© Капитал Като странен рикошет от войната на държавата срещу

...
© Капитал Като странен рикошет от войната на държавата срещу
Коментари Харесай

Помощ от държавата? Не, не, мерси

© Капитал Като чудноват рикошет от войната на страната против Васил Божков тази седмица стана ясно, че страната ще поеме монопола върху разпространяването на вестници и списания в страната. За хората, които са отвън тези сюжети, причинно-следствената връзка наподобява най-малкото странна. Тя обаче е реалност и е следващият епизод от дълъг, не изключително радостен и на моменти неуместен сериал.

Първите му епизоди започнаха преди повече от 10 години, когато Делян Пеевски (тогава и неговата майка) започнаха интервенцията си по изкупуване на най-големите български вестници. Целта явно беше да се направи монопол, и то не поради някакъв бизнес интерес, а с цел да се убие самостоятелната публицистика и да се управлява всеки глас. Освен вестниците беше извънредно значимо да се завладее и мрежата за разпространяване на печатни издания, тъй че да се оказва въздействие и на дребното, които не са непосредствено купени. Лека-полека, компания по компания - къде с доста добра цена, къде с малко напън (когато държиш най-тиражните вестници, имаш мощен инструмент за преговори), вестникарската дистрибуция беше овладяна. Това стана без директната помощ на страната, само че с цялостното й единодушие. Комисията за защита на конкуренцията беше сезирана по въпроса и си затвори очите за казуса - в действителност искрено излъга, като сподели, че няма монопол на този пазар. После пристигна Lafka.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дистрибуцията на печатни издания има два съставния елемент - транспортната услуга и крайните точки на продажба. Ако помните, преди време имаше доста " маси " за продажба на вестници - открити павилиони по спирките на градския превоз и на други места по цялата страна. Със основаването на веригата Lafka, изключително в по-малките градове, самостоятелните вестникарски сергии бяха сменени от оранжевите " Butki " и по този начин разпространяването беше изцяло подчинено.

Междувременно обаче следените от Пеевски медии започнаха да губят тираж. Продажбата на доверие е бизнес за малко - хората не са глупави и бързо схващат, че ги лъжат. За да се поддържат въпреки всичко някакви тиражи, цените на тези вестници и списания се държаха ниски и в този капан най-пострадала се оказа дистрибуцията на печатни издания. Ниски тиражи на ниски цени - по този начин овладеният пазар в действителност стартира да излиза скъпо на господарите му.

Тогава на сцената се появи държавното управление. В края на предходната година Бойко Борисов в отговор на рецензиите на " Репортери без граници " изненадващо сподели, че " Български пощи " ще оферират да популяризират вестници, с цел да има конкуренция на монопола. Започна някаква подготовка, която се очакваше да завърши през лятото.

Действието обаче стартира да се развива по-бързо преди няколко седмици, когато страната разгласи тотална война на Васил Божков, част от която беше да спре " Национална лотария ". Както стана ясно, нейните талончета са били толкоз основна част от оборотите на Lafka, че тя реши да затвори павилионите си. В същото време дистрибуторската компания, която ги зарежда и популяризира всички вестници, също приключи работата си. За да се " избави " вестникарската дистрибуция, страната незабавно реши да поеме този бизнес (вижте детайлности тук).

Благодарим за вниманието, само че, почтено казано, това не е добър ход. Замяната на квази частен монопол с държавен не е тъкмо възстановяване на ситуацията. Скритата държавна дотация (под формата на покриване на загубите на " Български пощи " ) единствено ще изкриви още повече така и така много слабия пазар. Ако страната не се беше намесила, пазарът щеше да откри друго решение.

Засилването на страната обаче не е единствено в тази област. През последните месеци се следят серия от дейности на държавното управление, които ритат през глезените частния бизнес, с цел да пуснат на негово място да тича все по-силен държавен капитализъм (вижте тук). Тенденция, която в дълготраен проект няма по какъв начин да е изключително устойчива, само че през идващите евентуално години ще продължи да изкривява цялата среда за правене на бизнес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР