© Георги Кожухаров Срядата донесе интересни новини. Бившият председател на

...
© Георги Кожухаров Срядата донесе интересни новини. Бившият председател на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Германската икономика се свива, Пламен Георгиев ще е консул във Валенсия

© Георги Кожухаров Срядата донесе забавни вести. Бившият ръководител на антикорупционната комисия бе награден с прекрасен морски пост в Испания от ръководещите. Научихме и кой е претендентът за кмет на " Демократична България ". Новините за българската стопанска система са съвсем положителни. А в допълнение въодушевление внесе и министър председателят, който влезе в обичаната си роля - живо предаване по facebook от джипа си, до момента в който инспектира обекти. Днешната сцена бе строителна площадка на автомагистрала " Хемус ", откъдето Борисов прикани " прокурорите да повдигат обвинявания и да вкарват в пандиза " отговорните за пожара в склад за боклуци в Дупница, който затвори автомагистрала " Струма " и за участвалите в погрома на столично заведение преди няколко дни.

По света съветската съпротива съобщи, че няма да спре митингите макар възбраната и репресиите на полицията и провежда в събота ново протестно шествие в центъра на Москва. А Пекин втвърди тона към протестиращите в Хонконг и посланията на китайската власт стават все по-заплашителни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Германската стопанска система се свива, българската леко забавя растежа си


Информацията в резюме: Германската стопанска система регистрира спад през второто тримесечие, а това се отразява на целия съюз, чийто растеж продължава да се забавя както на годишна (1.3%), по този начин и на тримесечна база (0.2%). В синхрон с този тренд българската стопанска система също леко забавя темпа на напредък през второто тримесечие, само че въпреки всичко продължава да регистрира положителни резултати - нарастване от 3.3% на годишна, и с 0.6% на тримесечна база.Ръстът в българския Брутният вътрешен продукт е теглен от всички мотори на растежа, само че темпът на приръст на потреблението стартира да се забавя , каквито бяха и упованията на анализатори, до момента в който приносът на износа се усилва. На фона на резултатите в района обаче българският напредък е по-слаб по отношение на този в Румъния, Полша, Унгария и Латвия (все още няма данни за Хърватия, Естония и Словения). Централна и Източна Европа не престават да са моторите на растежа в Европейски Съюз , до момента в който огромните и остарели европейски стопански системи като Франция и Испания се забавят, Италия продължава да е сред стагнацията и рецесията, а Германия към този момент е със спад от 0.1% на тримесечна база.Големият въпрос в този момент е дали Германия ще изпадне в криза. Най-силната европейска стопанска система е уязвима по линия на комерсиалната война, основният й авто бранш е изправен пред ред провокации. Потенциални вреди може да нанесе и безреден Brexit. Какви са рисковете: Източният блок продължава да наваксва изоставането си по отношение на Запада и да пораства с доста по-високо движение в съпоставяне със Стара Европа и България не прави изключение. Забавянето на растежа в сърцето на континента обаче носи сериозен риск, защото еврозоната и в частност Германия са най-големите търговски сътрудници на България. А както сочат данните, износът още веднъж поема водещата роля за положителното показване на българската стопанска система.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Доскорошният ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изненадващо е назначен за общоприет консул на България във Валенсия , като решението е взето на закрито съвещание на кабинета още предходната седмица. Наскоро Георгиев най-сетне подаде оставка поради абсурда с недекларираната му " тераса ", на която се оказа, че има и противозаконни постройки, а преди броени дни Висш съдебен съвет го възвърне на остарялата му позиция - прокурор в спецпрокуратурата. На фона на обстоятелството, че в това време комисията оневини всички от властта, забъркани в имотния скандал, новата позиция в красивия испански град наподобява като подарък за Георгиев за добре свършената работа.

Ако се кандидатира за кмет на София, Мая Манолова би събрала 28% от гласовете против 23% за сегашния кмет Фандъкова , сочат данните от изследване на " Маркет линкс ", извършено в интервала 1-6 август по поръчка на OFFNews. Трети съгласно изследването е претендентът на " План за София " Борис Бонев със 7%, а с 4% поддръжка започва претендентът на " Демократична България ", чието име стана ясно през днешния ден - арх. Борислав Игнатов, ръководител на Камарата на архитектите в България. Цели 22% обаче още не са решили за кого да гласоподават, 4% заявяват, че няма да отидат до урните.

Единственият претендент за нов основен прокурор Гешев получи изненадваща и симптоматична поддръжка от столичната полиция. До момента такава идваше най-вече от организации на прокурори и следователи, които са подчинени на основния прокурор, до момента в който полицията е самостоятелна от него и е подчинена на изпълнителната власт. Но пък неотдавна самият Гешев намерено съобщи, че не споделя " визията ", че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени.

Дупница е в отчасти бедствено състояние, а сектор от автомагистрала " Струма " бе затворен поради избухналия във вторник следобяд пожар, който към този момент е сподавен отчасти. Стана ясно, че под мост на автомагистралата са се запалили съхранявани нерегламентирано боклуци на компания " Феникс Дупница ", която търгува с боклуци и която на няколко пъти е била глобявана, включително за същите нарушавания. Със случая ще се занимае прокуратурата, само че към този момент няма изясненост дали има обгазяване в региона, защото екоминистерството мълчи по случая, и дали структурата на автомагистралата е потърпевша.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

[Reuters]
Нашумялата шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема през днешния ден на трансатлантическо корабоплаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със спортна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, с цел да се причисли към митинги в Съединени американски щати и да взе участие в среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата, споделя Reuters.

За да избегне високоемисионното пътешестване със аероплан, Тунберг поема на трансатлантическото пътешестване с 18-метровата яхта " Малиция 2 ", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които създават електричество на борда, като задачата е пътуването да бъде без обособяване на въглерод. 16-годишната Грета ще бъде придружавана от татко си Сванте и от ефирен оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР