© Капитал Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата

...
© Капитал Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата
Коментари Харесай

Москвичът друса на едно място

© Капитал
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Данъци 2019 - без гражданска война, с дребни усъвършенствания

Държавата предлага плаха мярка за ограничение на старите и замърсяващи коли
7 сеп 2018
Борисов в клопката на своите

Колаборацията сред две от партиите от " Обединените патриоти " и депутатите от ГЕРБ за опазване на един от министрите сложи премиера в сложна обстановка
6 сеп 2018 " Не може да има рецесия идната седмица - графикът ми към този момент е цялостен ", споделя в миналото някогашният американски държавен секретар Хенри Кисинджър. Ако Бойко Борисов имаше сходно възприятие за комизъм, щеше да употребява тази фраза постоянно през последните седмици.

Напоследък ръководството на страната повече от всеки път наподобява на остарял москвич, който крета по изронените коловози на черен селски път. На всеки няколко метра поръждясалата кола се раздрусва от по-голям или по-малък скандал. Пътниците вътре горе-долу стартират да се карат между тях или с водача. Отстрани от време на време хвърлят шепа тиня, или буца пръст по москвича. Той обаче продължава - доста постепенно, само че несъмнено, да върви по кривия път.

Така наречените промени в държавното управление напълно ненадейно провокираха рецесия вътре в ръководещата коалиция и в последна сметка, вместо да решат проблемите на Борисов след автобусната злополука край Своге, сътвориха нови. Премиерът изиска оставките на трима министри и стартира да приготвя нов ремонт на кабинета, само че се оказа, че това не е толкоз елементарно. Вътрешната опозиция на " патриотите ", както и на апаратчиците от ГЕРБ, се пробва да осуети най-малко част от подготвяните смени на министри. Така, несъмнено, реакцията на автобусната злополука ще се трансформира във фарс, само че за множеството участници в него това, наподобява, не е никакъв проблем. (Вижте повече тук.) В тяхното държание в действителност има някаква здрава логичност. Дори и промените да бъдат осъществени, във вътрешното, районното и транспортното министерство всичко ще продължи да бъде същото. Имената на министерските порти ще се сменят, само че Министерство на вътрешните работи няма да се бори по-ефективно с престъпността, поръчките в районното министерство надали ще се отворят за всички, а корупцията от превоза няма да стане по-малка. ГЕРБ сега няма потенциал да наложи нова, енергична политика, тъй че в действителност какъв е смисълът от промяната на пасажерите в москвича, като той ще остане същият и ще продължи да се клати постепенно по черния път?

Добро доказателство за управническия темперамент на ГЕРБ са предложенията за промени в налозите за колите през идната година (вижте тук). В тях има маркирано предпочитание по-старите коли (които замърсяват повече и са по-рискови за катастрофи) да се таксуват с повече пари, а по-новите - с по-малко. Промяната обаче е толкоз оскъдна, че на практика няма да има никакъв резултат. Това е още по-страшно и поради протичащото се в Западна Европа с ограничението на дизеловите коли. Мерките в Германия и други страни смъкват доста цената на старите коли и те напълно разумно ще стартират да идват насам. Да идват и да цапат, тъй като България няма съответни и умерено смели политици. (Какво се случва с рейтинга на Путин след дълга " непоклатимост " и отсрочване на промени вижте тук.)

По принцип при налозите неналичието на внезапни промени, несъмнено, е добра вест, само че другояче това е и цялата политика на ГЕРБ - нищо съществено не се пипа, с цел да няма разсърдени.

Всъщност това не е и тъкмо политика. Както споделя по различен мотив Кисинджър, " задачата на водача е да заведе хората си от там, където са, до там, където в никакъв случай не са били ". Тук задачата е друга - хората да останат тъкмо там, където са си. Москвичът да си друса на едно място.

В броя ще видите още

" СК-13 " - една от най-големите строителни компании банкрутира ненадейно
Нов българско-турски комплекс за 30 млн. евро се строи до Ахелой
През септември България е хазаин на три международни първенства
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР