© Илин Станев Македония да внимава, Неделчева е нашият кандидат

...
© Илин Станев Македония да внимава, Неделчева е нашият кандидат
Коментари Харесай

Цветанов липсва на Борисов, Македония да внимава, a F-16 ще е 2.2 млрд. лв.

© Илин Станев Македония да внимава, Неделчева е нашият претендент за комисар, Нинова към този момент може да отвори портфейлите и през днешния ден няма да се реализира съглашение за ръководител на Европейската комисия.

Това са в резюме новините от обичайна среща на премиера Бойко Борисов с публицистите преди началото на Европейския съвет в Брюксел. Освен тактиката и тактиката по назначението на новите ръководители на петте европейски институции, главната тематика на диалозите сред 28-те държавни и държавни ръководители Борисов обаче се спусна и в лирично отклоняване.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Трудно е без Цветанов

" Разделих се с най-близкия си, по-близък от него нямам, семейство нямам за жал, фамилията ми беше Цветанов ", сподели Борисов. Причината за носталгичната нотка беше признанието на премиера, че няма доверие на никого, даже и на най-близките си сътрудници. И даде за образец досегашния си номер две в партията Цветан Цветанов, който беше заставен да напусне всички позиции след разразяването на така наречен Апартаментгейт. " Всеки ден се виждахме по пет пъти и в този момент ми липсва ", показа Борисов.

Назначенията са неразбираеми

Борисов сподели, че на ден се чува с най-малко трима-четирима европейски водачи, с цел да разискват назначенията на ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската централна банка и европейския висш представител в региона на външната политика и защитата. Премиерът обаче прояви забележителна умереност да загатва имена, като се придържаше към партийната линия, че претендентът на Европейската национална партия е Манфред Вебер. Борисов въпреки всичко призна, че се е чул с европейския основен договарящ за Brexit Мишел Барние, който е един от вероятните претенденти да оглави Европейска комисия. Другото име, което министър председателят загатна, само че без необикновен възторг, беше на Кристалина Георгиева, която се подмята като черен лебед за Европейска комисия.

В този подтекст Борисов сподели, че българската номинация за комисар в новата Европейска комисия ще бъде Мария Габриел (която той настойчиво назовава Неделчева по моминското й име).

Назначенията обаче няма да са ясни довечера, защото към този момент има институционален импас. За да бъде утвърден новият ръководител на Европейска комисия трите огромни политически групи – християндемократи, социалисти и либерали, би трябвало да се договорят между тях, като диалозите към момента са в началния стадий на елиминации.

Колко ще ни костват изтребителите

Както постоянно обаче, Бойко Борисов отдели най-вече време не на интернационалното състояние в Брюксел, а на вътрешнополитическата обстановка и съседите. Двете му цели бяха президентът Румен Радев и Македония, а пътем заяви и на каква цена ще дойдат американските изтребители F-16.

Радев влезе на прицела на Борисов в подтекста на решението за орязване на партийните дотации. То беше стимулирано от премиера освен с нуждата да се пестят пари, " защото предстоят огромни разходи " за военни кораби, изтребители, бронирани машини за пехотата. Докато изброяваше, Борисов сподели, че осемте F-16 ще излязат 2.2 милиарда лева Освен със пестеливост (от премахването на дотациите ще бъдат спестени под 40 млн. лева годишно, до момента в който общо военните планове са за над 4 милиарда лева.) Борисов обаче изясни решението си и с офанзивите на президента по тематиката против ГЕРБ. " Цялата предизборна акция на президента Радев мина на фона на дотациите и референдума за 1 лев на глас. Помните ли, или към този момент ви е толкоз къса паметта? И тогава ръководещите в наше лице постоянно ги биеха, че надали не те са отговорни за това. "

Борисов не пропусна да жегне и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По време на конгреса на партията тя прикани предприемачите в партията да спрат да въздействат на избора на делегатите. " Има състав на закононарушение в тези няколко фрази, само че одобряваме, че те на конгресите си приказват постоянно 5 за 6. Ето, в този момент могат да ги отворят и да кажат кой предприемач какъв брой е внесъл ", сподели Борисов във връзка предлагането с изключение на дотация партиите да могат да получават и подаяние от бизнеса. Последното предложение беше подложено на критика, защото единствено ще усили корпоративната взаимозависимост на партиите.

Северна Македония пък го отнесе около договарянията в общата комисия, която би трябвало да реализира единодушие към общото исторически минало на двете страни. Последното съвещание на двустранната комисия обаче пропадна, защото македонската страна отхвърля да признае българския генезис на революционера Гоце Делчев.

Борисов сподели, че не е изумен за отхвърли Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, защото страната имало още доста какво да прави. Въпреки че употребява сдържан език, министър председателят звучеше удовлетворен от отлагането. " България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега би трябвало да създадат взаимни отстъпки в комисията ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР