© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще

...
© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съюзници ще
Коментари Харесай

ОПЕК+ ще среща все по-голяма конкуренция от страните извън картела

© Heinz-Peter Bader Страните от ОПЕК и нейните съдружници ще се сблъскат със сериозна конкуренция през идната година, планува Международната организация по енергетиката (МАЕ) в последния си месечен отчет. Причина за това е увеличаващата се продукция от съперниците на петролния картел, оповестява Financial Times. Прогнозата на основаната в Париж организация идва преди срещата на 5 и 6 декември на енергийните министри от ОПЕК, Русия и други страни, които са част от алианса, опитващ се да управлява цените.

Дори членките на ОПЕК+ (общо 24, от които 14 са от ОПЕК) да се договорят понижението на производството до 1.2 млн. барела дневно да продължи до март 2020 година, международното търсене ще спадне още повече през идващите месеци. МАЕ чака производството на ОПЕК да бъде 30.2 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие. Това е по-високо от 28.2 млн. барела дневно, които енергийната организация счита, че ще са нужни да задоволят търсенето. Производството отвън картела се чака да нарасне от 1.8 млн. барела дневно през тази до 2.3 млн. през идната година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разминаване в търсенето и предлагането

Сериозният запас при доставките, който евентуално ще има през първата половина на идната година, ще предложи " леден комфорт " на министрите на ОПЕК +, които се събират във Виена при започване на идващия месец ", считат от МАЕ. Производството в Съединени американски щати, което през последните години бързо нараства, продължава възхода си, въпреки и с по-бавни темпове, " забележителен принос " се чака от Бразилия, Норвегия и Гвиана.

Очаква се енергийните министрите от ОПЕК+ да помолят избрани страни да съблюдават по-стриктно съществуващата договорка за понижаване на доставките, а не целият алианс да предприеме по-големи съкращения.

МАЕ означи, че предстоящото първично обществено предложение на държавния петролен колос на Саудитска Арабия – Saudi Aramco, предстоящо седмицата след срещата на министрите, ще бъде една от аргументите Рияд да направи всичко по силите си да поддържа цените на петрола. Организацията резервира без смяна упованията си за търсенето на нефт през тази и идната година – надлежно 1 млн. и 1.2 млн. барела дневно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР