© Капитал Повечето хора мислят за тока само в два

...
© Капитал Повечето хора мислят за тока само в два
Коментари Харесай

Всичко е ток и жица

© Капитал Повечето хора мислят за тока единствено в два случая - или когато го няма, или когато е доста безценен. Сега сме във втората догадка, въпреки и към момента новината за това да не е разбрана от всички. През последните месеци - след опитите за въвеждане на пазарната стопанска система в търговията с ток и намесата на страната, с цел да подсигурява бизнеса на разнообразни, близки до нея играчи, цената на тока за бизнеса скочи фрапантно. Една от аргументите за това са и опитите на политиците да запазят ниски цените за хората - евентуално поради към момента живите кошмари от февруарската гражданска война, която смъкна първото държавно управление на Борисов.

Така обаче властта попада в клопката на късото одеяло - в случай че си завиеш краката, ти е студено на гърба; в случай че го придърпаш нагоре, ти изстиват краката. Високите цени на тока за бизнеса в последна сметка още веднъж се заплащат от крайните консуматори през увеличените цени на стоките, които те купуват.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Темата от корицата в този брой на " Капитал " изяснява по какъв начин серия от странни решения, взаимни отстъпки и евентуално злоупотреби докара до неуместната обстановка на пазара на ток.

Една от аргументите това да се случи е хроничната уязвимост на страната, която работи напълно в полза на обособени играчи, даже и той да е в ущърб на хората. Това се случва толкоз постоянно, че най-точното определение - " превзетата страна ", към този момент е факсимиле. По-голямата част от институциите от дълго време са завладяни, само че тази седмица сподели образно по какъв начин се случва това. Преди дни се разбра, че през май тази година прокуратурата е влезнала с рогата напред във военното разузнаване. Това е може би единствената специфична работа, останала отвън директния надзор на групата, чието лице е Делян Пеевски.

Акцията по преодоляването на военното разузнаване протече напълно по отработения в доста случаи проект. Топката се подвига от сигнал на една към този момент овладяна работа (в случая ДАНС), поема се от прокуратурата, която повдига обвинявания на неуместните и то става причина за отстраняването им. В идващия епизод чакаме трета овладяна институция - в тази ситуация Министерският съвет да предложи нов, този път дисциплиниран, шеф. После той ще стартира бързи промени на основните позиции и по този начин след не доста време контролът върху предходната и бъдещата информация на военното разузнаване ще попадне в ръцете на хората към Пеевски. Ако това беше шпионски трилър, щеше да е забавно. В действителния живот обаче опцията мафията да следи публично хората и в чужбина, е смразяваща (цялата история е тук).

Когато страната е заета да обслужва частните ползи, не ѝ остава доста запас за друго. Примерът от тази седмица е министерството на туризма. Огромният срив на туристите през летния сезон в България (очакват се над 20% спад на визитите и още повече на приходите) демонстрира, че през последните години това ведомство не е предписание на практика нищо. По принцип въпросът дали би трябвало да има такова министерство изобщо е доста противоречив, само че в съответния случай неналичието на смисъл от него е доста забележима. (Всичко за срутва на летния сезон - прогнози, данни, пояснения и решения - в този текст.)

Лятото, несъмнено, настава с цялостна мощ освен с неприятни вести. Тук може да видите специфичната селекция от смислени и забавни филми, които ще са по кината през идващите седмици. Това, несъмнено, ако не сте на плаж. Ако сте там - прелестно четене на хартиения " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР