© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар

...
© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар
Коментари Харесай

"Прее*аха ме, Ваше Величество"

© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е основен секретар на Министерство на вътрешните работи. В София са арестувани няколко индивида, за които се подозира, че са правили поръчкови убийства и опити за такива, сред които и две барети, работили преди този момент в защитата на Васил Божков. В първите си години във властта сегашният министър председател беше много по-директен и незабавно упреква обществено хазартния предприемач за съпричастност към покушенията. Самият Божков, несъмнено, гневно отхвърля. Избухва обществен спор.

Седмицата по-късно Борисов споделя пред публицисти в " Слънчев бряг " (на същото събитие, разказано във в. " Сега ", една кореспондентка желае да му пипне мускула): " Абе ясно, че като бутнем Васил Божков, мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести, ще тръгнат и вътрешни преразпределения. Затова би трябвало доста да се мисли преди този момент ". Мисленето продължава 18 години. Преди няколко месеца след координирана офанзива от няколко държавни органа, само че и открити спестени 700 млн. лева такси от негови сдружения към страната, Васил Божков беше упрекнат в няколко разнообразни закононарушения и избяга от България, с цел да не бъде задържан.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През 2002 година историята завършва след помиряване сред двамата, проведено от тогавашния притежател и основен редактор на " Труд " Тошо Тошев. Той кани в кабинета с Бойко Борисов, без да му каже, че там е и Васил Божков, както и фотограф на вестника, който документира ръкостискането сред двамата.
Срещата на Бойко Борисов и Васил Божков в кабинета на Тошо Тошев през 2002 година

Фотограф: Труд
На идващия ден фотографията е оповестена на първа страница в " Труд " и когато министър председателят Симеон Сакскобургготски се обажда на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да му изиска пояснение по какъв начин се е стигнало до това, Борисов, съгласно градската легенда, дава отговор чистосърдечно: " Прее*аха ме, Ваше Величество " . Днес, съвсем две десетилетия по-късно, ситуацията е друго. Много друго. Какво се промени Случилото се към Васил Божков през последните месеци демонстрира доста добре какво се е трансформирало в страната през това време. Днес избягалият в Дубай главен притежател на " Национална лотария " разгласява " паметна записка " от негова среща с ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев, на който двамата се схващат кой да е рекламният бюджет на хазартната компания в " Нова телевизия ". Действието се развива няколко месеца откакто Домусчиев и неговият брат са купили малкия екран, която е част от най-голямата българска медийна група. В паметната записка се споделя непосредствено и каква е цената на обещаните от Божков 20 млн. лева на година за " Нова телевизия " - " Пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта за урегулиране на бизнеса и съблюдаване законите на Република България " .
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Хората, които са отвън подтекста на събитията към " Нова телевизия ", Кирил Домусчиев и Васил Божков през последната година, надали могат от пръв взор да схванат смисъла на тази паметна записка. Всъщност тя е първото обществено самопризнание на историята към завладяването на " Нова телевизия ", която също се случи с " цялостен съпорт " от страна на страната. И явно този съпорт е толкоз мощен, че получилият го притежател може да го препродава на трети лица, с цел да усилва приходите на малкия екран. Тази държавна поддръжка е основна за цялата медийна случка на Домусчиев. Нито придобиването на " Нова телевизия " можеше да стане без помощта на държавното управление, нито, както се схваща от паметната записка, безпроблемното погашение на заемите, които бяха взети, с цел да се финансира покупката. Сделката за " Нова " Предишният притежател на " Нова " - шведската компания MTG се опитваше в продължение на две години да откри покупател за българския си бизнес. Когато чехът Петр Келнер купи от Telenor един от трите огромни телекома тук, съвсем незабавно беше оповестено, че той ще вземе и малкия екран. Амбициите му обаче съвсем незабавно бяха посечени от страната - Комисията за защита на конкуренцията забрани тази договорка с невиждано решение и в общи линии неуместни причини. Според два самостоятелни източника на " Капитал " няколко дни преди този момент да се случи Кирил Домусчиев е изискал среща с Петр Келнер. На нея той изискал да бъде съучастник в " Нова телевизия ". Какво е заречен в подмяна не е обществено известно, само че прекомерно евентуално е " цялостен съпорт " от страна на страната. Броени дни след отхвърли от Келнер той получава нагледна проява какво значи в България да нямаш поддръжката на властта - договорката му е неразрешена.

Във втора серия на опитите да се купи " Нова телевизия ", съгласно разнообразни източници, се включва и самият Васил Божков. По това време парите, които " Национална
лотария " дава на " Нова телевизия " вършат една огромна част от облагата на медиата. За 2018 година " Нова броудкастинг груп " има облага от 40 млн. лева Не е обществено известно какъв брой пари е давал Божков тогава, само че при всички положения рекламният бюджет не е бил по-малък от обещаните през юни 2019-та 20 млн. лева Иначе казано най-малко половината от облагата на " Нова " е идвала от Васил Божков. В тази обстановка той има явен финансов претекст да влезе в договорката за малкия екран, още повече, че може да повлияе и върху цената ѝ. Някъде през 2018 година " Национална лотария " внезапно понижи бюджета си, като съгласно някои източници задачата е била точно да се понижи цената на възможната договорка. На сцената влиза Домусчиев Kъм този миг обаче шведската медийна група MTG, която към момента има " Нова ", към този момент е научила урока си - договорка ще има единствено с който има " цялостен съпорт " от страна на страната. Няколко совалки демонстрират ясно зад кого от претендентите стои властта в България. MTG избира офертата на Кирил Домусчиев и брат му, като обаче употребява конкуренцията с предприемача Спас Русев, с цел да усили цената. В последна сметка двамата братя подписват договорка за 185 млн. евро - висока цена, поради това, че минимум половината облага за 2018 година към този момент няма да я има, поради решението на Васил Божков да понижи внезапно рекламите в " Нова ".

От тази обстановка може да се излезе и то елементарно, в случай че имаш " цялостен съпорт " от страна на страната. Това се вижда единствено след няколко месеца, когато " Нова " стартира договаряния с кабелните оператори за увеличение на парите, които те заплащат за разпространяване на програмата. След рекламата това е вторият максимален източник на доходи в двете огромни малките екрани. Официално данни за " Нова " няма, само че кабелните оператори носят 26% от приходите на bTV, или 21 млн. $ за 2019 година Преговорите всяка година са тежки, само че предходната " Нова " получава мощен съдружник. Акция на ГДБОП и прокуратурата в цялата страна стартира всеобща инспекция на действителния брой клиенти (на базата на който се заплащат таксите на телевизиите) и вероятно за укриване на налози. Няколко притежателя на кабелни малките екрани твърдяха, че въпросите, които са им задавани от полицията тогава са свързани най-много с стратегиите на " Нова броудкастинг груп ". Посланието е ясно - плащайте повече, другояче ще има обиски и проверки. Това се случва през юни 2019 година
Илюстрация
Скрийншот от vesti.bg - уебсайт от групата към " Нова ", който оповестява за акцията против кабелните оператори

Увеличаване

Скрийншот от vesti.bg - уебсайт от групата към " Нова ", който оповестява за акцията против кабелните оператори

Автор: Скрийншот Смаляване

По същото време е и подписана " паметната бележка " сред Васил Божков и Кирил Домусчиев. Това обаче е единствено финалният епизод на опълчване, което се случва през предходните най-малко три месеца. Според два източника на " Капитал " то стартира откакто Кирил Домусчиев слага на Васил Божков ултиматум - или връщаш целия рекламен бюджет на " Национална
лотария " в " Нова ", или цялата страна потегля против теб. Война с прокуратурата, полицията и комисията по хазарта, както се видя няколко месеца по-късно, не може да бъде извоювана и по този начин се стига до подписването на спокойно съглашение, във тип на " паметна бележка ". Два дни преди подписването на паметната записка Кирил Домусчиев отхвърля да седне на една маса с Васил Божков - на среща при Бойко Борисов за футболното състезание отива брат му Георги (срещу премиера)

Фотограф: Министерски съвет

Какво се схваща от тази история Скандалното в паметната бележка се вижда елементарно, само че все пак да го кажем ясно - в него един, явно доста непосредствен до властта предприемач, поема ангажимент за " цялостен съпорт " от името на страната, против общо 200 млн. лева за 10 години. Tъй като " съпорта " също си има цена, най-очевидната в тази ситуация е публицистичната самостоятелност на малкия екран. Първите кадрови промени, които бяха направени в " Нова " бяха в новините и публицистиката, като там бяха назначени хора от свързваната с Делян Пеевски телевизия " Канал 3 ".

Самият Домусчиев не отхвърля, че паметната записка е достоверна. " Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и нужната нравственос в връзките. Това е видно и в паметната бележка. Факт е, че доста години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в малкия екран доста по-големи суми ", споделя той в публично известие по тематиката.

Факт е и че 20 млн. на година за Домусчиев не купуват " цялостен съпорт " за Васил Божков. В началото на тази година страната на практика унищожи бизнеса му и вкара цялото му семейство в ареста. Защо се случи това, може би ще се разбере от последващи документи, или след няколко години. Може да вземем за пример внезапно да се окаже, че възбраната за частни компании да провеждат
лотарии е противоконституционна.

От случилото се с Божков се вижда, че съпортът не е вечно и от време на време държавната машина стопира да го дава, когато забележи вредата за бюджета. И в случай че Домусчиев в този момент го има, това надали ще е вечно. Както споделя Борисов през 2002 година - мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести...

Тези хора се сменят - през вчерашния ден Божков, през днешния ден Домусчиев, само че въртележката е една и съща. От цялата история се схваща, че същински губещи в нея са наивните хора, които разчитат на някакъв съпорт от страната. Не, това е услуга по различен ценоразпис и за няколко индивида. За останалите е репликата на Борисов от началото на този текст - " Прее*аха ни ". Може и да не е доста красиво да се напише, може и да не отива да се появи тъкмо тук, само че крайните обстановки е добре да бъдат описвани със също толкоз крайни думи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР