© Георги Кожухаров Станислав Николов е адвокат от адвокатско дружество

...
© Георги Кожухаров Станислав Николов е адвокат от адвокатско дружество
Коментари Харесай

Какви задължения създадоха последните промени в закона срещу прането на пари

© Георги Кожухаров
Станислав Николов е юрист от адвокатско сдружение " Попов, Арнаудов и сътрудници " В края на предишния месец бяха обнародвани промени на влезлия в действие на 31 март 2018 година напълно нов Закон за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП). И този път промените са подбудени от задължението на страната да транспонира европейска инструкция, а точно Директива (ЕС) 2018/843 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година за изменение на Директива (ЕС) 2015/849, позната още като " Петата инструкция " против изпирането на пари. Крайният период за транспониране на европейския акт в националното ни законодателство наближаваше - 10 януари 2020, а също така приемането на измененията е напълно в унисон с проекта за деяние за присъединение към Валутния механизъм II (ЕРМ II) и към Банковия съюз. По същите аргументи Хърватия приведе законодателството си в тази сфера в сходство с Петата инструкция още през април.

Приемането на новия ЗМИП напролет на 2018 година се оказа съществено предизвикателство за огромна част от бизнеса, попаднал измежду многочислените категории от лица, задължени по закон да ползват ограниченията за предварителна защита. Имаше и искрено непотребни условия, като да вземем за пример да се изпращат за утвърждение в ДАНС признатите от организациите вътрешни правила за предварителна защита на изпирането на пари. Това условие отпадна още с предишни промени в ЗМИП, като сега задължените субекти следва да актуализират вътрешните си правила съгласно ЗМИП, само че не и да ги изпращат в ДАНС. Срокът за актуализирането им даже не е почнал, защото за начална дата на 6-месечния период се смята публикуването на резултатите от Националната оценка на риска от изпиране на пари от ДАНС (все още е в развой на изготвяне). Към момента организациите въпреки всичко могат да се водят от наличната наднационална оценка на риска от изпиране на пари, направена от Европейската комисия.
Предвид усложненията, провокирани от новия ЗМИП, задължените лица демонстрират сериозен интерес към последващите промени, в това число последното, обнародвано в Държавен вестник, бр. 94 от 29.11.2019 година, само че какво в действителност се промени и кого визира?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още задължени субекти

Търговци и медиатори в търговията с творби на изкуството попадат в обсега на задължените лица. В тази нова категория попадат и художествени галерии и аукционни къщи, когато цената на договорката или на обвързваните покупко-продажби възлиза на или надвишава 10 000 евро (или тяхната равностойност). Не е загадка, че този вид покупко-продажби е изложен на огромен риск от изпиране на нелегално добито имущество – покупко-продажбите не всеки път са обществени, цените са предмет на субективна преценка и подлежат на лесна операция, като в същото време могат да се " превъртят " обилни суми за малко време. Публикуваният отчет " На вашите услуги ", направен от английския клон на " Трансперънси интернешънъл " от края на октомври т.г., ясно демонстрира, че творбите на изкуство не престават да са желано средство за превръщане на нечисти капитали.

В задължените категории лица към този момент са и тези, които по занимание дават услуги за обмяна сред виртуални валути (т.нар. криптоборси), както и доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги (предоставят услуги за запазване на частни криптографски ключове от името на своите клиенти). В някои връзки надзор по съблюдаване на отговорности по ЗМИП по отношение на тези категории лица ще се реализира от Комисията за финансов контрол. Нещо повече - тези две нови категории задължени субекти ще се вписват в обществен указател, който се води и поддържа от Национална агенция за приходите, като редът за това следва да се конкретизира в разпоредба на министъра на финансите.

По образеца на Европейски Съюз сега в Съединени американски щати също настоятелно се разисква импортиран законопроект, въвеждащ сходни условия по отношение на търговците на арт творби.

Забрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сейфове

Забранява се разкриване или поддържане на анонимни сметки или депозитни документи или сметки или депозитни документи на явно фиктивно име, както и наемане или поддържане на анонимни сейфове или сейфове на явно фиктивно име.

По-ниски прагове за използване на ограниченията за сложна инспекция от издателите на електронни пари и техните представители

Максималният размер на електронно съхраняваната сума, за която може да не се прави сложна инспекция, пада от 250 евро на 150 евро (или левовата равностойност). Дори това изключение няма да се ползва, когато сумата надвишава левовата равноценност на 50 евро или тяхната равноценност.

Списък с длъжностите, заемани от видни политически персони, и известяван на Европейска комисия за него

Новата наредба планува ДАНС да дава на Европейската комисия лист на длъжностите, свързани с осъществяването на значими публични функционалности. В случай че такива лица са евентуални клиенти, съществуващи клиенти или притежатели на сдружения, с които организациите реализират бизнес връзки, то следва да се пристъпи към разширена сложна инспекция заради по-високия риск. Според закона по-високият риск остава даже и когато лицето към този момент не заема съответната служба – най-малко за период от една година. В тази високорискова категория попадат министри, заместник-министри, депутати, кметове. членове на Сметната палата, на централната банка, посланици, висши офицери и други За осъществяване на задължението централни и локални органи на власт ще дават тази информация на ДАНС. Законът планува опцията описът да бъде оповестен обществено, а публичността в огромна степен би улеснила организациите в идентифицирането на тези лица, защото сега на практика се разчита главно на заявления от лицата, с които декларират дали заемат такива длъжности или не.

По-голямо внимание във връзка с деловите взаимоотношения, интервенциите и покупко-продажбите с лица от рискови страни

През февруари Европейската комисия одобри обновен лист на страните, които демонстрират недостатъци в битката с изпирането на пари. С новите промени в ЗМИП по-категорично се изисква от задължените субекти да събират по-детайлна информация, когато в деловите взаимоотношения е намесено лице от тези страни. При такава обстановка организациите следва да съберат в допълнение информация за клиента, притежателя му, планувания темперамент на взаимоотношенията, произхода на средствата и други Освен това деловите връзки наложително се слагат под настоящо и разширено наблюдаване, а с цел да се открият такива връзки, изначално е нужно утвърждението на чиновник на висша управителна служба. За чиновник на висша управителна служба се приема длъжностно лице или чиновник, които имат задоволително знания по отношение на рисковата експозиция на организацията и имат нужния висок сан за взимане на решения, засягащи тази рискова експозиция (не е належащо във всички случаи това да бъде орган или член на орган на ръководство или представителство).

Електронна идентификация на контрагенти

Изрично се разписа опцията идентифицирането на клиента и инспекцията на идентификационните данни да се правят и посредством средства за електронна идентификация, съответни удостоверителни услуги, планувани в Регламент (ЕС) 910/2014 или различен приет с нормативен акт метод за електронна идентификация. Това е позитивна конкретизация на по този начин или другояче протичащото се в практиката. Самата Пета инструкция регистрира техническите постижения и цифровизацията на покупко-продажбите, като планува това облекчение, без което отдалечените покупко-продажби на практика не биха могли да се случват.

Задължения за действителните притежатели

Промените в ЗМИП формулираха категорично обвързване за действителните притежатели - физически лица, да дават на учредените у нас юридически лица и други правни формирания цялата информация, която е нужна, за осъществяване на отговорностите им по заявяване на регистриране в Търговския указател или Регистър Булстат. Преди това законът предпоставяше към известно несъгласие – от една страна, законният представител на сдружението беше задължен да съобщи за регистриране действителния му притежател, а въпреки това – действителният притежател не беше задължен да даде нужната за това информация. С промените се способства и оказва помощ на добросъвестните юридически лица и други правни формирания да изпълнят отговорностите си да разгласят действителния си притежател (в случай че такова обвързване съществува по отношение на тях).

ЗМИП и персоналните данни

Преди определяне на делово взаимодействие или осъществяване на инцидентна договорка или интервенция задължените субекти дават на клиентите информация за задачите, за които ще се обработват персоналните им данни. Това нормално става с отпратка към Политиката за култивиране на персонални данни/Уведомлението за дискретност. Поради честите запитвания следва да се подчертае, че и до момента нямаше законова колизия сред ЗМИП и GDPR, защото обработването на персонални данни за задачите на предварителната защита на изпирането на пари и финансирането на тероризма се счита за въпрос от публичен интерес според GDPR и не може да бъде лимитирано от условията му. По същата причина ЗМИП планува и продан на информация (включително персонални данни) сред сдружения от една и съща икономическа група, само че намиращи се в трети страни, без да са налице общите учредения за трансфер на персонални данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР