© Juan Medina Още по темата Приватизацията на Bankia ще

...
© Juan Medina Още по темата Приватизацията на Bankia ще
Коментари Харесай

Старият проблем с банковия сектор на новото правителство на Испания

© Juan Medina Още по тематиката
Приватизацията на Bankia ще стартира с пакет от 5 - 10%

До 2017 година испанското държавно управление би трябвало да продаде присъединяване си от 68.4% в банката
17 фев 2014
Испания може да продаде част от каузи си в Bankia

Стъпката би била и сигнал, че Мадрид вижда края на банковата рецесия в страната
15 яну 2014
Bankia и RBS оповестиха рекордни загуби

Спасените с държавна помощ финансови институции се надяват да съумеят да стартират на чисто през тази година
28 фев 2013
Брюксел: По-малките банки са същинският проблем на еврозоната

Еврокомисарят Мишел Барние даде за образец английската Northern Rock, испанската Bankia и френско-белгийската Dexia
11 сеп 2012
Банкер №1 на Испания се отдръпва предварително поради рецесията в Bankia

Според Financial Times ЕЦБ е отхвърлила проекта за спасяването на банката, от Франкфурт отхвърлят
30 май 2012
Испания може да рекапитализира Bankia с държавен дълг

Лихвите на 10-годишните испански облигации доближиха 6.5%, което е най-високото равнище от ноември 2011 година
28 май 2012
Натискът върху испанските банки пораства

Държавата ще придобие към 90% от четвъртата по величина банка в страната Bankia
27 май 2012
Спасяването на Bankia ще коства на Испания 23.5 милиарда евро

Държавата ще придобие към 90% от Bankia, а съгласно испанското законодателство би трябвало да продаде каузи си след три години
27 май 2012 Едно от провокациите, пред които е изправено новото държавно управление на Испания, е какво да прави страната с каузи си в Bankia – четвъртата по величина банка в страната. Банката е проблем за испанските водачи от 2012 година, когато институцията регистрира рекордна загуба в размер на 19 милиарда евро и изиска да бъде защитена от банкрут, който би могъл да събори цялата финансова система на страната, написа Bloomberg.

Предходното държавно управление беше сложило краен период от декември 2019 година, с цел да продаде каузи си от 61% в Bankia, само че понижаващата се цена прави продажбата политически неприятна вероятност.

1. Как се стигна дотук

Bankia беше основана през 2010 година след сливането на седем испански спестовни банки и се търгуваше на финансовите пазари доникъде на 2011 година Като част от проекта си за преструктуриране банката трябваше да редуцира над 4000 работни места и да затвори редица офиси. Институцията се трансформира в знак на финансовата рецесия в Испания, откакто понесените от нея и от други локални играчи загуби в резултат на краха на имотния пазар принудиха държавното управление да изиска от европейските си сътрудници финансова помощ в размер на 41.3 милиарда евро, с цел да избави най-засегнатите си банки.

През 2012 година, когато Bankia беше изправена пред банкрут, държавното управление на Мариано Рахой се опита да я избави и пое надзорен дял от 45%, който по-късно усили. Цената на акциите на банката се намали с 83% в границите на една година от първичното й обществено предложение през юли 2011 година

2. Каква е цената за испанските данъкоплатци

Правителството даде към 22.4 милиарда евро, с цел да избави Bankia, и до момента е изплатило още 2.86 милиарда евро в покупка на акции и предоставяне на дивиденти. BFA, държавно следеното сдружение, което има Bankia, продаде 7% от акциите си през декември 2017 година за 818 млн. евро. По настоящи цени делът на страната в Bankia е на стойност 6 милиарда евро, което значи, ще цената на акциите би трябвало да се вдигне три пъти, с цел да не понася държавното управление загуби от избавителния проект. Цената на акциите на Bankia е паднала с 21% тази година.

3. Правителството прави ли нещо

През 2012 година държавното управление изиска Родриго Рато да се отдръпна като ръководител на банката, откакто е наказан за злоупотреби по време на мандата си в Bankia, и го размени с Хосе Игнасио Гоириголсари, старши банкер, който е бил основен действен шеф на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Гоириголсари ръководи процеса по преструктуриране, като съумя да стабилизира банката. През февруари Bankia съобщи, че е приключила процеса, откакто понижи броя на клоновете и личния състав с една трета и се раздели с нестратегически активи на стойност 61.3 милиарда евро. Банката осъществя облага от 229 млн. евро през първото тримесечие.

4. Тогава за какво цената на акциите пада

Проблемите в испанската политика са изиграли без подозрение своята роля. Bankia обаче е потърпевша повече от зависимостта си от лихвените проценти - повече от 80% от кредитния портфейл на Bankia е с плаваща рента съгласно Bloomberg Intelligence. Освен това с желанието на държавното управление да се освободи от своя дял късите позиции са най-високи от декември съгласно испанския регулатор на скъпи бумаги.

5. Какво споделя новото държавно управление

Със единствено 84 места в 350-местния парламент новият министър-председател, социалистическият водач Педро Санчес, трябваше да се причисли към популистката партия Podemos, която твърди, че Bankia би трябвало да остане в държавни ръце. Все отново неотдавна министърът на стопанската система Надя Калвино, наподобява, изключи опцията за национализация, като съобщи пред вестник El Pais, че държавното управление има време да приключи приватизацията, макар че ще даде приоритет на възобновяване на парите на данъкоплатците.

6. Какви са опциите за справяне с проблемите на Bankia

Правителството може да се вслуша в апелите на своите съдружници и да поддържа Bankia като държавно следена банка, макар че Гоириголсари изрично се опълчи на този вид. Банката и предходното държавно управление обявиха, че избират продажбата на пакети от акции на пазара, сходно на метода, по който държавното управление на Англия е приватизирало Royal Bank of Scotland. Освен в случай че цената на акциите не се увеличи доста, държавното управление може да се наложи още веднъж да удължи избрания от него период.

7. Кой би могъл да придобие банката

Спекулациите се въртяха за евентуално обединение с Banco Bilbao Vizcaya Argentaria или Banco de Sabadell. Според анализатори сливането се усложнява от обстоятелството, че делът на държавното управление ще би трябвало да бъде заплатен в брой, което значи, че множеството претенденти ще би трябвало да създадат нарастване на капитала, с цел да извършат придобиването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР