© Handout Едни от най-големите банки на Уолстрийт, сред които

...
© Handout Едни от най-големите банки на Уолстрийт, сред които
Коментари Харесай

Американските банки ускоряват проучванията за прилагане на квантови технологии

© Handout Едни от най-големите банки на Уолстрийт, измежду които JPMorgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs, ускоряват изследванията си в използването на квантовите технологии във финансирането, написа Financial Times. Скорошни пробиви в квантовата просвета са повода банките да търсят способи да приложат революционните технологии в работата си. Според Мат Джонсън, основен изпълнителен шеф на компанията за квантови нововъведения QC Ware, броят на плановете в региона на квантови услуги сега е 34 и е задоволително единствено един от тях да проработи, с цел да се промени радикално работата.

Пол Бъркър, старши откривател в Goldman Sachs, споделя, че 5-годишните им опити в сферата са били ускорени след постигнатия прогрес в създаването на хардуера предходната година. Според него нововъведенията предвещават неотдавнашен огромен пробив. " Смятаме, че е допустимо това да се трансформира в технология от основна нужда ", споделя Бъркър. Банките насочват проучванията си към създаването на нови типове логаритми, основани на квантова технология.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Посока на изследванията

Традиционните компютри обработват информация с битове, т.е. посредством двоичен код. Това значи, че съхраняват информация и вършат калкулации посредством възлагане на стойности, състоящи се от " 1 " или " 0 ". Квантовите компютри работят с " кюбити " (квантов бит). Те могат да съставляват единица и нула едновременно. Следователно едно от основните преимущества, което банковият бранш се пробва да употребява, е способността на квантовия компютър да прегледа голям брой вероятни изходи от дадена обстановка едновременно.

Управляващият шеф на капиталовата банка Citi Уилиям Хартнет твърди, че измежду най-сериозните преимущества, които квантовата технология може да предложи на банковия бранш, е нововъведения при ръководството на риска и търговията.

Първият тип оптимизация, над която работят банките, е в региона на по този начин наречените Монте Карло симулации, които съставляват сложни калкулации за оценка на риска. Освен да усъвършенстват самия развой, банките възнамеряват посредством квантовите технологии да понижат времето, належащо за осъществяването на калкулациите.

Според Бъркър бързото установяване на цените ще бъде причина за " отваряне на по-големи пазари ". Същият тип технологии могат да бъдат употребявани за оптимизацията на капиталовото портфолио на по-богати клиенти, като всяко от тях ще може да се прегледа поотделно, прибавя той.

По-дългосрочните проекти включват потреблението на квантов компютър за забързване на машинното образование, на което се базира изкуственият разсъдък. Чрез него ще бъде допустимо бързо да се разпознават проблеми в пазарите или неизползван капацитет. Проучванията, нужни за реализацията на всички упоменати проекти, са първоначално и напредъкът занапред следва.

Скептицизъм от страна на специалистите

Множество специалисти в региона предизвестяват, че е прекомерно рано за проекти, включващи квантова технология. Според Джон Прескил, физик от Калифорнийския софтуерен университет, към момента не е допустимо да се реши дали логаритмите, които банките възнамеряват да вкарат, ще имат предстоящата полза. Той твърди, че учените стоят пред " бездна ", през която първо би трябвало да преминат, преди да се заприказва за ползотворни квантови машини. Относно " междинните " системи, които ще се употребяват в близкото бъдеще, той твърди, че не е ясно до каква степен те ще бъдат способни на на практика калкулации. Дори и да бъдат, специалистите настояват, че резултати ще бъдат реализирани най-рано след 5 до 10 години.

Въпреки предизвестията напредъкът в квантовата просвета подтиква банките да не престават с изследванията. В момента те са ориентирани към предугаждане на провокациите, свързани с бъдещите логаритми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР