© Капитал Помните ли - само преди месец си разменяхме

...
© Капитал Помните ли - само преди месец си разменяхме
Коментари Харесай

Вирусът, който изяде "вчера" и "утре"

© Капитал Помните ли - единствено преди месец си разменяхме мартеници и усещания за меката зима, до момента в който никой, безусловно никой не предполагаше, че целият ни прочут свят ще се обърне с главата надолу през идващите седмици. Промяната пристигна толкоз бързо и беше толкоз огромна, че този месец наподобява като няколко години. Центрофугата от събития и страсти разбърка доста неща и едно от тях е, че всичките ни внимание и старания са съсредоточени в през днешния ден. Вчера и на следващия ден някак си изчезнаха. За през вчерашния ден - както и да е. (При все че от време на време доста липсва, тъй като е ясно, че няма да се върне.) Днешното " на следващия ден " обаче е доста по-важно от вчерашното, тъй като ще е доста друго.

Здравната част от рецесията ще мине по един или различен метод според от напъните на всички. Вече евентуално наближаваме към средата й. Но в този момент е моментът, в който, без да стопираме напъните си да предотвратим здравна злополука в България, към този момент би трябвало да мислим и за след това. За това по какъв начин ще излезем от сегашната обстановка и ще възстановим вредите. В този брой на " Капитал " има няколко текста, които оказват помощ да погледнем малко по-далеч от " през днешния ден ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да стартираме от положителните вести. Тази седмица растежът на епидемията в най-засегнатите европейски страни очевидно забавя ход. Това се случва най-ясно в първата страна, която наложи строги ограничаващи ограничения - Италия. Ръстът на нови случаи там понижава няколко дни подред до стойности под 5%, като през последните от тях даже и абсолютният брой на новите регистрирани случаи е по-малък всеки идващ ден. Същата наклонност на стабилизиране се вижда и в другите доста наранени страни като Испания и Франция. Навсякъде, където беше въведена строга карантина, тя стартира да дава резултати последователно след десетия ден поради характерния инкубационен интервал на новия ковид. Това значи, че пикът на епидемията евентуално е близо. Той ще бъде стигнат първо в Италия, евентуално идващите дни. После предстоят Испания, Франция и така нататък

Някъде след тях ще се подреди и България. Ако няма неочаквани изненади, като да вземем за пример гърмеж от инфектирани (за което липсват каквито и да било данни), пикът ще бъде към две седмици след този в европейския център на епидемията - Италия. Това няма да значи завършек на здравната част от рецесията, а по-скоро, че е достигната най-тежката й фаза. Тогава ще се знае какво работи за преодоляване на ситуацията и по кое време може да се чака епидемията дефинитивно да премине. Сега това наподобява съвсем необикновено, тъй като всички сме фокусирани в " през днешния ден ", само че " на следващия ден " (ако всичко върви по план) ще пристигна след единствено няколко седмици.

Когато това се случи, цялото внимание ще бъде ориентирано към стопанската система. Дългите седмици карантина в целия свят провокират стопански потрес какъвто, най-малко западните страни, не са виждали от Втората международна война насам. Тук също ще боли доста. Тази рецесия ще бъде по-дълга и ще засегне доста повече хора, в сравнение с коронавирусът. Ще има съществени разбърквания, огромни загуби, само че и огромни облаги. Ще стартира нов стадий от надпреварата.

Каква ще е картината на света след пандемията към момента не може да се каже с огромни детайлности, само че общите линии към този момент стартират да се появяват. В https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/04/03/4049388_ikonomika_sled_pandemiiata/ " target= " _blank " >този текст ще видите първите прогнози за това какво може да бъде възобновяване и кои индикатори да се наблюдават по-внимателно, с цел да се знае по кое време ще стартира излизането от здравната рецесия.

Сигурното е, че вниманието и напъните в този момент би трябвало да бъдат разграничени на две. Едната част, несъмнено, да са отдадени на " през днешния ден ", само че другата към този момент би трябвало да е за " на следващия ден ". Който стартира да се готви занапред, ще може да тича по-бързо след рестарта през (надяваме се) лятото.

A до тогава, бъдете здрави и не, както ще прочетете https://www.capital.bg/light/tema/2020/04/03/4049390_i_tova_shte_mine/ " target= " _blank " >тук - и това ще мине.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР