районния и икономическия министър даже е записано, че рокадата няма да има бюджетно влияние. Нищо че държавна компания към този момент е похарчила десетки милиони, а още предстоят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР