© Golden Drum Още по темата Кой поръчва музиката Интернет

...
© Golden Drum Още по темата Кой поръчва музиката Интернет
Коментари Харесай

Само един удар на рекламния тъпан

© Golden Drum Още по тематиката
Кой поръчва музиката

Интернет промени българския музикален бизнес, само че постъпленията от цифрово наличие към момента са дребни
25 окт 2018
Хайде на морето

През лятото трафикът на музиканти и слушатели на българската музика се ориентира най-много към морето, като се избират плажните заведения
25 окт 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 октомври)

Печалбата на " БТВ медиа груп " набъбна с 85% през третото тримесечие; Saatchi&Saatchi със сребърна премия от фестивала Golden Drum и трето място за екипа от BBDO Group в Young Drummers; Анна Цолова напуснала " Нова телевизия ", откакто схванала, че няма да има предаване; 5 маркетинг трендове в Instagram през 2019 година и други
23 окт 2018
Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите

В конкуренцията участваха общо 44 акции
11 окт 2018 Българско отличие и в Young Drummers

Паралелно с Golden Drum се организира и състезанието за млади гении в рекламата The Young Drummers Competition, като задачата пред участниците тази година беше да разработят афиш или серия от такива, с които да бъде заздравен имиджът на Пиран като град на композитора и цигулар Джузепе Тартини. За плана си Hear Tartini in every step Кристина Симеонова от Graffiti BBDO и Мая Златкова от Proximity Sofia, част от BBDO Group, бяха класирани на трето място.

" Тръгнахме от концепцията, че хората възприемат класическата музика като нещо елитарно, а в действителност тя би трябвало да бъде налична за всички, на всички места. Изобразихме, че до момента в който откриваш града, можеш да чуеш музиката на Тартини на всяка крачка ", споделя пред " Капитал " Златкова.

Дизайнерът Кристина Симеонова пък показва образно концепцията, а точно обекти от градската среда в Пиран, превърнати в музикални детайли. " Освен че предават посланието, че музиката е на всички места в града, постерите маркират местоположения, на които можеш да чуеш класическите творби на композитора през мобилно приложение ", изяснява още тя.

Двете са безапелационни, че третото място им носи задоволство, че работата им е оценена на интернационално равнище. Затова и поучават младите рекламисти да вземат участие в състезания, да опитват и да надграждат качествата си.Приключи 25-то издание на интернационалния рекламен конкурс Golden Drum в Словения, а равносметката от българското присъединяване в него е тъкмо една премия. Агенцията Saatchi&Saatchi, част от групата на Publicis One, завоюва сребро за акцията " Под игото на шльокавица " в категорията Social Good и това е единственото отличие измежду общо 28 подадени поръчки от 6 разнообразни български организации.

Така измина още една година, в която българският рекламен пазар очакваше " идващото огромно нещо " - запаметяващ се план, който да повлияе на средата, акция, която да бъде видяна на международно равнище. Но и този път оценките на интернационалния конкурс не бяха задоволителни, с цел да бъде донесена в България златна премия или повече от една статуетки на Golden Drum – състезанието, ориентиран към страните от така наречен Нова Европа (Северна, Източна, Централна и Южна Европа, Русия и Близкия изток). Какво остава тогава за състезанията на международно равнище като Cannes Lions?

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Хронология на подбора

Все отново годината може да се дефинира като мощна, най-малко що се отнася до броя на подадени поръчки от български организации – 28, спрямо едвам 17 през 2017 година Въпреки по-малкото кандидатури през предходната година оценката тогава още веднъж беше единствено едно - сребро за Saatchi&Saatchi в категория " Печатна реклама " с акцията за Audi " Остави телефона, до момента в който караш ".

Сред организациите, взели участие в тазгодишното издание на Golden Drum, с най-вече поръчки (общо по 7) бяха All Channels Communication и Noble Graphics, а описът на останалите участници включваше още reforma, Saatchi&Saatchi, The Smarts и NRG Brands. От тях до финала стигнаха единствено три – reforma с номинация в категория Integrated за акция на " Филикон-97 ", The Smarts, които вземат участие за първи път с две номинации в категория Film за акции, направени за IKEA и UniCredit Bulbank.

Saatchi&Saatchi за своята една номинация получи сребро от конкуренцията за акцията, направена с издателство " Жанет 45 ", която цели да адресира казуса с неграмотността измежду подрастващите българи, които все по-рядко употребяват кирилицата в ежедневната връзка. В тази връзка организацията преведе и издаде " Под игото " на шльокавица - композиция от латински букви и числа.

Друго българско присъединяване в състезанието беше креативният шеф на Noble Graphics Мария Милушева. Тя беше измежду членовете на журито и един от лекторите на фестивала тази година. Във всяко съревнование обаче има и огромни спечелили, които в Golden Drum 2018 година са McCann Worldgroup за най-успешна информационна група, McCann Букурещ за най-успешна организация, а полската 180hartbeats + JvM беше отличена за най-успешна самостоятелна организация. В тазгодишното издание на състезанието бяха подадени близо 1200 поръчки от организации от 28 страни, като Румъния зае първото място по най-вече кандидатури – общо 188.

Къде е смисълът?

Въпреки не до такава степен приемливото българско присъединяване в Golden Drum организациите са безапелационни, че смисъл в рекламните фестивали има. От една страна, поради оценката на работата им от интернационалните експерти, а от друга - поради спомагателната мотивация, която състезанията и премиите дават на екипа на организацията.

" Фестивалите са формат за оценка на положителните хрумвания оттатък постигането на бизнес резултати и словесното самопризнание, които нормално утихват след края на една акция. Наградите " запечатват " тези триумфи и дават мотив на сегашни и евентуални сътрудници, да се уверят сами в успеваемостта на нашите акции ", разяснява за " Капитал " Кристина Петрова, стратегически шеф в Publicis One. Творческият шеф на Saatchi&Saatchi Радомир Иванов пък добавя, че посредством своите акции се стремят да остават и диря за обществото, да вземат решение потребностите и да улесняват всекидневието им.

Доайените в Golden Drum - организацията reforma и пионерите The Smarts, са единомислещи, че вземат участие в сходни конгреси, когато считат, че плановете им са почтени и конкурентни на интернационално равнище. По думите на креативния шеф на reforma Тошка Иванова, като се изключи че от ден на ден рекламодатели обръщат внимание на това по какъв начин организациите се показват на състезанията, те са значими и за евентуалните бъдещи чиновници.

" Много се приказва за employer branding, а в рекламния отрасъл непрестанно се търсят хора, постоянно едни и същи се " въртят " в по-известните организации на пазара, а в последните години огромна част от хората избират да работят като фрилансъри. Съвсем естествено хората желаят да работят на място, където равнището на работа е високо, концепциите им ще бъдат разпознати като положителни и оценени, в това число и на открито ", изяснява тя.

Според Радослав Бимбалов, създател на The Smarts, суетата на рекламистите също е причина за присъединяване в състезания. " Има обаче и доста разумен смисъл, когато се включваш с акции, които са решили даден бизнес проблем и са основали нещо стойностно за клиентите. Фактът, че бяха номинирани реклами за двама от най-големите ни клиенти, е задоволително мотивиращ - както за нас, по този начин и за тях ", споделя още той.
Мойча Брисчик, президент на фестивала Golden Drum и изпълнителен шеф на Словенската рекламна камара

Какви трендове в рекламния отрасъл наблюдавате през миналата година?
Индустрията ще има потребност от повече бистрота и почтеност. Честност от страна на марките, водеща до доверие, което да се отразява позитивно на продажбите. Тогава голямото повишаване на маркетинга през водачи на мнение ще докара до повече цифрови експерти.

Изправени сме и пред наклонността по-голямата част от работата да се прави от вътрешни маркетинг екипи, изключително що се отнася до брандирано наличие. Вероятно главната причина са разноските.

Нарастването на консултантските компании, които купуват организации, основно в цифровия бранш, е друга наклонност. Tворческите хрумвания oбаче са в центъра на връзката на марките, можем да ги направляваме с технология, само че без креативната концепция няма да бъде реализиран същият резултат. Именно тя прави разликата.

Кои са най-големите провокации, пред които е изправен словенският рекламен пазар?
Първо беше GDPR. Регулацията засегна тези, които не бяха готови за този преход, по-късно прозрачността в медиа пазаруването и медийните проучвания и голямото повишаване на водачите на мнение.

Много от производителите на храни са измежду най-големите рекламодатели в страната, а новите ограничавания за рекламиране на храни с високо наличие на мазнини, сол или захар на деца и малолетни може да имат негативно влияние. Освен това заради дребния размер на словенския пазар доста международни рекламодатели затварят или понижават броя на чиновниците в офисите си в Словения, а маркетинговите действия постоянно се ръководят от Загреб или Будапеща.

Социалните мрежи не престават да обновяват и да построяват нови способи за постигане до аудиторията. Бъдещите вложения обаче би трябвало да имат осезаемо влияние върху бизнеса, а не просто повече " лайкове или почитатели ". Тази година и 2019 година ще бъдат времето за възстановяване осъществяването на съществуващите тактики и по-малко за изпробване.

Рекламодателите усилват ли бюджетите си за връзки?
P&G реализира триумф, като усили бюджета си за интегрирана маркетингова връзка даже по време на рецесията. Това по това време самоуверено решение докара до триумф и сподели на всички скептични експерти, че рекламата би трябвало да се преглежда като инвестиция (не разход), която дава възвращаемост в бъдеще.

Продължителното разпространение на марката води до положително усещане от клиентите и демонстрира, че търговците имат непрекъснат ангажимент към своя бранд.

Бюджетите идната година ще останат в сходство с равнищата от 2018 година или леко ще се усилят. Рекламодателите ще харчат по-малко за реклами, които не работят за тях.

Каква стойност дават премиите Golden Drum на организациите?
Фестивалите възнаграждават концепциите и способстват за обмяна на най-хубави практики. Вярвам, че фестивалите дават отговор на въпроса дали някой е добър.

Убедена съм, че фестивали като Golden Drum постоянно ще съществуват. Д-р Стефан Вогел от Ogilvy & Mather в Германия оприличи доста добре фестивалите на олимпийските игри, " Ако нямаше олимпийски игри, щеше ли някой да изтича 100 метра за по-малко от 10 секунди? "

Как рекламният пазар в Централна и Източна Европа се разграничава от този в Западна Европа?
Разликата сред типичния консуматор в ЦИЕ и неговия западноевропейски аналог е, че болшинството имат по-ниска покупателна дарба, само че това не значи безусловно, че хората, живеещи в района, се лимитират, когато става въпрос за световни марки.

Страните от ЦИЕ направиха значими стъпки за развиване на своите общества, за подсилване на техните стопански системи и въвеждане на нови информационни решения и технологии. От позиция на креативното осъществяване няма разлика с европейските страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР