© Капитал Първо малко обяснения: този брой на Капитал е

...
© Капитал Първо малко обяснения: този брой на Капитал е
Коментари Харесай

Low power mode

© Капитал Първо малко пояснения: този брой на " Капитал " е по-различен от предходните 50 през 2019. С наближаването на Коледа ритъмът на новините замира, а краят на годината е комфортен миг да погледнем на протичащото се от малко по-високо - да оставим за миг встрани по-малките политически истории и новините от света на бизнеса. Вместо тях предлагаме микс от отзиви и разбори по тематики, които са същински значими, само че подскоците на всекидневието нормално избутват на по-заден проект. Броят има две елементи. В едната са текстове от The World in Review - годишното издание на The New York Times. Неговият фокус е един от най-силните трендове на отиващата си година - натискът върху демокрацията и демократичния ред по целия свят.

В другата част на броя - направена напълно от " Капитал ", тази тематика продължава с още няколко текста. Публикуваме за пръв път в България фрагмент от новата книга на Иван Кръстев и проф. Стивън Холмс " Светлината, която угасна ". Нейното подзаглавие разказва задоволително добре защо споделя - " Имитация и народна власт. Как Западът завоюва студената война, само че загуби себе си " (вижте тук). Темата продължава и с есето на Декс-Торик Бартън - някогашен създател на речите на Бан Ки-Мун, Марк Зукърбърг и Илън Мъск. След избора на Тръмп за президент той напусна Space X, където беше информационен шеф, с цел да пътува по света и да си приказва с хората, с цел да разбере за какво се случи това, Брекзит и възходът на популизма като цяло (изводите му са тук).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да приказваш за проблемите, несъмнено, е значимо, само че още по-важно е да го правиш по този начин, че да формулираш верните решения. Други няколко текста в броя са за това:Консултантът по брандинг на страни Саймън Анхолт споделя за това каква би трябвало да е страната на бъдещетоТрима български учени описват за решенията, които те оферират на разнообразни проблеми (тук, тук и тук)Как Бостън съумява да почисти водата си и по какъв начин София може да направи същото с въздуха сиС проблемите на отиващата си година има нещо доста изключително. Те са същите като предходната година, такива ще останат и през идната. Светът наподобява, че е влезнал в low power mode - силата за позитивна смяна е слаба. И през 2020 година демокрацията и демократичният ред по света ще са все по този начин атакувани, популизмът ще побеждава здравия разсъдък, споровете ще са повече от обединенията за решаването им. Търсенето на решения ще продължи, до момента в който не разберем същинския произход на проблемите - не да се оплакваме какво се случва, а да забележим за какво това е допустимо.

Светът през 2019 изглеждаше на моменти плашещо, само че какъв ще бъде през идната година в последна сметка зависи от нас. " Промяната няма да пристигна, в случай че чакаме някой различен по някое друго време. Ние сме тези, които чакахме. Ние сме смяната, която търсим ", споделяше преди години Барак Обама. Неговият апел нещата да се случват по различен метод в последна сметка не приключи по най-хубавия метод. Това не значи, че войната за по-смислено бъдеще е изгубена. Че смяна ще има, е несъмнено, от нас зависи дали през идната година тя ще бъде към положително. Заредете батериите (включително с забавните текстове от броя), тъй като е време да изключим low power mode-a. Бъдещето ни чака.

P.S. Следващият брой на " Капитал " ще излезе на 10 януари 2020 година Дотогава заповядайте на capital.bg. И тук ще бъде забавно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР