© Kamal Kishore Германското правителство и регионални лидери се споразумяват

...
© Kamal Kishore Германското правителство и регионални лидери се споразумяват
Коментари Харесай

Германия спира да използва въглища до 2038 г.

© Kamal Kishore Германското държавно управление и районни водачи се спогаждат да отстранен ТЕЦ-овете на въглища в страната до 2038 година Крайният период за преустановяване на използването на кафяви въглища, които са най-силно замърсяващият тип, е до 2035 година Споразумението демонстрира желанието на страната да реализира въглеродна индиферентност и е придружено от огромни вложения във възобновимата сила, оповестява BBC.

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер заяви, че квалифицираният закон за прекъсване потреблението на въглища ще бъде показан пред Народното събрание до края на януари. Планира се първо да бъдат затворени най-старите електроцентрали, написа Reuters. По-късно тази година ще бъде затворена първата, а останалите 29 ще бъдат отстранени в границите на идващите 18 години. Сертификатите за въглеродни излъчвания, които електроцентралите имат, ще бъдат анулирани след затварянето им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ключов фактор в световното стопляне

Използването на въглища в енергетиката е основен фактор в световното стопляне, защото при горенето им се отделя най-голямо количество въглероден диоксид спрямо останалите изкопаеми горива. Учени от дълго време предизвестяват, че за регулирането на световното стопляне не е задоволително растежът на излъчванията да бъде занимателен или равнището им да се резервира, написа Bloomberg. За да се предотврати утежняването на последствията от изменението в климата, световните излъчвания на въглероден диоксид ще би трябвало да понижават всяка година и да доближат почти нула преди края на века.

Глобалните излъчвания от горенето на въглища понижиха с към 0.9% през 2019 година, само че против постигнатия прогрес стои мощен растеж в използването на петрол и природен газ в международен мащаб. След Парижкото съглашение от 2015 година съвсем 200 страни се договориха за широкообхватни ограничения за ограничение на излъчванията, откакто специалистите предизвестиха, че покачването на световните температури не би трябвало да стига 2°C над прединдустриалните равнища.

Компенсации за заетите в бранша

Премахването на въглищата ще бъде придружено от обезщетения в размер на 40 милиарда евро. Те ще бъдат ориентирани към провинциите Саксония-Анхалт, Саксония, Северен Рейн-Вестфалия и Бранденбург, които разполагат с лигнитни мини и въглищни централи. Сумата ще спомогне трансформацията на електроценталите, като една част от нея ще отиде за построяването на нова инфраструктура, а друга – за преквалификация на служащите. Компенсациите включват и обезщетение за изгубената продукция, като загубата от затварянето на електроцентрали в западната част на страната се прави оценка на 2.6 милиарда евро, а в източната - на 1.75 милиарда евро.

Енергоемки компании ще имат право на годишни дотации от 2023 година, които да компенсират по-големите разноски, породени от прекратяването на използването на въглища, споделя Стефан Зайберт, представител на немското държавно управление. Въпреки това представители на Федерацията на немските промишлености подлагат на критика съглашението. Според тях фирмите са се надявали на по-сериозна помощ от страна на държавното управление при оправянето с увеличените разноски.

Въглищата, най-вече лигнитните, дават отговор за към една трета от електричеството в Германия. През 2017 година потреблението на лигнитни въглища в страната е 44% от общото ползване в Европейски Съюз. След Германия се подреждат надлежно Полша (16%), Чехия (10%), Гърция (10%), България (9%) и Румъния (7%), съгласно данни на Евростат. През същата година 359 млн. тона лигнитни въглища са доставени в електроцентралите в Европейски Съюз.

Целта на Германия е до 2030 година минимум 65% от електрическата енергия в страната да бъде създавана от възобновими енергийни източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР