© Капитал Когато преди 25 години семейство Киттнер създават своята

...
© Капитал Когато преди 25 години семейство Киттнер създават своята
Коментари Харесай

На село, при машините

© Капитал Когато преди 25 години семейство Киттнер основават своята компания в България, стартират от нищото.

Костадинка Киттнер е работила в Дания в машиностроителната промишленост, само че първата договорка с Германия подписва брачният партньор й, който е немец. Поръчката е от " Фюнгерс файкост ". " Във компанията започнахме единствено аз и брачният партньор ми. Първата машина направихме с поддоставчик " ВМЗ Сопот ", спомня си Киттнер. " Ние създавахме документите, а производството на машината ставаше във ВМЗ. Две години работихме по този начин. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През 1998 година новата компания набира кураж да взе участие в приватизацията на цеха на ВМЗ в Калояново и печели договорката. Сега към този момент компанията на семейство Киттнер има лична индустриална база, 55 чиновници. " Киттнер България " финансира разрастването си със лични средства – персонални спестявания и персонални банкови заеми от притежателите. Към първичния капитал госпожа Киттнер включва " основаната от нас потребителска мрежа, доверието им в нашите благоприятни условия и нашия кураж ".

От 2003 година Костадинка Киттнер поема ръководството на бизнеса в свои ръце посредством новата компания " Киттнер Анлаген унд Машиненбау ". Днес заводът на " Киттнер " в село Калояново настина наподобява като немско дружество: с енергоспестяваща постройка, с точно проведени линии от индустриални машини, чисто и подредено.

Дърпани от Германия

Бизнесът на " Киттнер България " също еволюира: стартира с машини за хранителната промишленост, а сега " Киттнер Анлаген унд Машиненбау " е компания, която е по-силна в химическото машиностроене. Основният консуматор на тези машини е доста огромен химически цех в Германия. " Те са доста новаторски, а ние – доста гъвкави. Разработваме с тях и за тях нова техника. Бързото развиване в последните години на " Киттнер Анлаген унд Машиненбау " се дължи доста на огромния немски сътрудник. Навлязохме също в автомобилното и във фармацевтичното машиностроене. Най-общо ние вършим повдигаща, обръщаща техника и миеща техника ", изяснява шефката на компанията от Калояново.

Основният пазар на машиностроителите е Германия. Износът за най-голямата европейска стопанска система образува 67 на 100 от приходите на компанията. Износът за Германия съгласно Киттнер носи и " добавена стойност " към марката на нейното дружество, тъй като немските машиностроители са може би най-хубавите в света. Следва експортът за скандинавските страни, в последните две години - за Япония, Русия, Съединени американски щати, Южна Корея. " Киттнер Анлаген унд Машиненбау " към този момент е добила правото да добавя с машини под лична марка софтуерни линии на огромни немски компании. Моята оценка е, че немските сътрудници ни " дърпат " доста напред, споделя тя.

Внимателен растеж

През последните 4-5 години оборотите на компания " Киттнер " порастват приблизително с 18% годишно. Управителката на компанията смята, че това е пределният ритъм на напредък, който в този момент могат да си разрешат, без да се изложат на опасности от осуетяване на организацията на производството. Костадинка Киттнер умишлено е избрала сходен ритъм, тъй като " растежът е доста виновен миг, защото цялата компания би трябвало да върви дружно ".

Практиката на компанията е посочила, че не става въпрос единствено търговците да продават от ден на ден продукция, само че и тя да се създаде в период и да се резервира качеството. Годишният оборот през 2018 година към този момент доближава 10 милиона лв.. Костадинка Киттнер е задала и следи още един значим индикатор - EBIT (оперативна облага преди лихви и данъци) да бъде 10 на 100.

Фирма, която не страда от липса на хора

В цех " Киттнер " работи мощен инженерен екип от 13 механични конструктори и петима експерти по автоматизация. " От целия ни екип от 120 чиновници 58 са с висше обучение, включително 36 инженери. За интервала 2018-2019 година компанията е направила за своите хора общо 104 образования на личния състав и е вложила за тази цел 133 000 лв. ", изяснява шефката. Връзките с немската промишленост също въздействат върху качеството на българската работна мощ. " Киттнер Анлаген унд Машиненбау " непрестанно изпраща служащи и инженери в Германия, с цел да разискват и внедряват машините, които са конструирали и произвели.

Интересно за компанията от Калояново е, че тя не страда от липса на фрагменти. Решението, което ползват, е да наемат доста локални хора, които имат предпочитание да работят. И след 6 месеца обща работа новите хора се изпращат на образование и специализация. Ако за 6 месеца не успеем да усетим дали един човек има предпочитание да работи, или просто търси 50 лв. повече доходи, значи, че не си разбираме от работата, безапелационна е Костадинка Киттнер. " Най-лоялните ни служащи и чиновници са към нас – от Калояново и прилежащите села. Може би тъй като са католици, само че това са хора, които са по-улегнали още от млади. Женят се млади, строят си къщи, по-заинтересовани са в това да имат устойчиво работно място ", споделя собственичката на цех " Киттнер ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР