© Капитал Европейската комисия обяви, че трябва да се произнесе

...
© Капитал Европейската комисия обяви, че трябва да се произнесе
Коментари Харесай

United Group поиска официално да купи БТК. ЕК решава до месец

© Капитал Европейската комисия разгласи, че би трябвало да се произнесе до 3 април по договорката за придобиване на най-големия български телеком БТК от районната медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Така продажбата ще може да бъде приключена към половин година след оповестяването й. Финансирането към този момент наподобява обезпечено, а до седмици се чака банкрутиралата КТБ да успее да вземе над 120 млн. евро, блокирани към предната препродажба на БТК, и по този начин да отпаднат и запори по веригата на собствеността.

В началото на ноември публично бе обявено, че операторът ще има нов притежател - United Group. До последно за БТК се бореха два претендента - другият беше американският фонд Providence Equity Partners, само че с неофициален локален съучастник. Цената не беше оповестена, само че съгласно настоящия главен акционер в БТК Спас Русев е към 1.3 милиарда евро, което е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). За задачата United Group разгласи, че ще пусне облигации за към 1.795 милиарда евро, с които ще финансира придобиването, както и ще рефинансира собствен остарял дълг. Групата ще е шестият следващ притежател на телекома от приватизацията му.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Досегашен притежател на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше съветската ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван. Тогава след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро.

United Group оперира във всички страни от някогашна Югославия. Групата е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. През годините минава през серия финансови вложители, като Шолак остава непроменяемо основно лице и миноритарен акционер. Делът му не е прочут, като съгласно някои медийни изявления може да надвишава и 20%. BC Partners закупи мажоритарен дял от малко над 50% в United Group преди година. Тогавашният продавач KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР