© John Kolesidis Главният прокурор за борба с корупцията в

...
© John Kolesidis Главният прокурор за борба с корупцията в
Коментари Харесай

Най-голямата гръцка банка е обвинена в нарушаване на капиталовия контрол

© John Kolesidis Главният прокурор за битка с корупцията в Гърция разгласи най-големия заемодател в страната Piraeus Bank в нарушение на контрола върху капиталите при покупко-продажби, свързани с американския конгломерат Libra Group, който преди време оказа помощ за спасяването на банката. Случаят повдига въпроси за ръководството и стабилността на гръцките банки, които към момента не са се възстановили от осемгодишната рецесия, при която брутният вътрешен артикул на страната понижа с 25%, написа Financial Times.

Той също по този начин разкрива околните връзки сред Piraeus и Libra, чиито притежатели трансфораха дребната корабна компания с няколко плавателни съда в интернационален конгломерат с интервенции в 35 страни – от мореплаване до авиация, възобновими енергийни източници, туризъм и финансови услуги.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разследването

Прокурор Елени Тулупаки проверява Piraeus, някогашния й началник Михалис Салас и редица покупко-продажби, свързани с Libra, благосъстоятелност на семейство Логотетис, които са измежду най-големите поддръжници на политици от Демократическата партия в Съединени американски щати. Разследването беше провокирано от отчети на централната банка на Гърция и Агенцията за битка с изпирането на пари по отношение на прехвърляния на средства през 2016 година от Piraeus към офшорни компании в Кипър, чиито притежатели са създателят на Libra Михаел Логотетис и други чиновници на компанията.

Libra и Салас отхвърлят да са правили непозволени дейности. Адвокатите им настояват, че следствието на прокурора е " неправилно ", и упорстват да бъде анулирано. Libra беше един от най-големите кредитополучатели на Piraeus, а по-късно оказа помощ за спасяването на банката посредством изкупуване на заеми за стесняване на обтегнатия баланс и посредством покупка на нови акции, когато други поддръжници не можаха да бъдат открити.

Сега групата се управлява от Джордж Логотетис, наследник на създателя Майкъл Логотетис. Израснал в Лондон и основан в Ню Йорк, Логотетис-младши и неговото семейство се преглеждат като стълбове на гръцко-американската бизнес общественост и са в кръга на спонсорите на Демократическата партия. Логотетис, който е разпален човеколюбец, е член и на борда на шефовете на благотворителна организация, основана от някогашния американски президент Барак Обама.

Как се стига до върха

Логотетис си сътвори име на ловък предприемач, откакто продаде кораби на компанията през 2006 година в разгара на интернационалния транспортен взрив и навлезе още веднъж на пазара през 2009 година, когато цените на корабите бяха на исторически ниски равнища. По време на рецесията той ускори връзките на групата с гръцки банкери и политически водачи, като в това време търсеше вложения във възобновима сила, постоянно финансирани със заеми от Piraeus.

През октомври 2017 година Гръцката централна банка направи специфичен одит на бизнес връзките на Libra с Piraeus, който съгласно нея е разкрил " редица прехвърляния на средства в чужбина в нарушаване на контрола върху капиталите ", сочи формален отчет, забелязан от Financial Times. В него се отбелязва, че Libra има " необятно съдействие с банката и е един от най-големите й акционери ".

Гърция наложи надзор върху капиталите в средата на 2015 година, когато банките краткотрайно изгубиха достъп до финансиране при изключителни обстановки от Европейската централна банка и страната беше покрай излизане от еврозоната. Контролът беше анулиран изцяло едвам през септември тази година. Доклад на Гръцката организация за битка с прането на пари от ноември 2017 година също породи терзания за прехвърляния на пари в чужбина от Piraeus. Съдебен източник съобщи, че последвалото изследване от прокурора е разкрило " задоволително индикации ", оправдаващи в допълнение следствие.

Разследващият Константинос Протонотариос пое случая през предишния месец. Той ще разпита към 40 души, най-вече някогашни банкери от Piraeus, ръководители и членове на борда на шефовете на Libra и ще показа изводите си пред специфичен правосъден съвет, който ще реши дали да отнесе случая пред съда, съобщи правосъден представител. " Нито Libra Group, нито притежавани или следени от Логотетис компании са били забъркани в нарушавания на контрола върху капиталите ", заяви компанията и добави, че по закон само банките са виновни за съобразяването с регулациите.

През 2017 година новият основен изпълнителен шеф на Piraeus стартира преструктуриране и Логотетис се съгласи да форсира изплащането на дълга от 900 млн. евро към банката.
" Експозицията на Piraeus Bank към Libra Group и свързани с нея компании беше понижена с над 600 млн. евро през последните 18 месеца. Това е невиждано погашение на дълг. То даже може да е едно от най-големите понижения на заеми в историята на гръцките търговски банки, с което задълженията ни към банката са напълно дребни спрямо преди ", заяви Libra.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР