© Калина Горанова БДЖ - Пътнически превози обяви процедура за

...
© Калина Горанова БДЖ - Пътнически превози обяви процедура за
Коментари Харесай

БДЖ търси да наеме 10 локомотива за 3 години за 25.6 млн. лв.

© Калина Горанова " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи процедура за наемане на 5 електрически локомотива, с опция за още 5 спомагателни. Срокът за потреблението им е 24 месеца с опция, при нужда да се удължи с още 12 месеца.

Прогнозната стойност на поръчката е 25.6 млн. лева без Данък добавена стойност за цялостния й размер - 10 локомотива за 36 месеца. В цената влиза техническата поддръжка, ремонт и застраховка, както и образованието на машинисти и личния състав за работата с локомотива.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Необходимостта за наем на локомотиви е средносрочна мярка за обезпечаване на благонадежден преносим състав за стабилно осъществяване на графика за придвижване на влаковете ", изясняват от БДЖ. Според сдружението поръчката е съобразена със периодите за осъществяване на подписаните контракти за ремонт и осъществяването на процедурите за доставка на нов преносим състав.

БДЖ на процедура сега е в рецесия заради дефицит на преносим състав, което не разрешава осъществяването на разписанието без закъснения на влаковете. До това се стигна заради забавянето на ремонтните действия на локомотиви и мотрисни влакове с години.

Какво желае БДЖ

Изискване към претендентите е да са осъществили общ оборот от 20 млн. лева за 2016, 2017 и 2018 година и да е извършил доставка сходна или идентична със заданието. Основният аршин за избор за реализатор е даване на най-ниска цена за планувания най-малък годишен пробег. Локомотивите, които ще наеме БДЖ, би трябвало да са създадени след 1995 година и да може да развиват скорост от 140 км в час.

Предвидено е всеки един от локомотивите да изминава най-малко 250 хиляди км на година. При пораждане на техническа нередовност или друга причина, която попречва използването на локомотива в придвижване, неизправният преносим състав ще бъде сменен с различен. Техническата планова поддръжка би трябвало да става в България, като съответното място е обект на договаряне. Броят на подготвените машинисти би трябвало да е 25 за първите 5 локомотива.

Огромен дефицит

Компанията е в непрекъснат дефицит на преносим състав и изпитва съществени усложнения при извършване на разписанието си. Това не е първият опит за наемане на локомотиви. В края на предходната година беше разгласен сходен търг за наем на 8 електрически локомотива с локомитивна бригада за период от 18 месеца за 6.4 млн. лева В последна сметка беше нает 1 локомотив от " Ди Би Карго България ", дъщерна на немските железници, при наемна цена от 1855 лева дневно без Данък добавена стойност. При търга не се явиха други претенденти.

Трудности срещат и другите и търгове за доставка на нови локомотиви, както и за ремонт на наличните. В началото на годината " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи поръчка за доставка и гаранционна поддръжка на до 16 нови електрически мотрисни влака с прогнозната стойност - 246.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Процедурата през февруари обаче е спряна поради тъжба в Комисия за защита на конкуренцията на " Шкода Транспортейшън а.с. "

Беше подписан и контракт с френската " Алстом превоз С.А " за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Споразумението е за близо 137 млн. лева, а работата би трябвало да се извърши за период от 5 години.

На 17 февруари беше оповестено класирането по поръчката за капитален ремонт на 10 електрически локомотива серия 44 и 45, като преди всичко се класира словашката компания Zos Vrutky, като компанията предложи цена от 16.5 млн. лева

Развитие се чака и по поръчката за доставка и гаранционна поддръжка на 10 новопроизведени магистрални електрически локомотиви за 57.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Кандидатите бяха четирима: " Бомбардие транспортейшън " ГмбХ, ДЗЗД " Сименс Трон ", консорциум " Екселор-Е.Л. " и " Щадлер рейл Валенсия " С.А., като от тях всички без консорциум " Екселор-Е.Л. " са получили покана за показване на предложения за присъединяване в договарянето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР