© Jonathan Ernst Тръмп изглежда напълно готов да извади САЩ

...
© Jonathan Ernst Тръмп изглежда напълно готов да извади САЩ
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ще се разпадне ли НАТО

© Jonathan Ernst Тръмп наподобява изцяло подготвен да извади Съединени американски щати от алианса. Още по тематиката
Мнения Daily - Трудните решения за миграцията занапред идват

И още: Русия в този тип не може да даде нищо на България; Поредната " фабрика за убийства " намирисва на димка
4 юли 2018
Мнения Daily - Фалира ли бюджетът на страната

И още: Тръмп не се тормози от залятия с кръв Донбас; Партиите водят борба против здравия разсъдък
3 юли 2018 Колективна защита

Ще се разпадне ли НАТО

От коментар на Кон Кофлин за " Телеграф ". Преводът е на " Клуб Z "

Не помня какъв брой пъти до момента НАТО е получавал " последния " си късмет за оцеляване. Алиансът се сблъсква непрестанно с екзистенциални въпроси за адекватността му на актуалната реалност и понижената дарба да пази ползите на Запада.

Способността на Съединени американски щати и европейските им сътрудници да крепят единния фронт обаче ще се сблъска с най-голямото предизвикателство, когато американският президент дойде през идната седмица на срещата на върха на НАТО. Тръмп към този момент ясно даде да се разбере, че не цени изключително доста участието на Съединени американски щати в Алианса, демонстрирайки не изключително въодушевена поддръжка към основния принцип за групова защита на последната среща на върха.

Белият дом към този момент стартира комерсиална война с Брюксел поради това, което Тръмп счита за антиамерикански протекционизъм на Европейския съюз. И наподобява като че ли той е подготвен да заеме сходна позиция и към съдружниците от НАТО, които не извършват финансовите си отговорности към Алианса. Едва няколко европейски страни харчат 2% от брутния си вътрешен артикул за защита.

Раздразнението на Вашингтон от обстоятелството, че Европа не покрива отговорностите си, не е нищо ново. Администрацията на Буш постоянно показваше разочарованието си от решението на Европа да раздува разноските за основаване на богатство, вместо да влагат в отбраната на жителите си. Подобна бе и обстановката с администрацията на Обама. Министърът на защитата Робърт Гейтс предизвести Европа в прощалната си тирада, че ще се сблъска с " тъмно, в случай че не и злокобно бъдеще ", в случай че не бъдат увеличени харчовете за защита и политическата воля за развиване на отбранителни качества.

Сега и администрацията на Тръмп се концентрира върху този проблем, единствено че този път президентът е напълно сериозен в желанието си да принуди сътрудниците да трансформират държанието си. И в случай че не получи, каквото желае, той наподобява изцяло подготвен да извади Съединени американски щати от Алианса. Без подозрение това накара ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск да предизвести евопейските водачи да чакат раздробяване на НАТО.

Американският държавен глава е изцяло наясно, че без американската военна мощност Европа ще бъде подложена на голям напън и би трябвало да се отбранява сама против актове на съветска експанзия. Тръмп твърди, че 20 страни членки на НАТО не заплащат обективен дял за защита и предишния месец написа остри писма до няколко основни съдружници, включитело Германия, Белгия, Норвегия и Канада, с искане да трансформират това.

Преди месец американският министър на защитата Джеймс Матис изрази опасения пред английските си сътрудници, че Лондон не може да разгръща военната си мощност зад граница. И предизвести, че в случай че обстановката не се промени фрапантно, Франция може да измести Англия като непосредствен европейски съдружник при положение на рецесия. Като се има поради печално известната надеждност на Париж като боен съдружник (например в Ирак, Афганистан и Балканите), изкушаващо е британците да пожелаем на Съединени американски щати bon courage (успех - б.р.) в това начинание.

Всъщност, с цел да запазим единството на трансатлантическия пакт, Англия би трябвало да изиграе ролята на скалата на Европа. И в случай че не може да го направи, НАТО в действителност няма никакъв късмет да оцелее.

------------ Депутатите оказват помощ на най-големите в бизнеса да изтикат съперниците им.
Лобизъм

Да не сме проспали приватизацията на Народното събрание?

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Фотограф: Юлия Лазарова
Законотворците даже не се стараят да завоалират прокарването на лобистки ползи - всичко е намерено, на масата. Примерите: Пеевски написа закон за печата, част от който владее, а останалите депутати го одобряват. Различни групички по ползи от ръководещите внасят скандални ремонти, които да " пипнат " нещо в пазарите на цигари, горива и превоз. И всяко едно " пипване ", инцидентно или не, постоянно е в полза на този, който господства съответния пазар.

Това ли е работата на един парламент? Разбира се, че Народното събрание има директно отношение към всяка една сфера от живота в страната, тъй като приема регулациите. Но то е и най-висшата политическа институция в републиката, където се чака другите политически сили да пазят разнообразни публични ползи, да претеглят плюсовете и минусите от всяко свое деяние и най-после да взимат решения в полза на своите гласоподаватели. В упоменатите случаи обаче като че ли се стараят да оказват помощ на най-големите в бизнеса, да изтикат съперниците им и да затвърдят диктата на някои монополи, които си съществуват, незабелязани от институциите. Да не сме проспали приватизацията на Народното събрание?

Докато изпълнителната власт бе ангажирана с българското европредседателство, Народното събрание остана леко настрана от прожекторите - и продължи да си работи. А може би не трябваше. Депутати от болшинството внесоха законопроект за основаване на Българска автомобилна камара, в която да са задължени да членуват всички компании за транспорт и която да издава лицензите. На всичко от горната страна името ѝ към този момент било непокътнато в съда персонално от един от най-големите в бранша. Десетки по-малки компании видяха в това опит да им бъде конфискуван бизнесът и проведоха митинги.

Пак обособени депутати внесоха законопроект, който усилва фрапантно условията към търговците на нефтени артикули. И още веднъж дребните видяха опит на огромните да ги обхванат. Нарекоха го " Проектът на Лукойл " и също проведоха митинги. Иначе претекстовете на вносителите звучат обичайно - битка против сивия бранш и изсветляване.

Точно с такива претекстове Делян Пеевски прокара законопроект, който ще накара медиите да заявяват притежателите си и приходите от несвойствена активност, само че без междуфирмени заеми - това е методът, по който парите от КТБ са отивали към един кръг медии. Резултатът ще бъде следният: Пеевски ще има записка, че не е медиен олигарх, само че никой няма да ревизира до каква степен заявеното дава отговор на действителността.

И за похлупак, тъкмо в средата на бюджетната година, Менда Стоянова се загрижи за хазната и предложи акцизът за " нагреваемите " цигари да бъде повишен и подравнен с този на елементарните цигари. Става дума за артикул, за който може да се спори до каква степен е нездравословен за здравето, само че няма подозрение, че е по-малко нездравословен от цигарите. Резултатът би бил следният: този артикул ще нарастне съвсем двойно, а това ще подсигурява успокоение на преобладаващия състезател на пазара на цигари, който, инцидентно или не, неотдавна купи марките на " Булгартабак ".

------------ Мигрантската рецесия е поради идеологически вманиачен дебелоглав.

Бягане с трудности

Левите либерали ще докарат половин Африка в Европа

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Jon Nazca
Споразумението сред канцлера Меркел и вътрешния министър Зеехофер за създаване на центрове, от които незаконните имигранти да бъдат връщани в страните на първата им регистрация, е следващ удар върху способността на Европа да се активизира и отбрани по отношение на едно от най-сериозните провокации на епохата, в която навлизаме - лавинообразното повишаване на стихийните потоци мигранти от " третия " към " първия " свят. Това съглашение се появи в последния вероятен миг като обезверена избавителна акция за оцеляване на Меркел като канцлер на Германия.

Не е належащо да си изчерпателен специалист по миграция, с цел да прецениш рационално - това съглашение няма късмет да проработи. В Италия на власт пристигна актуалното държавно управление в резултат на безотговорната политика на толериране на незаконната миграция през Средиземно море, практикувана от предходния ляв кабинет в Рим. Неправителствени организации, в това число - както се оказа - и трима зелени депутати от Екологичен потенциал са организирали незаконен трафик на хора от крайбрежията на Африка към Европа, вследствие на което нови стотици хиляди незаконни имигранти са пристигнали в Италия. Днес държавното управление в Рим поставя завършек на тази идеологическа вакханалия на левичарския " мултикултурализъм ".

В Гърция се случва нещо сходно - там държавното управление на Ципрас не прави даже и опит да спре потока незаконни мигранти от Турция към гръцките острови. За краткотрайното устройване на тези имигранти Атина получава големи суми от Брюксел. Испанският социалистически кабинет пое " щафетата " от падналите от власт свои приятели в Рим - в този момент Мадрид приютява корабите, осъществяващи незаконен трафик на хора през Средиземно море.

Зеехофер вижда всичко това и доста добре знае, че огромната част от тези незаконни имигранти са се насочили към Германия - доста евентуално към Бавария. През октомври на неговият ХСС ще се наложи да се пребори с анти-имигрантската политическа платформа на Алтернатива за Германия. Зеехофер явно избира, в случай че има проваляне, то да е за Меркел, а не за него и за неговата партия. Ще забележим какви ще бъдат резултатите от изборите в Бавария. Но със или без центровете за незаконни имигранти на немска земя, устойчивото връщане на мигрантския поток към страните на първа регистрация е изцяло утопично.

Оставяме настрани, че Италия, Австрия, а и България няма да вземат назад тези мигранти - със или без регистрация. В България от власт ще падне всеки кабинет, който реши друго. Но дано допуснем, че Германия успее да ни наложи връщане на мигранти у нас. За какъв брой време те ще обитават тук?

Дори да рухне напълно нежната структура на Шенген, даже по всяка европейска граница да се повдигнат бодливи огради с въоръжена защита, даже Европа да се разпадне на съставните си национални елементи заради неразрешими спорове по мигрантския въпрос, потоците от мигранти ще не престават да доближават заможните страни на запад и на север в Европа, до момента в който ВЪНШНИТЕ ГРАНИЦИ на континента не бъдат задоволително добре укрепени и охранявани.

Защо губим години в празни приказки, без да сме се заели с тази задача до момента? Отговорът на този въпрос е явен и единствен - заради магарешкия идеологически дебелоглав на левите европейски либерали - зелени, розови, червени и в цвета на дъгата - които са подготвени светът да се свърши, само че техите мултикултурни утопии да докарат половин Африка в Европа да се осъществят на дело. Това е - идеологически вманиачен дебелоглав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР