© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Цацаров обяви

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Вечерни новини: Цацаров обяви
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕС изпревари САЩ по икономически растеж, а България има три решения за липсата на работна ръка

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Вечерни вести: Цацаров разгласи акция " разкош ", а Германия е изправена пред стачки в промишлеността

И още: Бизнесът среща държавното управление за 12-и следващ път; Каталунският парламент избира нов премиер; Кой завоюва най-вече награди " Грами "
29 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Заради мръсния въздух в София за пръв път бе пуснат " зелен билет " ; Милош Земан беше избран отново за президент на Чехия; Руската полиция е арестувала Алексей Навални; Почина създателят на IKEA Ингвар Кампрад; Третият лъч на метрото ще бъде пуснат до две години
28 яну 2018
Вечерни вести: Кабинетът предстоящо оцеля, бюджетът на София бе признат, а ЕЦБ резервира политиката си без смяна

И още: Тръмп ще приказва пред световните водачи в Давос; Българска социалистическа партия внесе подписи за референдум за Истанбулската спогодба, ГЕРБ отсрочи ратификацията; Въздухът в София ще е доста замръсен и на следващия ден.
25 яну 2018 С нараснало напрежение по политически аргументи мина вторникът в доста краища на Европа: отвод на още една опозиционна група на взе участие в Конгреса за сирийски народен разговор и крясъци към съветския външен министър Сергей Лавров сътвориха напрежение при започване на първата мирна конференция за бъдещето на Сирия, която се организира в Русия; в Турция пък управляващите арестуваха някои от най-известните лекари в страната за рецензии в интернет против военната интервенция на турската войска в Сирия - ден, откакто по същия мотив бяха арестувани други 300 души; в Каталуня въпросът ще бъде ли Пучдемон още веднъж министър председател остава провесен и това изостря още веднъж напрежението сред самостоятелната област и централната власт в Мадрид. В България и през днешния ден не мина без митинг - този път против решението избавените лъвчета Тереза и Масуд да бъдат пратени в зоопарка в Пазарджик вместо в чужбина. Наложи се министър председателят още веднъж да влиза в роля на " избавител ".
Добрата вест е, че стопанската система в Европа се показва добре и даже за първи път от години задминава тази на Съединени американски щати.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Еврозоната и Европейски Съюз изпревариха по стопански напредък Съединени американски щати

Икономиката на еврозоната и Европейския съюз (ЕС) е повишена повече от тази на Съединени американски щати през предходната година, демонстрират експресните оценки за брутния вътрешен артикул (БВП) на Евростат. Годишният растеж в еврозоната и Европейски Съюз е 2.5%, до момента в който в Съединени американски щати ескспресните оценки от петък демонстрираха напредък от 2.3%. През последното тримесечие на 2017 г въпреки всичко Брутният вътрешен продукт в еврозоната и Европейски Съюз е забавил растежа си - надлежно до 2.7% и 2.6% на годишна база.

В основата на икономическия напредък в Европа е световното възобновяване, от което се възползват водещите страни на Стария континент. Макар Германия и Франция към момента да не са разгласили данни за растежа за годината, упованията за тях са положителни. А от това печели и България, която изнася главно за съюза. По-високите цени на петрола също се отразяват удобно на стопанската система в Европейски Съюз.

Българите в чужбина, стесняване на администрацията и мигранти от близки страни са решенията за неналичието на работна ръка

1.33 млн. българи има в чужбина сега. Те са и един от най-големите източници на евентуална работна ръка, която да помогне в оправянето с рецесията на пазара на труда в България. Това е изводът от специфичното проучване на Colliers International, направено по поръчка на " Капитал " и показано на по време на тазгодишната среща на бизнеса с държавното управление.
Освен българите зад граница, другите бързи разновидности са привличане на имигранти от страни с близки култури, като Гърция, Македония, Сърбия, Молдова, Турция. Потенциал има и в съкращенията в администрацията, след въвеждането на електронно ръководство, като тези хора да се ориентират към частния бранш. Според вицепремиера Томислав Дончев, допустимо е до няколко години броят на хората в така наречен " фронт-офиси " на администрацията (т.е. местата, където жителите получават услуги), да спадне с до една трета.

Недостигът на работна ръка и изключително на квалифицирана такава е един от най-сериозните и дълготрайни проблеми пред бизнеса в България, както и пред бъдещи вложения. Според стаистическите данни този проблем изпитват повече от ⅓ от компаниите в страната, до момента в който в Европейски Съюз наранени от казуса са приблизително 17%. Най-критична е обстановката при промишлени предприятия, които страдат от липса на фрагменти с по-специфични профили. Според отчета на Colliers, 40% от тях споделят, че неналичието на хора ги стопира непосредствено да се уголемяват и порастват.

Цветан Василев най-сетне е получил призовката си и обвиняването за делото " КТБ "

Властите в Сърбия са съумели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев, стана ясно във вторник. Той е обвиняем като началник на незаконна група, която съгласно прокуратурата е източила над 2.5 милиарда лева от банката.

Вече два пъти спецсъдът отсрочва делото за източването на банката. Една от аргументите бе, че Василев не е получил правосъдните документи по процеса. По закон те би трябвало да бъдат връчени на всеки обвиняем, откакто делото се внесе в съда. Затова се чака призоваването на някогашния банкер да разреши на съда да даде ход на процеса в негово неявяване, в случай че той откаже да се яви пред магистратите. Следващото съвещание по делото е планувано за 14 февруари.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Британската BBC вкарва горен предел на заплатите в името на равенството сред половете

Британската медийна корпорация BBC предложи горен предел от 320 000 паунда в заплащането на кореспонденти и водещи в опит да понижи неравенството във възнагражденията сред чиновниците си мъже и дами. Напрежението в публичната медиа се появи в средата на предходната година, когато бе оповестен лист на най-високо платените чиновници. Така стана ясно, че доста от известните водещи дами взимат много по-малко от сътрудниците си мъже. В следствие и редакторката на новините от Китай напусна, откакто схванала, че сътрудниците й мъже, които правят същата работа, са по-добре платени.Във вторник медиата разгласява резултати от поръчан на PwC одит. Според него възнагражденията на мъжете са със 6.8% приблизително по-високи и образуването на заплатите в медиата " надалеч не е съвършено ", само че " няма полови предубеждения при взимането на решенията ". Утре управлението на медиата ще бъде разпитвано в английския Народното събрание по тематиката.

Фотограф: Paul Hackett

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Каталунският парламент отсрочи избора на Пучдемон за министър председател

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отсрочи планирането за през днешния ден съвещание, на което самостоятелната област трябваше да избере нов министър председател, като някогашният водач в заточение Карлес Пучдемон е единствен претендент. В послание пред публицисти Торен отхвърли апелите на Мадрид за нов, " чист " кандидат-премиер. " Няма да предложа нито един претендент, който не е Пучдемон, " сподели Торен на фона на неизвестността дали уволненият ще се върне в Испания с риск да бъде задържан.

Конституционният съд реши в края на предходната седмица, че Пучдемон, за който има национална заповед за арест, може да е министър председател единствено в случай че се яви персонално в Народното събрание в Барселона и в случай че получи позволение за това от съда. Институцията изясни, че ще анулира съвещанието на законодателния орган, в случай че Пучдемон бъде определен отдалечено. Депутатите на някогашния министър председател обаче оспорват това с несъгласие до съда. Торен сподели, че съвещанието ще се организира, когато испанските управляващи " подсигуряват, че няма да се намесват в избора на Пучдемон ".

В Германия до петък ще има поредност от 24-часови стачки

Работници в машино- и автомобилостроенето и металодобива в Германия стартират от довечера поредност от 24-часови стачки, откакто се провалиха договарянията сред работодателите и огромния синдикат IG Metall. Ще бъдат наранени към 260 компании, от които 70 ще са от провинция Северен Рейн - Вестфалия, където е съсредоточена забележителна част от индустриалния бранш. Още 40 компании ще спрат работа в Бавария.

Стимулирани от огромния стопански напредък профсъюзите желаеха 8% нарастване на заплатите за 3.9 милиона служащи и опция чиновници да работят не 35, а 28 часа седмично. Бизнесът им предложи 6.8% по-високо възнаграждение и отхвърли концепцията за понижената работна седмица. Работодателите оповестиха, че ще изискат от съда да спре митинга, който съгласно тях ще аргументи големи финансови вреди. Двете страни може да се срещнат още веднъж, само че откакто митингите приключат в петък вечерта.

Министерството на финансите ще разгласява данни за бюджета

В сряда вечер се чака финансовото ведомство да разгласява планирани стойности за държавните финанси за януари. Успоредно с тях ще излезе и подробната разбивка на приходите и разноските през предходната година. Официалните данни демонстрираха, че към края на декември консолидираният бюджет е на плюс с близо 800 милиарда лева За съпоставяне - към края на ноември равнището беше 2.4 милиарда лева Излишъкът идва от забавени капиталови планове, по-малко еврофондове и повече данъчни приходи.

Подробната разбивка ще даде малко повече изясненост по какъв метод се е стопил остатъкът през декември. От разходваните тогава близо 1.6 милиарда лева по-голямата част е за разплащания по противоречивата стратегия за саниране. Парите евентуално са регистрирани като капиталови разноски, защото перото цяла година беше надалеч от плануваните стойности.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Ирландия инициира референдум за узаконяване на ранните аборти

Ирландското държавно управление ще инициира в края на май референдум за намаляване на съществуващата в този момент съвсем цялостна възбрана на абортите. Допитването ще е за узаконяване на абортите в относително ранна фаза - до 12-тата седмица от бременността. Католическата страна има един от най-строгите закони против абортите в света. Той е въведен през 1983 г и в продължение на 30 години не допускаше изключения. През 2013 г обаче след скандал поради смъртен случай бе въведено изключение, когато животът на майката е заплашен.
Въпреки католическите нрави на страната обаче хиляди ирландки годишно посещават Англия за характерен тип " туризъм " - с цел да пресечен нежелана бременност. Проучванията в този момент демонстрират над 50% поддръжка за узаконяването на ранните аборти, а под 30% са срещу - най-вече по-възрастни хора.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Още 7 млн. евро ще бъдат вложени от районното министерство за развиване на пограничния район сред България и Македония по Програмата за трансгранично съдействие, разгласи зам.-министърът Деница Николова. До дни ще бъде оповестена втората покана за набиране на планови оферти от организации от двете страни на границата, като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца, допълват от ведомството.

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционен акта на Народното събрание от 4 октомври м.г. да отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев , подадена поради шуробаджанашкия скандал " Хасковгейт ". Решението на Конституционен съд не трансформира статута на Добрев като депутат, това може да стори единствено Народното събрание. През декември Добрев отдръпна оставката си, а с това резервира и мандата си в Народното събрание.

Италианското държавно управление ще изиска от Европейска комисия да премисли решението Европейската организация по медикаментите да се реалокира в Амстердам след Brexit. Оказа се, че холандската столица няма да е подготвена с обещаната нова централа до 2020 г и чиновниците краткотрайно би трябвало да работят в два пъти по-малък от сегашната лондонска централа комплекс. Милано пробва да се възползва от обстановката, откакто изгуби семейството предходната година след изтегляне на чоп.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласява " листата Путин " - общо 114 политици и държавни чиновници и 96 олигарси, за които се счита, че властта или благосъстоянието им са свързани с президента Владимир Путин. Списъкът е формиран въз основа на закон, признат от Конгреса на Съединени американски щати предходната година. Администрацията на президента Тръмп обаче заяви, че към този момент не счита да постанова наказания на никого.

" Зелените " в Германия избраха за нови водачи двама представители на умереното си крило в опит да се трансфорат в по-приемлив сътрудник за християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Решението значи напредване към центъра и това може да увеличи напрежението в редиците на социалдемократите, които договарят с партията на Меркел като последни вероятни съдружни сътрудници.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ: Русия се пробва да се намеси в междинните избори в Съединени американски щати

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо чака Русия да продължи да се намесва в задгранични избори, вземайки на прицел междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати, кзва той в изявление за английския BBC.
Помпейо споделя, че не е забелязал " доста понижаване " на съветската интензивност и е угрижен за изборите за двете камари на Конгреса през ноември. Според него Русия макар съдействието при контратероризма остава " главно зложелател " и съветските подривни опити в Европа и Съединени американски щати не са намалели.

FT: Как видни бранители на Brexit взеха малтийско поданство, с цел да употребяват преимуществата на Европейски Съюз

Милиардерът Кристофър Чандлър, който е и един от най-ярките бранители на Brexit, е получил преди две години малтийско поданство и по този метод ще се употребява от всички преимущества, които дава Европейският съюз, споделя Financial Times. Чандлър, който е роден в Нова Зеландия, поддържа лондонския институт Legatum, призоваващ за овакантяване на единния пазар. Името му както и това на основния изпълнителен шеф на института Марк Столсън и техните фамилии са в лист на натурализирани жители на Малта от 2016 година - тъкмо когато се организира референдума за участието в Европейски Съюз. Малтийско поданство се получава в подмяна на вложение на най-малко 650 000 евро в националния фонд за развиване, придобиване или наемане на благосъстоятелност или инвестиция в акции и облигации за най-малко 150 000 евро. За членове на фамилията би трябвало да се доплатят сред 25 и 50 хиляди евро на човек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР