© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални

...
© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални
Коментари Харесай

Ще бъде различно

© Капитал Много рядко в човешката история е имало световни събития, които толкоз бързо и толкоз съществено трансформират хода на историята в целия свят. Докато те се случват, хаосът, страхът и суматохата от събитията вършат бъдещето напълно неразбираемо - известно е единствено, че то ще бъде много друго от това, което си представяха всички допреди три месеца. Добрата вест от последните дни е, че фокусът на вниманието от ден на ден се насочва към стопанските системи на другите страни, към вредите, които те понасят, и първите плахи опити за възобновяване им. Това не е добра вест сама за себе си - опустошените стопански системи, големият растеж на безработните и банкрутиралите дребни бизнеси, наподобява, са единствено началото на един също сложен интервал. Добрата вест е, че за това се приказва, тъй като епидемията, най-малко в Европа, стартира да затихва.

Тази рецесия е особена, тъй като тя има най-малко три елементи, които в идеалния сюжет се случват последователно. Първо идва здравната рецесия - епидемията с внезапния растеж на инфектираните, умрелите и големият риск за претоварване на здравната система, а оттова и за блокиране на цялата страна. Цената на единствения към този момент метод за справяне - рестриктивните мерки, е икономическа рецесия, каквато светът не е виждал от 75 години. Подобни катаклизми постоянно биват следвани и от политическа рецесия, в която хората, партиите и концепциите, които те пазят, внезапно се трансформират.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Един от образците, за които ще прочетете в този брой на " Капитал ", е възраждането на концепцията за категоричен базов приход. Една от антикризисните ограничения в някои от най-богатите страни в света - Съединени американски щати и Германия, а и в Испания, сега е безусловно това. Много хора там получават абсолютно пари, тъй че стопанските системи им да се движат най-малко малко от вътрешното ползване, доколкото произвеждане и експорт в множеството браншове съвсем няма. Безусловният базов приход не е нова концепция, новото в този момент е, че тя се разисква доста по-сериозно и Испания разгласи, че ще се опита да я остави и след затихването на рецесията. И в случай че от папа Франциск можеше да се чака поддръжка за такава политика, другите гласове в нейна отбрана - като да вземем за пример един от вицепрезидентите на Европейската централна банка, стартират да я вършат доста по-вероятна. (Вижте повече по тази тематика тук.)

Безусловният базов приход може и да не се случи, или най-малко не на всички места, само че по-непосредствените промени от пандемията към този момент стартират да се усещат. С последователното събаряне на локдауна в Европа страните, фирмите и хората пробват да задвижат още веднъж колелата на стопанската система, само че това би трябвало да става при много изменени правила. Всички места, на които преди се събираха повече хора, в този момент би трябвало да се трансформират, тъй че да са по-безопасни. Това важи за молове, заведения за хранене, в това число и за офисите. Темата от корицата на " Капитал " този брой е за това по какъв начин другите промишлености се настройват към променения свят.

В броя ще прочетете и едно мнение за това в какво ще се трансфорат медиите след Коронавирус рецесията.

И тъй като е значимо освен какво ще става след, а и какво се случва в този момент - в най-трудния от здравна позиция миг, тук и тук е следващият епизод от поредицата за това по какъв начин разнообразни бизнесмени минават през него.

През последните дни от ден на ден внимание се концентрира върху напъните за разработване на ваксина и новините са ненапълно обнадеждаващи. Вече наподобява несъмнено, че ще има, и то може би по-скоро, в сравнение с изглеждаше преди няколко седмици. В броя ще откриете и изявлението с български доктор, който работи като съветник за огромни фармацевтични компании и измежду клиентите му е една от компаниите, които са най-напреднали в тестванията на своето предложение за ваксина. Той е оптимист, че крайното решение на Коронавирус рецесията ще бъде открито, въпросът е единствено по кое време тъкмо...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР