© Капитал Още по темата Седмични новини за ритейл 11

...
© Капитал Още по темата Седмични новини за ритейл 11
Коментари Харесай

Седмични новини за ритейл

© Капитал Още по тематиката
Седмични вести за ритейл
11 дек 2017
Седмични вести за ритейл

Македонската КАМ отвори първите си пет магазина в страната; " Софсток " стана формален представител на кафето Kimbo; " ЛС тюбс " построява цех за козметични опаковки в Габрово; КЗП откри 25 нарушавания по време на " черния петък " ; През 2018 - 179 млн. евро за промоционални стратегии
4 дек 2017
Седмични вести за ритейл

" Метро България " обнови отделите за вино в 11-те магазина в страната; " Максима България " желае да открие още четири нови магазина; Alibaba влага 3 милиарда $ в хипермаркети; Отнет е лицензът за изкупуване на тютюн на " Лийв табако " ; Walmart усилва с 50% приходите си от онлайн продажби
27 ное 2017
Седмични вести за ритейл

Биопроизводството в България пораства, Почти 75% от хората желаят стандарт " Без ГМО ", " Генезис лаборатории " влага 1.7 млн. лева в съоръжение, Европарламентът стяга контрола върху онлайн търговията, Брюксел утвърди закон за отбрана от китайския дъмпинг
20 ное 2017 " Кока-Кола ХБК " уголемява индустриалния си център в Костинброд

" Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани " ще влага 6 млн. евро в идващите четири месеца за разширение на производството си в Костинброд. До началото на 2019 година компанията ще вложи там нови 20 млн. евро.
" В резултат на инвестицията индустриалният потенциал на сдружението ще нарасне с към 30%. Целта е предприятието в Костинброд да стане районен център и да изнася продукция в прилежащи и по-далечни страни ", разяснява за " Капитал " Светослав Атанасов, изпълнителен шеф на сдружението.
За да улесни производството си, компанията възнамерява да построи тръбопровод до Костинброд, който по-късно ще преотстъпи безплатно на страната. " Инвестицията е за 2.5 млн. евро. В момента сме на стадий изваждане на разрешителни, само че проектите са до пролетта на 2019 година водопроводът да стартира да действа. Освен всичко друго с него ще решим казуса с водния режим на Волуяк ", изясни за " Капитал " Светослав Атанасов.
През 2017 година " Кока-Кола ХБК " отбелязва 25 години на българския пазар. " Инвестициите на компанията за този интервал от време надвишават 550 млн. евро и всяка година порастват с сред 20 и 40 млн. ", означи Светослав Атанасов.
Годишно " Кока-Кола ХБК " създава в България над 320 млн. литра питиета. По данни на компанията тя е водач в производството на газирани питиета, сокове, леден чай и минерална вода, продавани в хорека канала, и на трето място в продажбите на бутилирани води в страната.
Стоян Иванов, изпълнителен шеф на " Кока-Кола България ", разгласи поетия на световно равнище ангажимент от корпорацията да понижи количествата захар и калории в своите артикули с 10%. " В България процентите ще бъдат 20, което значи, че всеки две от три наши питиета ще са нискокалорични ", посочи Стоян Иванов.

Полската Maspex купува и минералната вода " Велинград "

Полският притежател на соковете Queens – Grupa Maspex, уголемява бизнеса си в България, като придобива локалната компания " Акварекс-В ", която бутилира минералната вода " Велинград ". Сделката е през дъщерното сдружение " Тимбарк България ", което купува 99.84% от " Акварекс-В " против неоповестена сума. Продавач е компанията " Столарски и синове ".
" Акварекс-В " е записана през 1995 година В началото на 2000 година печели конкурс за даване на 25-годишна концесия за част от минералната вода от сондаж №5 " Горски пункт " на находище " Велинград – Чепино ". Водата " Велинград " се продава единствено в страната и пазарният й дял е под 1%.
" Тимбарк България " беше основана през 2005 година след придобиването на соковете Queen’s от Maspex. Сред марките на компанията са Queen’s, Tedi, Ciao, La festa, Coffeeta, Ekland, Lubella.
Maspex е измежду водещите за Централна и Източна Европа производители на разтворими артикули – капучино, какао, сметана за кафе, чай. Групата е и един от водачите на пазара на сокове, нектари и безалкохолни питиета в Полша, Чехия и Словакия, Унгария, както и в производството на макаронени произведения в Полша.

Онлайн покупките са най-вече във вторник

През декември българите пазарят онлайн най-вече във вторник. Тогава уеб магазините означават 23% повече продажби от междинните за месеца, сочи проучване на RTB House. Технологичната компания проучва със лични принадлежности информация от 40 международни пазара в Европа, Латинска Америка, Азия, Съединени американски щати, Близкия изток и Африка. Данните демонстрират характерните зависимости в потребителското държание през декември.
В международен мащаб потребителите избират да пазарят през работните дни. В понеделник визитите на уеб магазините се повишават със 17%, а продажбите скачат с 38%. Най-малко се пазари в събота – тогава трафикът е с 8% по-нисък от междинното за целия месец, а продажбите са с 22% по-малко.
Коледното онлайн извършване на покупки е в разгара си доникъде на месеца, след което обаче последователно пада до най-ниската си точка на Бъдни вечер (28% по-малко визити и с 41% по-малко продажби от междинните за декември).
Въпреки че не доста консуматори посещават онлайн магазините на Коледа, в този интервал те са по-склонни да кликнат върху реклами. На 25 и 26 декември кликовете на банер рекламите се повишават надлежно с 11% и 10% над междинните за декември. И броят кликове и визити пораства прогресивно след празниците.

Операторът на молове Unibail-Rodamco купува Westfield

Най-големият притежател на търговски площи в Европа – френската Unibail-Rodamco, е отправил оферта за австралийския оператор на молове Westfield Corp. Цената на договорката е 15.8 милиарда $, като с задълженията се покачва до 24.7 милиарда $. Toва е най-голямата оповестена имотна договорка от 2013 година Ако завърши сполучливо, новата компания ще бъде международен водач в сектора със 104 мола в Европа и Съединени американски щати, пазарна стойност от 61 милиарда евро и стратегически позиции на 27 от най-атрактивните пазари на търговски парцели в света. Unibail-Rodamco има центровете Les 4 Temps, Forum des Halles и Carrousel du Louvre. Westfield има и оперира 35 търговски центъра в Съединени американски щати и Англия, оценени на 32 милиарда $.

" Техномаркет " се споразумя с наемодателя " Глориент инвестмънт БГ "

След година и половина правосъдни битки веригата за техника " Техномаркет " се споразумя с главния си хазяин " Глориент инвестмънт БГ ". Първата компания беше купена от компания на Делян Пеевски при започване на 2016 година, в края на същата година беше трансферирана на свързаната с депутата дубайска TGI Middle East, а през 2017 година се озова като дъщерно сдружение на " Благоевград БТ ". Втората се ръководи от единия съосновател на " Техномаркет " Христо Кусев, който има и 57% дял.
Споразумението съгласно публични документи и регистри се случило някъде към 20 ноември. Между тази дата и 6 декември двете компании взаимно са отдръпнали на практика всичките си искове една към друга в Софийския градски съд, където се водят голямата част от делата. Без съглашение веригата е била под риск да се раздели със основна част от своите магазини (общо 45 съгласно уеб страницата й) и хранилища. През октомври влязоха в действие дефинитивни решения за два от противоречивите парцели - в Монтана и Пазарджик. Според тях търговецът би трябвало да съобщи владението на наемодателя и да му заплати общо 40 хиляди лева разходи по делото. Освен това за още най-малко шест от обектите има решения на първа инстанция в същата посока с присъдени над 200 хиляди лева правосъдни разходи.

Накратко

" BILLA България " публично откри 118-ия си супермаркет в страната и затвърди позицията си на водач по брой магазини измежду комерсиалните вериги в страната. Новият обект се намира на бул. " Копенхаген " 22 в квартал " Дружба " в София. Това е 46-ият обект на веригата в столицата.

В Казанлък отвори порти 65-ият магазин от веригата " T маркет ". Супермаркетът на ул. " Княз Александър Батенберг " 217 предлага на жителите на града над 7000 продукта, ситуиран е на 750 кв. метра повърхност и в него работят 22 чиновници. Супермаркетите на компанията към този момент са 65, ситуирани в 32 града в цялата страна.

Черната техника е най-предпочитаната покупка при предпразнични понижения, сочат данни на сдружението " Униредит кънсюмър файненсинг ", поделението за потребителско кредитиране на Уникредит Булбанк. Според тях най-предпочитани по време на Черния петък не престават да са тв приемниците, като една четвърт от покупките на този ден са точно такива. След тях потребителите най-често си избират нов смарт телефон, следван от пералните и сушилните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР