© Капитал Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и

...
© Капитал Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и
Коментари Харесай

Махни, там, кръстовете от църквите

© Капитал Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5 септември)

Екипът на " Панорама " се опълчи на новия шеф на БНТ; В радиоефира звучат две радиостанции с името Z-Rock; Търси се медиа организация за Българското председателство на съвета на ЕС; Гугъл с нови ограничения против подправения трафик на сайтове; Интернет фирмите са под напън поради отбраната на персонални данни; IKEA показа първия си " човешки азбучник "
5 сеп 2017
Популярни и без телевизионни екрани

Защо огромни международни марки отхвърлят да влагат в обичайната реклама и кои български рекламодатели пробват нетрадиционни похвати и по какъв начин това работи за тях
25 авг 2017

" Това е форма на яхване на неналичието на информация и начетеност у хората. Всеки осведомен консуматор има право на избор и може да реши дали ще купи и какво ще купи и на каква цена ще купи. "
Светлана Савова, ръководещ сътрудник на V+O Communication България. " Откривам във зародилите диалози и доста бранители на марката. Общото ми чувство е, че става въпрос за самостоятелни реакции, което приказва за добре свършената предварителна подготовка по ръководство на марката. "
Ваня Бабанин съветник по ръководство на марки и известност.В последните дни немските търговски вериги Lidl и Kaufland се оказаха съперници с изключение на на ритейл пазара и в обществените мрежи, където съвсем по едно и също време провокираха стихия от страсти и мнения сред потребителите. Дизайнът на опаковките на продуктите от гръцката седмица в " Лидл " доби интернационален отзив, а мненията на шефа на " Кауфланд България " Димитър Спасов за качеството и сигурността на храните привлякоха вниманието на българските консуматори (вижте карето).

Двата ритейлъра имаха неприятния шанс въпросите да попаднат в подобаваща хранителна среда - откогато " веригите " имат преобладаващо състояние на пазара, те постоянно са употребявани за разнообразни популистки извършения от политици и всеобщи медии. Обективни учредения за това нямаше. В случая с Lidl това евентуално е (злополучно) решение на някоя рекламна организация, която обслужва компанията, а не, както допускат критиците й - част от конспирацията на огромните корпорации против християнството и " обичайните " европейски полезности.

Двата проблема са на пръв взор разнообразни, само че в основата си съдържат значими уроци за връзката и тактиката на фирмите в спешни PR обстановки.

Липсващите кръстове

В началото на месеца по време на следващата седмица с тематични гръцки артикули в " Лидл " клиент на веригата алармира на френската медиа RTL Info, че на употребяваните илюстрации на църкви в Санторини върху опаковките са заличени християнските кръстове върху кубетата им. Тогава от комерсиалната верига дават отговор, че заобикалят да употребяват религиозни знаци, тъй като не желаят да изключват религиозни убеждения. " Ние сме компания, която зачита мултикултурализма и този принцип е илюстриран на " дизайна " на опаковката ", допълват още.

Казусът се трансформира в тематика за диалог на редица пазари в Европа, измежду които и българският. Още повече че към този миг продуктите със противоречивия дизайн продължаваха да се продават във веригата, а фотосите и колажите на потребителите заляха интернет. Реакция от страна на " Лидл България " имаше няколко дни по-късно и тя последва клоновете в други страни. Публично бяха поднесени извиненията дружно с обясненията, че опаковките се създават от интернационалния екип на веригата и са унифицирани за всички страни. " Екипът на българското сдружение приема повече от съществено споделените мнения и реакции и те са предадени към централата на компанията и екипа, виновен за основаване на дизайните на опаковките с настояването и упованието за краткосрочно решение в тази посока ", разясниха от " Лидл България " пред " Капитал ".

Близо седмица след нашумелия дизайн с публично изказване излязоха и Lidl International. В него, като се изключи че сервират още веднъж извиненията си към потребителите, декларират и че във допустимо най-кратък период ще трансформират дизайна на опаковките и това ще бъде техен приоритет. " По никакъв метод не сме имали желание – и в никакъв случай няма да имаме такова в бъдеще – да показваме каквито и да било идеологически или политически гледни точки посредством нашите артикули или опаковките им ", пишат още от веригата.

Именно поднасянето на обществено опрощение пред потребителите Огнян Бекяров, съучастник в консултантската маркетинг организация Remark Consulting, дефинира като единствената вярна тактика на компанията в спешна обстановка. " Мнението на крайните консуматори бе подкрепено и от медиите, и обществени фигури, което го трансформира от мнение в консолидирана позиция на болшинство, а съответно – нито един корпоративен интерес не би могъл да стои над етичните правила и културно завещание на една нация, в тази ситуация религиозната му принадлежност ", добавя той. Според Бекяров обаче въпросът ще бъде скоро пропуснат в България за разлика от гръцкия пазар. " Тук преобладаващата тежест на изказаните отзиви по въпроса клони повече към дизайна на опаковките като " дневната доза скандалност " и медиен звук, в сравнение с към накърнено възприятието за културно завещание и религиозна принадлежност ", споделя той.

Всички против един

Дизайнът на опаковките на продуктите от гръцката седмица в " Лидл " се трансформира в тематика на деня в редица страни. Заради отстранените кръстове Гърция изиска пояснение от веригата, а в Чехия приканиха да не се пазари от нейните магазини. В обществените мрежи даже се появиха версии на логото на Lidl, в които се чете Idil (абревиатура на " Ислямска страна " ).

В България реакциите бяха смесени, само че в всекидневно крайни позиции. Подобни кавги нормално са идеалната естрада за промотиране на политически ползи или популистко говорене. " Това е форма на яхване на неналичието на информация и начетеност у хората. Всеки осведомен консуматор има право на избор и може да реши дали ще купи и какво ще купи и на каква цена ще купи ", споделя Светлана Савова, ръководещ сътрудник на V+O Communication България.

Според консултанта по ръководство на марки и известност Ваня Бабанин оттатък това дали религиозни знаци имат място на опаковка за храна забавни са реакциите на интензивно ангажираните жители, които не просто търсят обществен разговор, а тези, които ескалират тематиката и я извеждат до крайности като тотално отказване на веригите и търсят таен и преекспониран подтекст. " Ако задълбаем в света на конспирациите би трябвало да противопоставим подмолните търсения на свирепите отрицатели на наличието на непознатите корпорации в страната и да ги доукрасим с съмненията за промигрантската политика на Германия ", споделя Бабанин и добавя, че въпреки всичко въпросът няма да окаже изключително въздействие на комерсиалната верига. " Откривам във зародилите диалози и доста бранители на марката. Общото ми чувство е, че става въпрос за самостоятелни реакции, което приказва за добре свършената предварителна подготовка по ръководство на марката. "

Според Светлана Савова е значимо хората с по-екстремно мнение по случая да си зададат серия въпроси. " Дава ли си сметка някой какъв брой са непознати непознатите компании в България? Кой работи в тях? Не са ли българи? Това не са ли работни места? Не е ли принос към българската стопанска система? Какъв е социално-икономическият отпечатък навръх тези компании? Какъв стандарт постановат? Какви налози внасят в хазната, тъй като те в действителност го вършат? " А точно техните отговори биха обрисували какво се крие оттатък опаковката на продукта. Редактираният текст

В началото на месеца в уеб страницата на " Дойче веле " беше оповестена публикация на тематика сигурността на храните и съставките в тях, подкрепена с мнения на шефа на асоциацията " Активни консуматори " Богомил Николов и шефа на " Кауфланд България " Димитър Спасов. При препубликуването на истинския текст обаче в редица разнообразни медии се популяризира гръмкото заглавие " Шефът на " Кауфланд - България " не би дал на децата си храни от веригата ". Именно то притегли вниманието на читателите, само че се задържа едвам няколко часа в онлайн пространството, след което беше променено. От веригата разясниха пред " Капитал ", че заглавието не дава отговор на истината и е извадено от подтекст, като измества главния фокус от тематиката, подвежда и заблуждава читателя.

Освен заглавието обаче ден по-късно от истинския текст бяха отстранени и огромна част от употребяваните цитати на Димитър Спасов, в това число и този, в който шефът оповестява, че веригата е прекратила контракта си с снабдител на сирене, за което било открито с разбори, че влага в него палмово масло. Това надлежно докара до втора смяна във всички препубликувани в други медии текстове.

От комерсиалната верига обясниха пред " Капитал ", че постоянно са се стремели към открит разговор с медиите и са се отнесли с нараснало внимание към някои от последвалите препечатки на материала, а тематиката е била координирана на локално равнище. " Ние подсигуряваме, че всички артикули, предлагани в нашите хипермаркети, дават отговор на стандартите за качество и състав по настоящото локално и интернационално законодателство ", прибавят още от " Кауфланд ".

Макар и спешен за компанията, въпросът с гръмките заглавия и последващото унищожаване на цитати не закупи дългогодишен отзив. Като съществена причина за това Владислав Георгиев, съучастник в консултантската маркетинг организация Remark Consulting, дефинира огромната доза общоизвестна истина. " Масово в храните в наши дни има консерванти и това не е изненада за никого, само че следва значителният проблем - какво ще направи потребителят след този акцент върху продукта ", разяснява той. Според Ваня Бабанин, съветник по ръководство на марки и известност, най-важното е да се направи бърза и точна преценка дали тематиката е сериозна или не от репутационна позиция. " Ако не е, рискуваме да преекспонираме с незабавен корпоративен отговор, изключително в случай че е вид опровергаване. Изтриване при днешната връзка не е допустимо, по тази причина е значимо да реагираме задоволително съответно още през цялото време ", споделя тя в допълнение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР