© Kai Pfaffenbach Европейската икономика показва признаци на възстановяване в

...
© Kai Pfaffenbach Европейската икономика показва признаци на възстановяване в
Коментари Харесай

Европейската икономика ускорява растежа си

© Kai Pfaffenbach Европейската стопанска система демонстрира признаци на възобновяване при започване на годината. Брутният вътрешен артикул (БВП) е ускорила растежа си през първото тримесечие, сочат предварителните данни за интервала на Евростат.

Общо всички 28 страни на Европейския съюз бележат растеж от 0.5% на тримесечна база, по отношение на 0.3% при предходното тримесечие. Повишението на Брутният вътрешен продукт на годишна база остава 1.5%.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Във валутния съюз растежът се подвига до 0.4% на тримесечна база, по отношение на 0.2% в края на предходната година, и остава 1.2% на годишна база.

Икономиката на България е повишена с 3.4% на годишна база през първото тримесечие на годината. В основа на растежа стои износът на артикули и услуги, до момента в който при потреблението има известно закъснение на темпа на приръст. Спрямо предходното тримесечие нарастването на Брутният вътрешен продукт е 1.1%.

Глътка въздух за Германия

Приятната изненада идва от Германия, където през първото тримесечие икономическият напредък се форсира до 0.4% на тримесечна база и 0.7% на годишна. През последната година най-голямата европейска стопанска система създаваше по-скоро терзания за политици, икономисти и анализатори. От статистическата организация на страната не дават повече информация на какво се дължи ускорението.

" Днешните данни за немския БВП би трябвало да сложат завършек на всички страхове за настъпваща криза ", разяснява пред Financial Times Оливър Ракау, икономист в Oxford Economics.

Втората по величина европейска стопанска система, Франция, резервира растежа си от 0.3% на тримесечна база и форсира леко растежа до 1.1% на годишна база. Добри вести идват и от Италия, третата по величина стопанска система в еврозоната, която отбелязва най-малък растеж на тримесечна база от 0.2% и 0.1% на годишна, само че въпреки всичко прекъсва серията от две следващи тримесечия на стесняване – третата италианска криза за последните 10 години.

Двигателят Източна Европа

Темповете на напредък в Европейския съюз и този път са най-високи в Централна и Източна Европа, като най-бързо пораства Унгария с 5.2% уголемение на стопанската система на годишна база, следвана компактно от Румъния и Полша със надлежно 5.1 и 4.6% на годишна база.

Българската стопанска система пораства с 1.1% на тримесечна база и 3.4% на годишна, което е ускоряване по отношение на предходните две тримесечия. Въпреки тези цифри, растежът на България е по-нисък от този на всички останали страни от ЦИЕ, като се изключи Чехия, която уголемява стопанската система си с 0.5% на тримесечна и 2.5% на годишна база.

Спрямо Съединени американски щати

Европейската стопанска система продължава да е надалеч като темпове на напредък на останалите огромни стопански системи в света. В своите отчети Евростат употребява за съпоставяне Съединени американски щати, която през миналото тримесечие означи растеж на годишна база от 3.2%, а за цялата минала година – 2.9%, с малко под заложената цел на администрацията на Доналд Тръмп от 3% годишен растеж.

Съединени американски щати към момента усеща резултати от данъчната промяна, призната в края на 2017 година, както и политиката на всеобща дерегулация, подета от кабинета на Тръмп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР