© Капитал Част от темата В балона на алгоритмите Как

...
© Капитал Част от темата В балона на алгоритмите Как
Коментари Харесай

Алън Мертнер: Алгоритъмът постоянно се променя

© Капитал Част от тематиката В балона на логаритмите
Как Фейсбук ни ръководи

Алгоритмите в интернет дават отговор за това какво виждат и даже приказват милиарди души в целия свят

Как да победим системата

Съветите на " Капитал " по какъв начин потребителите сами да въздействат на логаритмите в интернет
Алън Мертнер е шеф рекламно инженерство в офиса на Фейсбук в Лондон. Той заема тази позиция от 2017 година Преди това е работил в софтуерната организация King, където е бил част от екипите, които създават игри като Candy Crush Saga. Мертнер е от Дания, само че се мести във Англия през 1995 година, с цел да стане част от стартъп екосистемата на страната като софтуерен инженер. Работил е в четири стартъпа, които след това са погълнати от американски софтуерни колоси. В офиса на Фейсбук в Лондон той ръководи екипи, които се занимават с логаритъма за разпространяване и проявление на реклами. " Капитал " се срещна с Мертнер по време на Фейсбук Engineering Fair в Лондон през март.

Нека стартираме с един откъс на Марк Зукърбърг от предходната година: " Единственото, което хората ненавиждат повече от рекламите, са зле ориентираните реклами. " Как Фейсбук насочва реклами през днешния ден?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - Това е комплициран въпрос. Когато хората превъртат надолу по своя Фейсбук, има логаритъм, който взема решение какво да им покаже в идващия миг. Алгоритъмът на потока с вести преглежда всичкото наличие, което може да бъде заредено – към 3000 истории, които всеки може да види в един ден. В множеството случаи обаче те виждат едвам няколкостотин от тях. Това, което логаритъмът прави, е, че намира наличието, което е най-вероятно да ви бъде забавно. Вътре в това наличие има система, която понякога споделя " в този момент би трябвало да се появи реклама ". Има и обособена система, която избира кои тъкмо реклами да ви покаже от големия брой благоприятни условия. Начинът, по който този логаритъм работи, се образува от три огромни фактора: какъв брой пари е подготвен рекламодателят да заплати, каква е вероятността вие да откликнете на рекламата – тъй като в случай че в никакъв случай преди не сте отваряли реклама, това значи, че за системата има по-малка възможност вие да отворите и съответно тази. Последният фактор е какъв брой значима и съответстваща е тази реклама за вас – дали е във вашите ползи, какво нашите системи считат, че е евентуално да желаете да видите. Всички тези фактори отиват в аукциона за реклами, който взема решение кои тъкмо реклами да ви покаже.

Ако разтварям повече реклами, ще виждам ли повече реклами?

- Не. Броят на рекламите, които виждате, е относително константна големина.

Има ли значение за рекламите какво одобрявам или по какъв начин отвръщам на други неща – с обич, смях, яд?

- Да. Системата на рекламите, с цел да успее да направи това, което споделих нагоре, взима освен ползите ви, само че и всевъзможни сигнали – в случай че харесвате The Economist, то е по-вероятно да харесвате друго издание с сходно наличие. Алгоритмите взимат и отрицателни сигнали – в случай че сте реагирали с яд на някоя обява или реклама, тогава е по-малко евентуално да видите сходни реклами, тъй като към този момент сте споделили на системата ни, че не сте заинтригувани.

Аз съм един от тези хора, които не харесват съвсем нищо споделено във Фейсбук. Как работи системата за хора като мен, които не оставят тези позитивни или отрицателни сигнали?

- Ако нямаме задоволително информация за това какво желаете или не желаете да виждате, по-вероятно е да виждате ненасочени реклами. Отново ще виждате същия брой реклами, само че те няма да бъдат направени особено по вашия усет. Рекламодателят може да избира и други критерии като местонахождение, възраст или пол. По този метод те могат да насочват реклами и без нашата система да знае какво тъкмо желаете да виждате.

Постоянно ли се трансформира логаритъмът?

- Алгоритъмът се трансформира непрекъснато, да. Целта е да стане по-добър. Това, което желаеме, е рекламодателите да намират хора, които се интересуват от техните артикули и услуги, както и хората да намират услуги и артикули, от които имат потребност. Така и двете страни имат изгоди. Опитваме се да ставаме все по-добри и към момента не сме на желаното от нас равнище, само че системата непрекъснато еволюира.

Преди две години Марк Зукърбърг сподели, че Фейсбук е покрай оптималния брой реклами, които може компанията да пуска в новинарския поток на хората, преди да стане прекомерно дразнещо. Достигна ли компанията този таван?

- Броят на рекламите не се е повишавал от този момент или най-малко аз не знам. Броят на рекламите е относително непрекъснат – може да е малко по-малко за някои консуматори, само че общото приблизително равнище се е запазило. Защото, когато помислим в дълбочина, ние не желаеме хората да имат отрицателно преживяване във Фейсбук, не желаеме хората да свързват обществената мрежа с неспокойствие. Искаме те да откриват неща – вести, истории на семейство и другари или – още веднъж – услуги и артикули, от които се интересуват, само че да имат положително преживяване.

Как се трансформираха нещата към политическите реклами през последните две години?

- Работихме доста в това направление. Политическите реклами не са главната ми сфера на работа, само че знам задоволително за начинания като тази за политическа бистрота. Има обособени екипи, които работят съответно в политическата рекламодателска сфера. В момента, в случай че искаш да рекламираш с политическа тенденция, би трябвало да декларираш, че си политическа организация. Рекламите са по-прозрачни – потребителите към този момент могат да виждат кой тъкмо стои зад съответна реклама, какъв е бюджетът на рекламата, към кого тъкмо е ориентирана.

Като управително лице в рекламния отдел на Фейсбук усещате ли напрежение или напън след гостуванията на Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг в американския Конгрес?

- Винаги се опитваме да вземем вярното решение. Опитваме се хората да имат положително прекарване, да не са залъгвани, да могат да основат връзки в обществото, да могат да се срещат с хора с сходни ползи и визии. След като някои от тези неща към този момент се случиха, в този момент въпросът е по какъв начин можем да подобрим този развой. Инициативата ни за бистрота на политическите реклами е единствено един образец за нещо, което сме създали. Голямата част от напрежението върху нас не е външно, а вътрешно – по какъв начин можем да бъдем по-добри. Без значение дали става дума за политическите реклами или битката с подправени вести, ние желаеме да се оправяме по-добре.

Къде е салдото сред това Фейсбук да се пробва да свърже всички, да дава опция на потребителите да пускат свои лични реклами - " Движи се бързо и чупи неща " - и отговорността за всичко, което произлиза от това?

- Опитваме се да реализираме баланс, когато вкараме нова услуга в платформата. Въпросът вътре в екипа на Фейсбук не е единствено по какъв начин даден инструмент може да помогне на хората или рекламодателите, само че и по какъв начин може да бъде употребен за неприятни цели – надлежно се опитваме да минимализираме вероятните вреди. Трудното е да комбинираш положителна настройка с реалистична настройка. Не желаеме да попадаме в обстановка, в която системата ни да бъде употребена по неприятен метод.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР