© Капитал Част от темата Поръчките на Джи Пи груп

...
© Капитал Част от темата Поръчките на Джи Пи груп
Коментари Харесай

Отказваме се от проекти заради обществения интерес

© Капитал Част от тематиката Поръчките на " Джи Пи груп "
Как " Джи Пи груп " стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила публични поръчки за близо 800 млн. лева

Картелът на строителите името си мени, нрава - не

Големите инфраструктурни планове се печелят от дребен кръг компании, които не си пречат една на друга.

" Джи Пи груп " остава в търгове за 1.15 милиарда лева

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица основни планове
Още по тематиката
Нов скандал, заровен под релсите на ул. " Граф Игнатиев "

Според " Спаси София " виброизолационната поставка под релсовия път е била заменена с различен тип в последния миг
17 окт 2018
След отхвърли на " Джи Пи ": кой ще строи тунел " Железница "

Единият вид е ГБС, само че ориста на публичната поръчка и на цялата автомагистрала " Струма " към този момент е неразбираема
15 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
" Джи Пи груп " - новият катарзис на Борисов

Премиерът забрани възлагането на действия на най-голямата строителна компания, а тя се отхвърли от най-голямата си поръчка
12 окт 2018 Как очаквате да бъде изпълнено настояването на премиера Борисов " Джи Пи груп " да бъде извадена от поръчките, в които взе участие? Формално липсва законов механизъм за това.

- " Джи Пи груп " е компания с повече от 20-годишен опит. Винаги сме работили транспарантно и съгласно закона. Всички наши планове се извършват при прецизно съблюдаване на разпоредбите и на законовата уредба и под строгия надзор на възложителя. Нека всяко подозрение да бъде тествано и в случай че то бъде потвърдено, сме подготвени да понесем нашата отговорност, а методът, по който да се случи това, е в компетенцията на възложителя.

Смятате ли да се откажете от други публични поръчки с изключение на тези за тунел " Железница " и трамвайния път в София?

- Истерията, която се сътвори към някои планове, ни подтикна да вземем това решение. Сметнахме за обикновено и морално да се откажем от тези два плана. На първо място и най-важно за нас е бързото привършване на инспекциите и доказването на невинността на " Джи Пи груп ", такава, каквато ясно заявяваме, че съществува. Не желаем името ни да бъде замесвано във подправени провокации и тълкования. Считаме, че е обикновено с привършване на инспекциите сдружението да продължи да извършва своята активност. Притежаваме опит, референции, експертен човешки запас и атрибут, огромен и потвърден поданик сме! Логично е да си вършим работата, за която сме определени, по открития законов ред.

Защо бихте се отказали от поръчки, в които имате законово право да участвате?

- Отказваме се преди всичко поради публичния интерес и несъмнено, за да свалим напрежението от нашите чиновници и сътрудници, които не заслужават да работят в сходна среда. Но не се отхвърляме да приключим всички настоящи планове в качество и период, според поетите задължения и при засилен надзор. Винаги сме се стремили с дейностите си да сме потребни за обществото, само че изрично заявяваме, че няма да ставаме заложници на каквито и да било политически ползи, в какъвто случай се трансформира ремонтът на " Графа ".

Смятате ли да съдите премиера и изпълнителните органи, в случай че бъдете отстранени от кандидатстването по поръчки?

- В съответния случай за тези два плана самодейността да се отдръпнем е напълно наша, като единият от тях към този момент е преустановен и състезанието ще се състои още веднъж, а другият е в процедура по обжалване и там би трябвало да се изчака да минат законоустановените периоди. Смятаме да изпълняваме съзнателно работата си и контрактуваните връзки, а времето ще покаже по какъв начин ще потърсим правата си, в случай че някой ги е нарушил незаконосъобразно.

С какво си обяснявате реакцията на премиера?

Няма от какво да се тормозим. Дейността ни е транспарантна. Случващото се до момента за " Джи Пи груп " е едно неприятно стичане на условия и лъжливи обстоятелства и обвинявания, които попречиха на една от най-големите строителни компании да прави обикновено своята активност.

Какви са финансовите загуби за компанията от отхвърли й да извърши поръчката за тунел " Железница "?

Финансовите загуби не са най-важното. Винаги сме разглеждали нашите планове преди всичко като работа и отговорност. Най-важното е тунелът да бъде издигнат. Другото най-важно сега е по-бързо да почистим положително си име.

Каква част от приходите на " Джи Пи груп " през последните години са от публични поръчки?

- Приблизително 65% от приходите ни са от частни планове, а останалите 35% са от публични поръчки.

Колко са щатните чиновници на " Джи Пи груп " все още и имате ли компликации с обезпечаването на нужния потенциал за осъществяване на плановете?

- На този стадий в компанията са заети над 560 души, само че директно ангажирани с работата ни са над 2000 души. Липсата на фрагменти е проблем за всички браншове, което не изключва бранш строителство. За плановете, които извършва нашата компания, имаме задоволително готови и квалифицирани чиновници.

Кои обекти изпълнявате сега?

Като част от консорциум участваме в построяването на софийското метро. Изграждаме и един от най-иновативните жилищни и офис комплекси в столицата – " Геритидж парк ", други офис, административни и жилищни здания, рехабилитация и реорганизация на пътен сектор Крумовград - Момчилград, който е в много напреднала фаза. Разбира се, един от най-актуалните и публично значими планове сега е " Граф Игнатиев ". Убеден съм, че след приключването му това ще бъде един сполучлив план. Горди сме с специалността си, стоим зад името си с достолепие и чест и ще продължаваме да вършим това, което вършим най-добре – да градим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР