© Капитал Съвсем малко - само пет месеца не достигат

...
© Капитал Съвсем малко - само пет месеца не достигат
Коментари Харесай

Две софийски дами

© Капитал Съвсем малко - единствено пет месеца не доближават на Йорданка Фандъкова , с цел да влезе в историята като най-дълго управлявалия кмет на София. В момента шампионата се държи от именития инж. Иван Иванов, който заема поста от 1934 година до преврата през 1944 година В края на октомври тази година Фандъкова има късмет да усъвършенства неговия връх, само че за разлика от предходните избори в София нейната победа в този момент не е толкоз сигурна. По-интересното обаче е друго - този път надпреварата за кмет на най-големия български град има по-голямо значение , в сравнение с през последните 10 години, а също така и интригата през есента, наподобява, ще е по-голяма.

Защо се обръща толкоз внимание на изборите в София - аргументите за това са няколко:Това е освен най-големият, само че и най-богатият град в България . Ресурсите, които се разпределят тук - от бюджета на софиянци, до разнообразни европроекти, концентрират доста ползи. Възходът на Бойко Борисов към властта стартира точно от София и доста от съперниците му се надяват, че свалянето му отново може да стартира отсам.Ако ГЕРБ загуби столицата (а такава заплаха има и за още някои огромни градове като Пловдив и Русе), това ще е в действителност сериозен сигнал за намаляване на поддръжката.Истината е обаче, че даже и да не завоюва кметското място в София, партията на Борисов ще продължи да има най-голямо въздействие в общинския съвет , тъй че няма да изпусне изцяло контрола върху софийската стопанска система.На последните президентски избори също доста се говореше, че в случай че ГЕРБ загуби, това ще е началото на края му . Не се случи.
Какво е по-различното в този момент : Краткият отговор на този въпрос е " Мая Манолова ". Интригата тази есен се заплита по-сериозно, тъй като за пръв път има претендент с шансове да победи издигнатата за четвърти мандат Йорданка Фандъкова.През последните месеци Мая Манолова изиграва първите стъпки от акцията си извънредно сполучливо, като залага на нов за нея тип популизъм и нападна (макар и постоянно безадресно) " монополите ", " банките " и " властта ".Тя работеше целеустремено с добре подбрани групи хора - недоволните от " Топлофикация ", съперниците на застрояването в София, медицинските сестри и други.Залогът се подвига от това, че за нея спечелването на изборите е единствено ходило , от което ще се опита да стигне по-високо - да вземем за пример да оглави опозицията в Българска социалистическа партия и да смъкна Корнелия Нинова.
Какви са възможностите на Мая Манолова : Според социолозите, в случай че стигне до втори тур, тя има напълно действителна опция за победа против Йорданка Фандъкова. Това обаче не е нито несъмнено, нито елементарно.За да успее в София, й би трябвало поддръжката на десните гласоподаватели .Те ще би трябвало да преглътнат това, че тя (1) въпреки всичко е от Българска социалистическа партия, (2) подаде сигнала за Костинбродската спекулация, която докара на власт още по-силно доминираното от Пеевски държавно управление на Орешарски, и (3) освен гласоподава, само че и обществено защитаваше избора на Пеевски за началник на ДАНС. Част от градската десница в София обаче наподобява толкоз ядосана на Фандъкова , че е склонна да преглътне цялото досегашно CV на Мая Манолова. Въпросът е какъв брой огромна ще е тази част.
Така в действителност изборите в София през октомври ще бъдат при всички положения исторически . Ако завоюва Йорданка Фандъкова, тя ще стане най-дълго управлявалият столичен кмет през последните 140 години. Ако завоюва Мая Манолова, ще постави завършек на продължаващата към този момент 14 години доминация на ГЕРБ в София. Истинска смяна - съвременно, мъдро и дейно ръководство на града, може и да не се задава, само че най-малко до изборите ще бъде забавно. (Вижте всичко по тази тематика тук.)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В новия брой ще видите още :Как климатичната рецесия заплашва хранителната индустрияХаосът към Brexit продължава да пораства, развръзката ще е скороВалентин Златев влезе публично в хотелиерския си бизнес
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР