© Георги Кожухаров Вълната от съдийско възмущение от поведението на

...
© Георги Кожухаров Вълната от съдийско възмущение от поведението на
Коментари Харесай

Възмущението на съдии от поведението на Иван Гешев и Данаил Кирилов се разраства

© Георги Кожухаров Вълната от съдийско отвращение от държанието на правосъдния министър Данаил Кирилов и на избраника на Висш съдебен съвет за основен прокурор Иван Гешев се разраства. В понеделник вечерта стана ясно, че подписалите се под обръщението до българските жители, президента, премиера, Висшия правосъден съвет и Инспектората към Висш съдебен съвет, са станали 150, като броят им продължи да пораства и във вторник.

Те желаят обществено опрощение от Данаил Кирилов и Иван Гешев, както и формиране на дисциплинарно произвеждане против Гешев (доколкото от двамата единствено Гешев е магистрат), поради държанието им по време на двете съвещания на Висшия правосъден съвет (ВСС), на които беше обсъждана и гласувана единствената кандидатура за основен прокурор. Недопустимото държание на Гешев направи мощно усещане още на първото съвещание на Висш съдебен съвет на 24 октомври по гласоподаване на кандидатурата му. Само една от неприемливите му реакции бе репликата му към члена на Съдийската гилдия Олга Керелска, която настоя да получи съответен отговор на поставения от нея въпрос. " Кажете какво тъкмо очаквате да Ви кажа, с цел да сте щастлива ", обърна се към нея Иван Гешев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Напрежението мощно ескалира по време на второто съвещание в четвъртък, когато номинацията на Гешев беше прегласувана след връщането й от президента Румен Радев. Тогава Атанаска Дишева, член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и една от четиримата, дали своят вот против избора на Гешев, съобщи, че по време на почивката той я засякъл в коридора и й споделил, че от нея " ще излезе прелестен общински консултант ". Дишева съобщи, че е възприела тези думи като опасност за кариерното ѝ развиване, тъй като те директно реферират към обществено известния случай на различен арбитър. Става дума за някогашния ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов, конкурент на статуквото в системата, който бе подложен на нескончаем напън, стана обект на измислени дисциплинарни инспекции и бе заставен да напусне съда. На последните локални избори той бе определен в Столичния общински съвет като лидер на листата на " Демократична България ".

Атаката против Дишева по тази линия продължи Кирилов в заседателната зала, който реагира присмехулно на заявката й за думите на Гешев с коментара, че тя наскърбява над 6000 общински съветници, тъй като няма нищо срамно да си общински консултант. След това й зададе въпрос за политическата кариера на брачна половинка й, което принуди Дишева да реагира доста остро и подсети, че брачният партньор й от две години и половина не е член на " Да, България ", където е членувал 4 месеца, а замесването му в този спор е опасност за персонална кавга. " Не помня някой тук да се е занимавал с различен брачен партньор, конкубина или конкубин, с изключение на със брачната половинка на [Лозан] Панов ", сподели Дишева.

По време на цялото съвещание в четвъртък Данаил Кирилов отправяше намеци към четиримата членове на съвета, които упорстваха не просто да се прегласува решението за избора на Гешев, а да се намерения за нова процедура. Репликите на Кирилов съдържаха персонални нападки и стилистично и съдържателно се доближаваха до плеядата от жълти издания, които обезпечават медийно кандидатурата на Иван Гешев.

" Арогантното държание и езикът на лична борба нямат място нито във Висшия правосъден съвет, нито в правосъдната система и държавното ръководство изобщо. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ съвещанието на Висшия правосъден съвет употребява неприемливи изрази и афектиран звук, които принизяват работата на висшия орган на правосъдната власт и основават усещане за неприемливо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други. Очевидната опасност от страна на претендента за основен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към различен член на Висшия правосъден съвет от квотата на съдиите – арбитър Олга Керелска, при предходното чуване съставляват по същността си и дисциплинарно нарушаване, защото уронват престижа на правосъдната власт ", се споделя в отвореното писмо на съдиите. (Пълния текст на обръщението можете да видите в атачмънта.)

Документ
Обръщение на съдии

Инициативата беше оповестена в петък, като в началото обръщението беше подкрепено от 64 съдии - 24 от двете висши съдилища, само че също по този начин и магистрати от всички равнища, както от София, по този начин и от провинцията. В понеделник стана ясно, че те са станали двойно повече, а писмото остава отворено за поддръжка от други техни сътрудници.

В понеделник Иван Гешев съобщи, че няма да се извини на Атанаска Дишева: " Прочетох, че някой желае да се извиня. Не считам да се оправдавам на някой за това, че този някой няма възприятие за комизъм. Дай боже и мен по този начин да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера. След избора ми и гласуването дадох в детайли изказване, пуснете си записа! "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР