© Капитал 1. Прокуратурата ще прави проверки на приватизационни сделки,

...
© Капитал 1. Прокуратурата ще прави проверки на приватизационни сделки,
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Как прокуратурата приватизира правосъдието, какво ще се случи със столичния хотел "Рила"

© Капитал 1. Прокуратурата ще прави инспекции на приватизационни покупко-продажби, с цел да осведоми обществеността, което е различен метод да се раздават присъди без съд

Показателно изказване направи в края на предходната седмица говорителката на основния прокурор Сийка Милева. Проверките на приватизацията, подредени от основния прокурор Иван Гешев, нямат за цел бъдещо следствие, само че пък ще послужат на прокуратурата да " открива обстоятелства ", които ще бъдат обявени на българското общество, съобщи прокурор Милева в изявление за Българска национална телевизия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Нашата цел е не да се образуват досъдебни производства, защото виждам, че се твърди, че безспорната отминалост е изтекла. Ние желаеме да осведомяваме българското общество за вероятно настъпилите вреди от приватизационния развой. В околните дни прокуратурата ще разгласи и първите покупко-продажби, които ще ревизира, по тях ще се извърши доста обстойна инспекция и рутинно прокуратурата ще уведомява българското общество за резултатите и обстоятелствата, които са открити ", сподели Милева.

Другояче казано, прокуратурата стартира инспекции, които нямат нищо общо с функционалността й да проверява закононарушения, макар че законът не позволява това. Още по тематиката вижте тук.

2. Летище София загуби каузи за несъбрани такси от националния транспортьор " България ер " за над 40 млн. лева

В кратковременен проект вероятностите за прихваналата от вирусната зараза авиация не са положителни. Опасенията от зараза приземиха част от полетите до Италия и сложиха самолетните компании в положение на работа с нулева видимост. В малко по-стратегически проект обаче националният транспортьор " България ер " създаде няколко позитивни вести за бъдещите си проекти за развиване.

В края на предходната година беше взето решение превозвачът да открие клон " България ер - клон София чартър ". В средата на февруари пристигна новината за codeshare съглашение с Qatar Airways. Изпълнителният шеф на компанията Янко Георгиев десетина дни по-рано заяви за Aviation International News, че компанията има намерение да влага в 15 тясно фюзелажни самолета през идващите пет години. Една от най-големите и необявени победи на сдружението, част от " Бългериан еъруейз груп " - авиационният подхолдинг на " Химимпорт ", обаче е завършването на основни каузи за таксите, които летище София търсеше да си получи от превозвача.

3. Собственикът на хотел " Рила ", свързван с Брендо, обмисля срутване на 60-годишната постройка. И строителство на нова по-голяма с жилища

Проблемен хотел с поредност притежатели с проблеми. Такъв е централният софийски хотел " Рила ", за който в този момент има концепция за срутване, за порастване и смяна в жилищна постройка. След 60 години хотелът, строен в миналото за потребностите на Централен комитет на Българска комунистическа партия, носи на притежателите си загуба от над половин милион лв. годишно (649 хиляди лв. за 2018 г.). Двойна стая там може да бъде наета от през днешния ден за на следващия ден през booking за 40 евро на вечер, което е малко по-скъпо от апартамент от Airbnb. Гостите му правят оценка местоположението високо, само че качеството като ниско. Това не му дава шансове на пазара в София, на който до две години се обрисува да има свръхпредлагане на хотелски стаи пет звезди.

Собствениците на " Рила " към този момент се лутат по въпроса за бъдещето, само че клонят към това да употребяват топ местоположението за жилищно строителство. Пред смяната обаче има две съществени провокации - античната археология под него и възможната му полезност като архитектурен монумент на модернизма. Историята прочетете тук.

4. Светът се готви за взрив на електрическите автомобили през идващите пет години, а тази всеобщо излизат нови по-евтини модели

От години светът се готви за напредък на електрическите автомобили, които да изместят моторите с вътрешно горене. Но към този момент взривът не настава или най-малко не с темповете, които доста от поддръжниците на технологията желаят. Електрическата подвижност в действителност е тук и продължава да се развива и пораства, само че очевидно ще отнеме години преди е-колите да станат задоволително всеобщи. Но мощен подтик може да бъде даден още през тази година. Защото 2020 година ще е първата, в която ще се появяват все по-достъпни и задоволително на брой модели, които желаят да избягат от нишовия доскорошен сегмент и да хвърлят ръкавицата на Tesla. Много от тях ще дойдат и на българския пазар, който обаче към този момент е миниатюрен. Подробностите ще откриете в този текст.

5. Ерик и Алекс Алексиеви - родените в Америка внуци на Райко Алексиев, се местят в България и вършат проекти за оставане

" Когато Филип Димитров се обадил на татко ни в Щатите през 1991 година, с цел да му каже, че ще има потребност от неговата помощ, той взел решение, че неотложно потегля за България. Обяснил на майка ни, че е негов дълг да помогне за построяването на демокрацията, и в случай че тя не желае да го последва, ще я разбере ", описват Ерик и Алекс Алексиеви, синове на политическия анализатор Алекс Алексиев и внуци на надарения художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев, погубен от комунистическата власт на 18 ноември 1944 година Алекс Алексиев емигрира в Съединени американски щати през 1965 година Връща се краткотрайно в България като политически консултант на министър-председателя Филип Димитров.

Срещаме се с братята в София, където живеят през днешния ден, макар че и двамата са родени и израснали в Калифорния. Двайсет и пет годишният Ерик е тук от предишния април, a брат му, който е с две години по-голям, идва през декември и непосредствено стартира работа в IT сферата. Офисът му е в Бизнес парка. Планират да останат за непрекъснато в България. За срещата ни с тях и проектите им прочетете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР