© Капитал Обикновено изненадата идва от неочакваното - събития, които

...
© Капитал Обикновено изненадата идва от неочакваното - събития, които
Коментари Харесай

Изненада!

© Капитал Обикновено изненадата идва от непредвиденото - събития, които никой не е планувал, че ще се случат. Такава е да вземем за пример историята с най-големия английски туристически оператор Thomas Cook (и един от най-големите в света), който през седмицата разгласи, че изпада в неплатежоспособност. В обвързвания свят следствията от банкрута на толкоз огромна компания се усещат на доста места и за жалост България е едно от тях. Тук резултатите са в две направления:

- Thomas Cook е компанията, която докарва в България евентуално най-вече туристи; банкрутът й се случва в края на един относително слаб сезон за летния туризъм и в зората на записванията за идващия, което прави прогнозата за него, меко казано, сложна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Доста по-притеснителни са обаче директните последици от сриването на туристическия гигант; консервативната оценка на отговорностите, които Thomas Cook няма да изплати към български компании, е към 30 млн. евро. Това значи, че в края на така и така сложния сезон значително хотели, транспортни компании и всички заети по веригата към тях ще имат съществени усложнения.

За създателя на компанията, Томас Кук, споделят, че е измислил всеобщия туризъм - той за пръв път през XIX век провежда туристически групи за пътешествия в разнообразни страни. Това беше част от аргументите историята за банкрута на учредената преди над 155 години от него компания да се трансформира в такава вест. Но, несъмнено, всеобщият туризъм няма да изчезне с края на Thomas Cook - празното пространство ще бъде запълнено бързо, а тези компании, които оцелеят от рецесията, ще се потвърдят като по-устойчиви. (Всичко по тематиката тук и тук.)

Понякога обаче изненадата идва и от предстоящото. Такава е историята с заема от 100 млн. лева, който държавната ББР дава на " Техномаркет ". Веригата магазини е в орбитата от компании на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски - тя официално е част от групата " Булгартабак ". Или по-скоро беше, тъй като групата към този момент има 150 млн. лева заеми от ББР и отпущането на още 100 млн. нарушава регулациите за експозицията на банката към един клиент. По тази причина собствеността на " Техномаркет " е трансферирана на двама от мениджърите на сдружението и то незабавно получава парите от държавната банка.

Такива схеми са се случвали и преди. До момента ББР е раздала на компании, свързвани с Движение за права и свободи - на Пеевски и Румен Гайтански, близо 1.5 милиарда лева Изненадата в тази ситуация идва не от самата история - то явно е ставало и преди, а от това, че тази скица продължава елементарно и безусловно безнаказано. Ролята на сходно кранче за " безвъзмездни " пари преди няколко години играеше КТБ. Сега парите още веднъж текат с цялостна мощ през държавната банка, само че сметката най-после отново ще бъде показана на всички. (Още - тук.)

Отговора на въпроса по какъв начин е допустимо това да се случва изцяло безнаказано може да откриете в друга тематика - за дебата към предварителното освобождение на наказания за ликвидиране австралиец Джок Полфрийман. " Дебат " в действителност е мека дума за обществения линч, който се реализира над съдията, взел решението. Причината е не толкоз самото решение, колкото това, че магистратът е измежду явните съперници на кликата, овладяла правосъдната система сега. Целта на офанзивата против него е част от непрекъснатата акция за обществено заличаване на дребното останали дисиденти, тъй че да не пречат на избора на нов основен прокурор, а и по-късно. (Вижте тук.)

С избора за правоприемник на Цацаров е обвързвана и друга тематика в броя - продължението на абсурда в БНР, където генералният шеф отхвърля да подаде оставка. Той остава на поста си, макар че беше махленски в груба цензура още веднъж в интерес на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Съветът за електронни медии към този момент отхвърля да го махне, а Българска социалистическа партия и ГЕРБ реагираха на случая със основаването на комисия - в резюме, всички се пробват да замажат случая, а не да решат проблем. (Вижте коментар тук и детайлности по тематиката тук.)

Това е следващата седмица, в която изборът на основен прокурор се оказва в основата на няколко съществени абсурда. И те евентуално няма да са последните - до финала на процедурата остава малко по-малко от месец.

Седмичникът " Капитал " се популяризира в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР