© Капитал Още по темата Когато германците дойдат Заводът на

...
© Капитал Още по темата Когато германците дойдат Заводът на
Коментари Харесай

Новият автомобилен живот на Ловеч

© Капитал Още по тематиката
Когато германците дойдат

Заводът на Leoni в Плевен може да е началото на реиндустриализацията на района
24 ное 2018
Търговия с коли, елементи и сервизи: Повече коли - повече бизнес

Общите доходи на двадесетте компании в подреждането са скочили с 60% до 286 млн. лева
9 ное 2018
Производството на авточасти в Ловеч стартира в средата на 2019 година

Германската VOSS Automotive, която нае халетата на банкрутиралата " Литекс моторс ", търси 1000 души за новия си цех
9 окт 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

" Баховица промишлен парк " е името, под което възкръсна затвореният цех за коли в Ловеч. След като производството там спря около банкрута на КТБ, активите бяха трансферирани през няколко свързани сдружения, а в този момент към този момент са обединени под горното име и привлякоха първия си задграничен вложител.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Това е немският производител на авточасти VOSS Automotive, която нае за 10 години пространствата, където се сглобяваха китайските Great Wall. Освен нея притежателят на " Баховица промишлен парк " - " Българска автомобилна промишленост " (БАИ), също ще има активност в парка. Тя държи правата за търговия, дистрибуция и сервизиране на марките GREAT WALL, HAVAL и YUTONG.

Понастоящем индустриалните центрове на БАИ и VOSS Automotive ще оперират независимо, като не е изключено в бъдеще те да стартират да си партнират, счита изпълнителният шеф на парка и едноличен притежател на капитала на БАИ Андон Димитров.

VOSS Automotive

Немската компания е стратегически наемател в " Баховица промишлен парк ". Наетата от сдружението повърхност е почти 12 000 кв.м за период от 10 години. Инвестицията, която сдружението ще направи в машини и уреди, с цел да започва произвеждане доникъде на идната година, е в размер на 15 млн. евро.

Гepмaнcĸaтa ĸoмпaния имa oфиcи пo цялостен cвят - Eвpoпa, CAЩ, Meĸcиĸo, Kитaй, Индия, Южнa Aмepиĸa, чиeтo пpoизвoдcтвo e cъoбpaзeнo c нyждитe нa ĸлиeнтитe й. Имa нaд 6000 cлyжитeли и 600 млн. eвpo oбopoт. Πpeдпpиятиeтo в Бългapия e тpeтoтo eвpoпeйcĸo зa ĸoмпaниятa cлeд тeзи в Гepмaния и Πoлшa.

Една от аргументите VOSS Automotive да избере " Баховица промишлен парк " за място, на което да локализира производството си, е точно положителното географско разположение на индустриалната зона, посочи Андон Димитров.

Първоначално в завода ще бъдат наети 750 чиновници с наклонност техният брой да нарасне до 1000.

Фирмата e част от немски тръст, включващ холдинговата VOSS Holding и дъщерните VOSS Fluid и VOSS Automotive - сдружение, произвеждащо разнообразни типове автомобилни съставни елементи - пpoвoдниĸoви и eлeĸтpoтexнoлoгични cиcтeми зa aвтoмoбилнaтa индycтpия. Cpeд пpoдyĸтитe й ca ĸoмпoнeнти зa cпиpaчнaтa и изпycĸaтeлнaтa cиcтeмa, чиcтaчĸитe, paзлични xидpaвлични eлeмeнти зa лeĸи и тoвapни aвтoмoбили, ĸaĸтo и ĸoмпoнeнти зa oxлaждaнe нa cиcтeмитe пpи eлeĸтpoмoбили и xибpидни ĸoли. Основни клиенти на VOSS Automotive са Volkswagen, MAN, Audi, GM, Chrysler, Navistar и други

" Българска автомобилна промишленост "

Компанията е учредена преди пет години с главен предмет на активност дистрибуция и продажба на рейсове. БАИ е главен представител на китайския производител на рейсове Zhengzhou Yutong Group Co., Ltd. за България.

Амбициите й са да предложи всеобхватни решения в транспортния бранш и заради тази причина уголемява своя фокус. В началото на 2017 година БАИ наема завода за произвеждане на коли, част от дъщерното й " Баховица промишлен парк ", и подписва контракт за партньорство с Great Wall Motors Company Limited. Така компанията се трансформира в извънреден представител на GWM за България и Европа и формален вносител на марките GREAT WALL и HAVAL.

Надеждите за развиване са свързани с рейсовете на YUTONG. Под тази марка се предлага цялостна гама рейсове от 5 до 25 м, включваща над 203 серийни автобусa, обхващащи разнообразни пазарни сегменти: градски и междуградски рейсове, учебни, рейсове със особено предопределение и други.

Първата огромна доставка на рейсове YUTONG е направена в края на 2016 година, когато " Столичен автотранспорт " се снабди със 110 нови дизелови рейса. В средата на тази година е подписан и контракт за доставка на 22 рейса YUTONG, задвижвани на метан. До края на 2018 година ще бъдат предадени и първите напълно 100% електрически рейсове, които ще обслужват градския превоз в София. За терена

" Баховица промишлен парк " се простира върху територията на някогашния цех на " Литекс моторс " край ловешкото село Баховица на повърхност от над 300 декара. Към момента са построени няколко индустриални бази, логистична и складова база, както и административна постройка с прилежаща към нея трапезария. Разполага с изцяло функционираща водопреносна и електропреносна мрежа, газова станция, която е обвързвана и подава промишлен газ към всички индустриални здания, както и с доста добра транспортна инфраструктура.

Според Андон Димитров това е стратегически план, който има за цел дълготрайно развиване на район Ловеч и обособяването му като промишлен клъстер. " Нашата упоритост е той да се трансформира в привлекателен център за локални и задгранични вложители, както и за други производители на автомобилни елементи и съставни елементи, каквито в България понастоящем има над 150 ", сподели той пред " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР