© Георги Кожухаров За ясно мнозинството от гражданите на ЕС

...
© Георги Кожухаров За ясно мнозинството от гражданите на ЕС
Коментари Харесай

Човешките права, свободата на словото и равенството между половете са водещите ценности в ЕС

© Георги Кожухаров За ясно болшинството от жителите на Европейски Съюз водещите три европейски полезности са отбраната на правата на индивида, свободата на словото и равенството сред половете. Мнозинството от българите обаче слагат преди всичко солидарността сред страните членки на Европейски Съюз (която най-често се възприема като повече помощи за по-бедните страни в съюза - бел.ред), която измежду жителите на Европейски Съюз е едвам на 4-то място по приоритетност. Едва по-късно по значимост за българите идват отбраната на правата на индивида (46%) и свободата на словото (30%).
Това сочат резултатите от проучване на Евробарометър, огласено през днешния ден. То задава на жителите редица въпроси, измежду които и кои тематики би трябвало да се трансфорат в приоритет за Европарламента.

Проучването също демонстрира нараснало равнище на задоволеност от метода, по който работи демокрацията в Европейски Съюз: 52% (+3 процентни пункта повече по отношение на последното изследване) са удовлетворени от нея, като същият е процентът и измежду българите. По-малко българи обаче са удовлетворени от метода, по-който демокрацията работи в личната им страна – 40 на 100. Най-недоволни от действието на демокрацията в страната им обичайно са гърците, а на другия завършек на скалата са датчаните. Подкрепата на жителите за Европейски Съюз остава висока за трета поредна година – съвсем шест от 10 европейци декларират утвърждение за участието на своята страна в Европейски Съюз. В България 53% от интервюираните дефинират участието на страната като нещо положително.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Климатичната рецесия – топ тематика

За първи път изменението на климата оглавява листата с първостепенни въпроси, с които съгласно жителите на Европейски Съюз Европарламентът би трябвало незабавно да се занимае, демонстрира още изследването. В България обаче тази тематика се счита за най-маловажна измежду жителите.

Въпреки че класацията на предпочитаните тематики е много друга в обособените държави-членки, съгласно осреднените данни всеки трети респондент (32%) желае Европарламентът да дефинира битката против изменението на климата като собствен максимален приоритет. Борбата против бедността и общественото изключване (31%), битката с тероризма (24%), както и битката с безработицата (24%) са идващите в осредненото класиране на целите на жителите в Европейски Съюз.

В България най-важната тематика е битката със обществената изолираност и бедността, посочена от съвсем всеки трети жител. Сред трите най-важните тематики, на които Европейският парламент съгласно тях би трябвало да обърне внимание, са още основаването на условия за стопански напредък и възстановяване на потребителските права и достъпа до качествени здравни услуги.

Най-малко са българите измежду жителите на Европейски Съюз (14%), които считат, че битката с климатичните промени и отбраната на околната среда, океаните и биоразнообразието би трябвало да се преглежда като приоритет. Малко преди България са Латвия (15%) и Румъния и Гърция (и двете по 17%).

Българите са измежду най-скептичните народи в Европейски Съюз за резултата от младежките климатични митинги

Фотограф: Цветелина Белутова

Екопроблемите не ни стимулират

Най-малко българи в Европейски Съюз (16%) също по този начин са били стимулирани и да гласоподават на последните евроизбори през месец май от въпроса за битката с климатичните промени и отбраната на околната среда. На противоположния завършек на скалата са датчаните – 70 на 100.

Абсолютно болшинство от всички интервюираните (52%) смятат, че изменението на климата сега е най-належащият екологичен проблем, следван от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и възходящото количество боклуци (28%).

Разбираемо поради локалната специфичност, за болшинството българи (52%) замърсяването на въздуха е най-важният и настоящ проблем. Този отговор са показали като най-съществен също множеството хора в Малта и Полша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР