© Георги Кожухаров Софком лизинг е името на новото дружество

...
© Георги Кожухаров Софком лизинг е името на новото дружество
Коментари Харесай

"София комерс - Заложни къщи" навлиза и в лизинговия бизнес

© Георги Кожухаров " Софком лизинг " е името на новото сдружение
Още по тематиката
Лизингът на леки коли движи растежа на бранша

Годишното повишаване в сектора за 2017 година съвсем доближава планувания растеж от 10%
18 фев 2018
Растежът на лизинговия бизнес се резервира пето следващо тримесечие

Към края на юни 2017 година секторът регистрира повишаване от близо 7% по отношение на година по-рано
16 авг 2017
Приключена е покупката на " Ти Би Ай рент " от " Лизинг финанс’ "

Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, излиза наяве от протокол от решение на досегашния притежател на сдружението в Търговския указател
11 юли 2017
Групата към " Химимпорт " желае да купи четвърто лизингово сдружение

Сделката, за която се желае позволение от Комисия за защита на конкуренцията, е за " Ти Би Ай рент "
22 май 2017
Лизинговият пазар продължава да пораства

Очакванията за тази година са за покачване от към 10%
22 май 2017
На шопинг за лизинг

За година дребната банка от орбитата на " Химимпорт " се снабдява с бизнеса на три непознати компании от бранша
19 авг 2016 Ново лизингово сдружение ще проработи на пазара до няколко месеца. " София комерс – Заложни къщи " е учредило лизингова компания, излиза наяве от известие до БФБ-София, защото учредителят е обществено сдружение. " Софком лизинг " е името на новата компания. От документите в Търговския указател излиза наяве, че е с капитал 500 хиляди лева и е записано на 16 февруари 2018 година Едноличен притежател е най-голямата верига заложни къщи в България.

Разширяване на активността

" Създаването на сдружението е за разширение на активността ни ", уточни пред " Капитал " Ирена Вачева, шеф на " Софком лизинг ". На този стадий компанията към момента не е записана в Българска народна банка, на какъвто режим са небанковите финансови институции, отпускащи лизинг, бързи заеми и прочие Според Наредба 26 на Българска народна банка за финансовите институции минимално нужният импортиран капитал за регистриране в регистъра е 1 млн. лева

По думите на Вачева в границите на няколко седмици ще бъдат подадени документите за регистрация в централната банка. Преди това компанията ще се преобразува от ЕООД, както е учредена, на акционерно сдружение. Планът за активността му в началото е да дава лизинг на първокласни коли, които са импорт втора ръка.

Извън България

" София комерс – Заложни къщи " уголемява активността си и отвън Бъглгария. Ирина Вачева уточни, че от декември 2017 година в Македония работи дъщерно сдружение на компанията, като задачата е основаване на финансова институция, осъществяваща заложна активност и ипотечно финансиране. Ще се нареждат в Скопие и други по-големи градове в страната. " За момента вниманието ни е ориентирано към Македония, като трупаме капитал за постигане на изискуемия там от 100 000 евро за финансова институция ", сподели още Вачева.

Секторът

Към края на предходната година броят на лизинговите компании, регистрирани в Българска народна банка е 47 съгласно данните за активността им. Съгласно Наредба 26 всяка финансова институция изготвя и показва в Българска народна банка тримесечни и годишни финансови доклади до 20-о число на месеца, идващ отчетния интервал. Годишните резултати на лизинговите сдружения демонстрираха, че лизингът на леки коли движи растежа на този бизнес, което явно дава тласък за нахлуване в бранша и на " София комерс ".

Годишният напредък на новите покупко-продажби с леки коли е 28.7% до 218 млн. лева При другите съществени активи (машини и уреди, товарните и лекотоварните автомобили) има двуцифрено стесняване. Разпределението по браншове сподели, че семействата са тези, които тласкат растежа на бизнеса напред – годишното повишаване на новите покупко-продажби там е с 54.6% (76.7 млн. лева.).
Активите на лизинговия бранш нарастват с 10% за година, като доближават 4.4 милиарда лева в края на 2017 година, а вземанията по контракти доближават общо 3.604 милиарда лева, като се усилват с 8.7% по отношение на миналата година.

" София комерс-Заложни къщи " е обществено сдружение и акции му се търгуват на фондовата борса. По-големи акционери в него са няколко физически лица - Toдор Вачев (19.7%), Чавдар Герасимов (15.4%), Калоян Ленков (14.97%) и Пламен Веселинов (13.10%) по данни от акционерната книга към юни 2017 година В управителния съвет на сдружението е Владимир Владимиров, който е и шеф на държавния холдинг БДЖ.

За предходната година компанията е повишила леко приходите си до 5.5 млн. лева, само че има спад на облагата с към 230 хиляди лева до 1.07 млн. лева, демонстрира докладът, подаден до борсата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР