© Kai Pfaffenbach Българската кандидатура за влизането в чакалнята за

...
© Kai Pfaffenbach Българската кандидатура за влизането в чакалнята за
Коментари Харесай

България може да получи отговор за еврото през първата половина на 2020 г.

© Kai Pfaffenbach Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM II, наподобява, ще се отсрочи с още няколко месеца. Това излиза наяве от думите на ръководителя на Европейския съвет по преструктуриране Елке Кьониг пред публицисти.

" България ще бъде първата страна, която ще влезе в Банковия съюз, в случай че всичко мине по проект, макар че не употребява еврото (като национална валута - бел. авт.) ", съобщи Елке Кьониг на конференция в Брюксел. България съобщи желанието си да се причисли по едно и също време към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз предходната година, като пое съответни задължения, с цел да си обезпечи положително решение за влизане така наречен чакалня на еврозоната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ще забележим в какъв миг България е изпълнила всички задължения, с цел да даде ЕЦБ зелена светлина за присъединението към Банковия съюз. Мисля, че сегашните упования са за първото-второто тримесечие на идната година. Да забележим ", споделя Кьониг.

Това е първият коментар на почитан представител на банков регулатор, който разяснява тематиката, откакто през юли станаха ясни резултатите от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ. Те демонстрираха финансов дефицит при стрес теста в ПИБ и в Инвестбанк. Все отново би трябвало да се има поради, че водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето към момента няма формален отговор дали България е добре пристигнала да откри тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните, които не са в еврозоната, да се причислят към банковия съюз). Водената от Кьониг институция на този стадий единствено следи тематиката, доколкото с влизането в Банковия съюз и българският Фонд за преструктуриране на банки би трябвало да се трансферира към европейския. Освен това след приемането на България Европейският съвет по преструктуриране ще би трябвало да изготви и проекти за преструктуриране на редовно значимите банки в страната.

Преди това да се случи, Българска народна банка и двете банки трябваше да показват на ЕЦБ по какъв начин ще решат откритите проблеми.
Последният коментар по тематиката по кое време България може да получи отговор за кандидатурата си за чакалнята на еврозоната беше на финансовия министър Владислав Горанов през юни. " Надявам се влизането на България в ERM II да стане много преди края на годината. Не виждам спънка да се случи ", съобщи той в Пловдив по време на стопански конгрес. Междувременно ръководеното от него ведомство е отчело на уеб страницата си като изпълнени всички в началото декларирани задължения, поети от България.

Междувременно стана ясно, че проблеми има и в застрахователния бранш. До края на август " Лев инс " трябваше да заплати каузи си от няколко милиона евро по презастрахователния контракт за " Зелена карта ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР