© Капитал Поредният ден на живота под блокадата на коронавируса

...
© Капитал Поредният ден на живота под блокадата на коронавируса
Коментари Харесай

Вечерни новини: Хаос с товарния трафик към Турция, държавата ще поема плащания за работници от всички сектори

© Капитал Поредният ден на живота под блокадата на ковид мина по-спокойно. Държавата предприе дейности по оповестените стопански ограничения, като усили капитала на държавната ББР, гласоподава великденски добавки на пенсионерите и разгласи, че мисли да разшири обсега на заплащанията за бизнеса освен до директно засегнатите, само че и до всички останали браншове.

Междувременно случаите на инфектирани жители в България набъбнаха с 22 за деня до общо 242 души. Все още няма решение да се тестват всеобщо жители, с цел да се откри действителният размер на епидемията в страната. А Национален осигурителен институт разгласи, че хората, които употребяват болничен за слагане под карантина, са 2500 души, като 800 от тях са със подозрения за ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По света съветският президент Владимир Путин разгласи идната седмица за неработна в цяла Русия, като страната ще поеме заплатите на всички служащи.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Държавата ще поема част от заплащанията за служащи от всички браншове

Социалният министър Деница Сачева разгласи, че 60-те % от заплатите на чиновници ще се поемат освен за директно засегнатите от заповеди за затваряне бизнеси, само че и за всички останали. " Предстои да бъде разискван разширеният лист на икономическите действия, които ще обхване мярката 60/40. Ще предложим да се включат всички стопански браншове, които са наранени от рецесията ", съобщи тя пред Българска национална телевизия. Основната рецензия към мярката беше тъкмо, че има още хиляди пострадали сдружения, които остават отвън опцията. Вероятно тази седмица ще станат ясни детайлите кой и по какъв начин ще може да кандидатства, като държавното управление би трябвало да гласоподава постановлението.

България първо блокира товарния трафик от Европа към Турция, след 3 часа се отхвърли

По заповед на здравния министър Кирил Ананиев (оповестена в 14 ч.) краткотрайно се прекрати влизането в България на тежкотоварни коли, пътуващи за Турция и влизащи у нас от 67 страни от целия свят. Три часа по-късно тя бе анулирана с обяснението, че текат договаряния сред вътрешните министри на България и Турция за облекчение на опашките от чакащи камиони. Ако заповедта беше останала в действие, тя означаваше блокиране на транспортите сред Европа и Близкия изток, спиране на хиляди значими доставки и стопански загуби , а щеше да лиши България от таксите за прекосяване, както и доста български транспортни компании от бизнеса им - транспорти сред Европа и Турция.

КОРОНАВИРУСЪТ Пожарна охрана СВЕТА

В Испания епидемията пораства бързо, още страни се блокират

Испания стана втората страна след Италия, която изпреварва Китай по смъртни случаи от ковид, откакто общият брой на умрелите се усили със 738 до 3434. Заразените порастват с близо 8000 за ден и към този момент са над 47 хиляди. Въпреки националната обсада, която държавното управление желае да удължи до 11 април, натискът над здравната система се ускорява - в интензивните отделения са настанени 3166 души, а 13% от инфектираните са лекари и медицински служащи.

Синдикатите в Италия заплашиха със стачки, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им за още по-всеобхватно затваряне на стопанската система и по-добри ограничения за сигурност на хората, които не престават да работят. През уикенда държавното управление спря всички производства в страната като се изключи тези за артикули от първа нужда, само че разгласи, че други стратегически браншове, измежду които банковия, хранителния, химическия и инженерния, би трябвало да продължат да работят. Във вторник вечерта страната регистрира нов скок в броя на жертвите, които към този момент са над 6800, само че и продължаващо закъснение в темповете на повишаване на заболелите - броят им за денонощие се усилва с 8% до над 69 хиляди.

Германия забрани влизането на сезонни служащи от други страни, в това число от България. Разпоредбата се отнася за хора, идващи от страни отвън Европейски Съюз, Англия, от страни от Европейски Съюз като България и Румъния, които не са част от Шенгенската зона, както и от Полша и Австрия, които краткотрайно върнаха граничния си надзор. Забраната влиза в действие от довечера.

Ирландия също подхваща ограничения за стесняване на икономическата интензивност - от през днешния ден театри, клубове, развлекателни центрове, фризьорски салони, казина и други " нежизнено значими " бизнеси приключват активност най-малко до 19 април. Мярката не визира категорично фабрики и градежи, само че управляващите остават в подготвеност да наложат " физическо разграничаване ", където е допустимо.

Владимир Путин

[Reuters] Руският президент Владимир Путин изиска плануваното за 22 април гласоподаване на измененията в конституцията на страната да бъде отсрочено за по-късна дата, която ще бъде конкретизирана в допълнение, поради ковид. Следващата седмица ще бъде неработна в Русия, като жителите се приканват да останат по домовете си. Банките, магазините, аптеките и лечебните заведения ще останат отворени.

Иранският президент Хасан Рохани разгласи, че държавното управление му е готово да вкара по-строги ограничения против ковид, откакто смъртните случаи надвишиха 2000. По думите му те могат да бъдат признати още в сряда вечерта. До момента управляващите се въздържат от въвеждането на обсада и вместо това разчитат на устни апели към популацията да остане по домовете си. Общият брой на инфектираните с ковид в страната е над 27 хиляди.

Коронавирусът продължава да шества и по други континенти . В Африка към листата на засегнатите страни се причислиха Либия и Мали, а ДР Конго разгласи изключително състояние и обсада на столицата Киншаса. В Латинска Америка към обсада пристъпи Панама, а Парагвай разгласи, че затваря границите си до края на седмицата, след втори смъртен случай. Първи случай на болестта бе регистриран и на Галапагоските острови.

..И В БЪЛГАРИЯ 22 са новите болни и общият брой към този момент е 242, като новите случаи са в София, Благоевград, Плевен, Сливен. Правителството гласоподава решението си да усили капитала на Българската банка за развиване със 700 млн. лв. . Парите ще бъдат употребявани за портфейлни гаранции към банките, които да дават по-добри условия за бизнес заеми. Около 200 млн. лв. от тази сума пък ще отиде за гаранция на заеми до 1500 лв. на хора, пуснати в неплатен отпуск поради рецесията. Кабинетът ще изиска от Европейската комисия да освободи от мита и Данък добавена стойност вноса на медицински артикули, свързани с битката с ковид. Прокуратурата проверява финансиста Владимир Каролев за нарушение на домашната си карантина. Той беше задържан в Разлог през вчерашния ден, откакто самичък се похвали в обществените мрежи, че е пътувал до Разлог и е бил на планина над Банско. Преди това Каролев е бил в Лондон и не е спазил 14-дневния период за оставане у дома. В страната към този момент има формирани няколко досъдебни производства за нарушение на противоепидемичните ограничения - два случая в Сливен и един в Пловдив. Местният спешен щаб във Варна забрани на екипажите на кораби да ги напущат , заяви Българска национална телевизия. В пристанището на града сега има 43 кораба, като от тях могат да слизат единствено избрани длъжностни лица и то за инспекции на техническото положение на плавателните съдове. Общинската болница за рехабилитация " Света София " затвори поради доктор с позитивна проба за ковид. Спортната зала в Русе също беше тествана за полева болница с 300 кревати. ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

В Съединени американски щати се схванаха за избавителен пакет от 2 трилиона $, пазарите се успокоиха с леко придвижване надолу

Ден откакто във вторник Dow Jones 30 направи най-големия си скок от Голямата меланхолия насам в сряда Уолстрийт спря за глътка въздух. След къс опит за ново покачване силите на вложителите стигнаха единствено за малко ново покачване и те още веднъж се намалиха, само че с под 1%. Все отново след огромните разпродажби от последните седмици обстановката наподобява по-скоро като утешение.

Причина за това, на фона на епидемията от ковид и икономическите терзания, е консенсусът, който реализираха демократи и републиканци в Конгреса на Съединени американски щати за избавителния стопански пакет на стойност 2 трилиона $ . В Европа представянето на тържищата също е надалеч от драмите като показателите се движеха нагоре надолу с по 1-2% към нулата.

Според Reuters средствата във избавителния пакет в Съединени американски щати са разпределени по следния метод: 500 милиарда $ директни заплащания към американските жители за шоково оживление на стопанската система - 1200 $ за множеството американци; 500 милиарда $ за тежко ударената индустрия; 350 милиарда $ за дребния бизнес; 250 милиарда $ за хората, изгубили работата си през последните седмици; 75 милиарда $ за лечебни заведения. Boeing - пакет от 50 милиарда $, което изстреля акциите му с 15%. В разгара на епидемията в Съединени американски щати към този момент се появиха и
залагания по кое време ще бъде рестартирана стопанската система , а президентът Доналд Тръмп прикани това да стане на 12 април за Великден. Нещо, което здравни специалисти и политици дефинираха, като несериозно, на фона на обстановката с Covid-19 сега и разпространяването му в Съединени американски щати.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ
За тези, които желаят да прочетат освен това за ковид и резултатите от него

В момента да си стюардеса или хореограф се оказва съвсем толкоз " рисково ", едвам работиш в " Бърза помощ ". Кои са специалностите, които са най-застрашени от ковид?

Как вирусът се измъкна от Китай? Това демонстрира NYTimes по страховит образен метод.

След като Съединени американски щати започнаха най-накрая в последните дни всеобщо тестване на хиляди и хиляди хора за новия ковид, американските компании се втурнаха в конкуренция за произвеждане на тестовe, които засичат антитела и демонстрират и имунитет към ковид, споделя Reuters.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР