© Капитал ПРОФИЛЕкатерина Тупарева е управляващ директор и собственик на

...
© Капитал ПРОФИЛЕкатерина Тупарева е управляващ директор и собственик на
Коментари Харесай

Ръстът на рекламния пазар ще се забави

© Капитал ПРОФИЛ

Екатерина Тупарева е ръководещ шеф и притежател на Ogilvy Group Bulgaria, която включва осем компании: Ogilvy&Mather, Ogilvy Action, Ogilvy PR, Mindshare, MediaCom, Wavemaker, Metric DS и Intomedia. Според годишната ранглиста на " Капитал " това е най-голямата информационна група в България за 2017 година с доходи от 58.4 млн. лева Ogilvy Group Bulgaria обслужва над 140 марки от разнообразни браншове.

Миналата година в групата на Ogilvy в България се случиха много огромни промени. Взехте лиценза на нова верига за България - Wavemaker, и придобихте една цяла нова компания, Knoway, която пое креативната част от работата на групата. Как се отрази това на бизнеса ви през 2019?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всички промени, които вършим, са част от дълготрайната ни тактика и водят до предстоящ резултат, а точно да сме най-голямата информационна група в България. Вече притежаваме осем компании, които обслужват над 140 международни и български марки, и сме представител на Group M и главен сътрудник на WPP за България. Това в числа се материализира в растеж от 10% по отношение на 2017 година, оборот от 63.1 млн. лв. и нови клиенти. За рекламната организация Ogilvy огромните нови клиенти са Pepco и Toyota, за MediaCom – Toyota и MARS. Pepco е напълно нова компания за българския пазар - европейска верига с над 1400 обекта в Полша, Чехия, Румъния, Унгария и други, предлагаща облекла за цялото семейство и артикули за дома на налични цени. За Toyota Balkans поехме както медиа планирането, по този начин и всички маркетинг интензивности за марките Toyota и Lexus. Вече представихме новите модели на Toyota като същински звезди в Киноцентъра " Бояна ", като събитието беше включено в листата с най-хубави практики на марката за Централна и Източна Европа. Гигантът MARS е прочут с марките Snikers, Twix, M&M, Orbit, Five, Whiskas, Pedigree, Perfect Fit и Sheba.
Новата ни компания Wavemaker стана част от Ogilvy Group Bulgaria с клиенти и марки по линия на интернационалните контракти (Lavazza, Skechers, Karcher, Edgewell), само че доста бързо завоюва доверие и на родна почва (вече обслужва Sarantis, Tymbark, ДМ Дрогери, NewWave, DeniLighting).
Knoway ни дадоха опция да разтеглим портфолиото от услуги и да засилим creative опциите на групата. Крайната ни цел е да предлагаме на клиентите си решения, които оказват помощ за разрешаването на съответни бизнес провокации в един комплициран, гръмък, хиперактивен и обвързван свят.

Сделките за рекламни организации в България по принцип са извънредно редки. Как решихте да извършите сливането с Knoway? Как се случи то - имаше ли компликации, смени ли се екипът?

Сливане е неправилното определение. Ние бихме желали Ogivly да се развива независимо, като обслужва интернационалните клиенти по линия на веригата. Същевременно желаеме Knoway да запазят своята еднаквост и самостоятелност. Оценяваме техните достижения и другия метод на работа като българска, самостоятелна организация и желаеме това да се резервира. Промени в екипа няма да има. Като част от огромна интернационална верига със 70-годишна история ние имаме доста събрани познания, благоприятни условия и просвета, с които да надградим всичко, което предлага Knoway. Същевременно ставаме one stop shop, който посредством експертиза и технологии построява сполучливо марките на клиентите си.

През последните няколко години рекламният пазар пораства. Дали тази наклонност ще се резервира?

Ръстът през 2017 година беше сред 8-10%, а по наши данни през 2018 година той ще се резервира. Според анализите на групата скокът през двете следващи години се дължи главно на рекламните вложения на старите и част от новите играчи във фармацевтичния бранш и при ритейлърите. През първите месеци на 2019 година отчитаме повече вложения от бранша на бързооборотните артикули. Въпреки това предвиждаме, че през тази година растежът на рекламния пазар генерално ще стартира да се забавя.

Защо?

Основната причина е, че от началото на годината понижава растежът в бюджетите на марките на нашите клиенти. Те са представителна извадка, тъй като, като се изключи че са доста, обгръщат разнообразни браншове. Ако съпоставим първото тримесечие на 2018 с първото тримесечие на 2019, две съществени категории - ритейл и фармация, забавят растежа на вложенията си. През тази година телекомите понижават бюджетите си, а бирите резервират равнището от предходната година. Това са секторите, които образуват главната част от рекламния пазар.

Продължават ли клиентите ви да усилват смисъла на цифровите канали като facebook?

Тенденцията продължава, само че с по-бавни темпове. Фейсбук стана претъпкан от марки и рекламни послания, което усилва битката за вниманието на потребителите. Това дава отражение и в цената за привличане на нов клиент/покупател и фирмите, които продават онлайн, усещат тази смяна най-силно. Но гледайки на целия пазар, Фейсбук и Гугъл остават двата най-сигурни канала освен за постигане до сериозна маса консуматори, само че и за дейно привличане на клиенти.

Един от вашите клиенти в България - Unicredit, преди седмица разгласи, че стопира да популяризира във facebook и instagram. Според вас на какво се дължи това? Началото на тренд ли е или изключение?

Unicredit Bulbank имат публично мнение по този въпрос, което доста добре изяснява аргументите за това решение. Твърде рано е да се каже дали това ще стане наклонност, или е едно изключение, тъй като сходно решение зависи от тактиката на самостоятелния клиент. Това, което можем да кажем, е, че ерата на big data занапред стартира и всеки бранд ще би трябвало да се изправи пред екзистенциални въпроси, свързани с това по какъв начин употребяват и с кои софтуерни сътрудници споделят данните на своите клиенти.

През последните може би две години на рекламния пазар в България има един резистентен тренд - появяването на нови, относително малк о организации с по-тясна специализация. Защо се случва това съгласно вас? Заплашва ли този тренд огромните групи като Ogilvy?

Радваме се, че нещо се случва на пазара. Има място за всички и задоволително доста клиенти. Ние предлагаме интегрирани информационни решения, което е невероятно за дребна организация.

Усещате ли смяна в отношението на клиентите към рекламните организации през последните месеци и в каква посока?

За страдание не считам, че нещо се е трансформирало. Изискват от ден на ден услуги от организациите против все по-малко заплащане, което основава проблем с фрагментите и се отразява на качеството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР