© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите

...
© Капитал И така, започва криза, каквато малко от живите
Коментари Харесай

Важен е и вдругиден

© Капитал И по този начин, стартира рецесия, каквато малко от живите хора в България и по света са виждали. Магнитудът на измененията няма да бъде съпоставим с нищо, случило се от Втората международна война насам. Пандемията от COVID-19 ще докара първо здравна рецесия, оправянето с нея към този момент провокира икономическа и обществена, а след това евентуално и политическа рецесия. Борбата в този момент не е да се избегнат сериозните моменти - на никое място в нашата част от света това няма да е допустимо, а да се понижат вредите от тях и да се направи възобновяване след това по-лесно и бързо. Предимство ще имат умните и ефикасни страни. Тези, които активизират най-правилните хора.

Ако против новата болест ще се води война, каквато лексика избра не един европейски водач, включително генералите в българския щаб, тя може да бъде извоювана, в случай че се активизират специалистите - лекари, математици, макроикономисти, финансисти Най-много внимание сега е концентрирано върху здравната част от рецесията и това е обикновено, само че към този момент е извънредно време да се мисли и за ограничение на вредите от невижданите ограничения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оръжията в тази борба са експертността, здравият разсъдък и споделеното понасяне на тежестта. Това, което няма да свърши никаква работа, са полицейските акции, закани към лекарите и апели за оповестяване на военно състояние.

Прав беше президентът Румен Радев да каже в сряда, че в този момент е значимо страната да покаже, че работи - освен с ограничавания, санкции и санкции, а и с поддръжка. Рязката промяна на скоростта и посоката ще бъде сложна, само че в случай че не се направи, неуспехът ще се мери в човешки животи и огромна икономическа злополука.

Ще има вреда - човешка, икономическа, обществена. Колко огромна следва да забележим. Добрата вест е, че здравната рецесия е лимитирана във времето и хоризонтът за прекосяването й ще е няколко месеца (вижте повече за това тук). България сега наближава началото на пиковата част от епидемията и от успеваемостта на държавното управление зависи дали тежките човешки вреди ще бъдат избегнати.

Очакването евентуално в този момент е държавните управления да решат всички проблеми, само че на доста места те са неспособни и неподготвени. Това изрично е правилно за нашето, макар че не се съмняваме в положителните планове на ангажираните в спешния щаб и институциите.

Отговорността за оправянето с рецесията и разпределението на вредите от нея неизбежно ще бъде поделена сред няколко страни:

- Хората. Те са първите жертви - на страха, опасността от болест, недай боже, загубите на близки, икономическата неустановеност.

- Бизнесът. Загубите към този момент са налице, вероятностите за затваряне на бизнеси са факт.

- Правителствата. Те носят голяма отговорност за решение на рецесията посредством политическо водачество, мъдро ръководство на институциите, солидарните фондове и държавните запаси.

- Международните институции. До момента интернационалната съгласуваност на световната опасност е цялостен неуспех, само че в случай че организации, като да вземем за пример Европейският съюз, се разсънят от комата, могат да свършат доста и потребна работа.

В тази обстановка е извънредно значимо да се знае кой от какво схваща и какви са му пълномощията, тъй че работата да бъде свършена от оптимално способния човек и да има максимален резултат. Главният прокурор да вземем за пример не може да дефинира какви би трябвало да бъдат карантинните ограничения - това би трябвало да е взаимно решение на няколко разнообразни специалисти. Задачата на прокурорите е друга - да следят дали се съблюдават законите, и тя е много значима в създалата се огромна мътилка в страната.

Един от огромните опасности в сегашната обстановка е да се вземат несъответстващи ограничения, които да не спрат разпространяването на болестта, само че да нанесат спомагателни вреди в други направления. Въвеждането на недобре премислено изключително състояние и хвърлени слепешката хрумвания носят доста сходни опасности.

Най-хаотичната част от рецесията в България може да завърши в идващите седмици. Ако сега не се развива прикрит доста огромен гърмеж от инфектирани с ковид, тогава ще се знае дали е избегнат внезапен пик на епидемията и ще може да се мисли какво да се прави нататък. Защото на следващия ден е значим ден, само че денят след него също.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР