© Капитал Капитал, неговият издател, журналистите, които го създават, бяхме

...
© Капитал Капитал, неговият издател, журналистите, които го създават, бяхме
Коментари Харесай

Г-н Гешев, не ни заплашвайте. Четете конституцията

© Капитал " Капитал ", неговият издател, публицистите, които го основават, бяхме застрашени обществено с репресии от претендента за основен прокурор Иван Гешев. В първото си изявление като единствен кандидат за поста господин Гешев направи мощно идеологизирано, политическо изявление, като разви няколко прекомерно смущаващи и публично рискови тези. Не можем да ги оставим без реакция.

Против разделянето на управляващите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Властите трябвало да работят дружно. Всъщност по конституция е тъкмо противоположното. Всяка власт има парламентарен мандат и би трябвало да го извършва. Останалите би следвало да я управляват да не го надвишава, с цел да не заплаши ползите на жителите. Това е и ролята на прокуратурата - да следи за съблюдаване на законността, а не да пази властта от нейните обществени съперници.

В българския вид прокуратурата е разновидност на правосъдна власт, само че остана без никакъв надзор и отчетност извън. Което изцяло естествено я трансформира в институцията с най-силен инстинкт към корист с властта.

Попитан за концепцията си за ръководство на прокуратурата, господин Гешев дава отговор:

" Отворен към проблемите и болките на хората "

Втора груба неточност. Проблемите на хората са приоритет на Народното събрание и държавното управление, на политиците. Приоритет на прокуратурата е законността. Режимите, които приказват, съдят и показват врагове от името на " хората ", са фашистки и комунистически.

В цялото си изявление господин Гешев не загатна нито един път, че България има закони и те би трябвало да се съблюдават. За сметка на това непрестанно загатва " враговете ", които загатва, че ще репресира, тъй като подлагат на критика прокуратурата.

Враговете - " болшевики, меншевики и екстремисти ". Според господин Гешев към " Капитал " и издателя му Иво Прокопиев са групирани най-големите идейни врагове на неговата теория. Другите са Христо Иванов и Иван Костов. Христо Иванов и " Демократична България " се възприемат от мнозина като единствената значима достоверна съпротива на статуквото, а Иван Костов без значение от насадената поляризация към името му ще остане историческата фигура, трансформирала най-вече България от тоталитарна страна към народна власт и пазарна стопанска система.

От своя страна " Капитал " е на пазара от 1993-а - времето, когато министър председател беше Любен Беров, а основен прокурор Иван Татарчев. Повече от четвърт век " Капитал " пази и се бори за едно и също - персонална независимост, свободна стопанска самодейност, конкурентна стопанска система и некорумпирана политика. Никоя власт до момента не си е разрешавала да оказва толкоз жесток напън върху публицистичната ни политика. Да бъде наименуван тъкмо " Капитал " болшевишка медиа е неуместно. Да бъде заплашван поради това, което написа? Дайте да се разберем в каква страна желаеме да живеем.

Иначе господин Гешев дава тип, че е войник. Но се бори на неверния фронт. Идеите му не са свързани с прокуратурата и законността, с опазването на сигурността и активите на жителите, а с смяна на държавното устройство. По създание, пледира се за анулация на демократичния правов ред и прекосяване към режим на неототалитарна прокурорска робия. На някои хора евентуално тоталитаризмът им липсва. Колко са те обаче може да се ревизира единствено на парламентарни избори.

Прокуратурата няма работа в политиката. Няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР