© Георги Кожухаров Първият спешен ремонт в закона за извънредното

...
© Георги Кожухаров Първият спешен ремонт в закона за извънредното
Коментари Харесай

Новите извънредни правила

© Георги Кожухаров Първият незабавен ремонт в закона за изключителното състояние към този момент е обнародван в " Държавен вестник ". Промените са доста и в разнородни насоки, те засягат както уредбата на мораториума върху някои процесуални и давностни периоди и удължаването на други, по този начин и нови пълномощия на органите на изпълнителната власт, смяна в уредбата на отбраната на длъжниците единствено до контракти за заем и лизинг, законово закрепване на опцията за осъществяване на онлайн съвещания на груповите органи на власт, съдилищата и Комисия за защита на конкуренцията.

Друга значима част от измененията е разширението на на размера на държавната финансова помощ за работодатели за опазване на заетостта и гарантиране на приходите на служащите и чиновниците.

Предлагаме ви къс преглед на най-важните промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
Сроковете

Една от най-съществените промени в закона, която евентуално визира на практика всички, е тази обвързвана с наложения мораториум върху някои процесуални, давностни и други периоди, както и удължаването на периодите, които изтичат по време на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В закона остава правилото, че считано от 13 март до анулацията на изключителното състояние стопират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства. Сега обаче изключенията от това предписание са изброени изчерпателно в лист приложение към закона - общо в 44 позиции по типове каузи и производства. В този лист на процедура влизат делата, които Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет одобри, че по изключение ще се гледат по време на изключителното състояние: наказателни каузи , свързани с разнообразни ограничения в правосъдното и досъдебното произвеждане, разпит пред арбитър на обвинен и очевидец, каузи по претенции за прилагане на специфични разследващи средства и така нататък, в това число каузи за закононарушения по член 355 от Наказателния кодекс за нарушение на карантина и др.; цивилен каузи за практикуване на наставнически права единствено за привременни мерки; по претенции за незабавна отбрана против домашно насилие; позволения за изтегляне на суми от детски влогове; обезпечителни производства делата за допускане на поръчителство по предстоящ и провесен иск; каузи за застраховане на доказателства и др.; административни каузи , измежду които каузи по Закона за публичните поръчки, Закона за концесиите, Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове и други По нов метод е дефинирано и прекъсването на давностните периоди - единствено тези, с приключването на които се погасяват или получават права от частноправните субекти.

Съществена редакция претърпя и уредбата за удължаването на периоди , които изтичат по време на изключителното състояние. Принципно уредбата остава същата: удължават се с един месец от анулацията на изключителното състояние: периодите, избрани в закон, които изтичат по време на изключителното състояние и са свързани с практикуване на права или осъществяване на отговорности на частноправни субекти. Това предписание за удължение на законовите периоди не важи периодите, които се стопират до момента в който трае рецесията - процесуалните и давностните периоди, както и периодите за подаване на заявления за имущество и ползи на хората от властта. действието на административните актове, което е лимитирано със период и изтича по време на изключителното състояние. Извън това обаче с измененията се вкарват и някои значими изключения . Правилото за удължение с един месец след края на рецесията на периоди, които изтичат до момента в който трае изключителното състояние, не важи за: производствата по възлагане на публични поръчки, концесионните процедури, производствата по закона за еврофондовете, производствата по наложително отчуждаване на парцели за държавни и общински потребности производствата по Закона за подкрепяне на земеделските производители, по Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи, Закона за горите, по Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейски Съюз, по Закона за ветеринарномедицинската активност, Закона за устройство на територията и производствата по Закона за защита на конкуренцията.

Лицата, наранени от измененията в уредбата по прекъсването и удължаването на периодите, по отношение на които тези периоди не престават да текат или надлежно няма да се удължават, получават 7-дневен период от обнародването на закона в " Държавен вестник ", с цел да реагират със съответни дейности.

Защита при веселба на заплащания по заеми и лизингови контракти

Очаквано Народното събрание гласоподава нова редакция на член 6 от закона, откакто съвсем незабавно след обнародването му адвокати и представители на бизнеса предизвестиха, че той на процедура предизвиква неплащането на отговорности и може да блокира целия цивилен оборот. В досегашната си редакция текстът гласеше, че до края на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости. Така написан текстът на процедура важи за всички отговорности за жители и компании, в това число и към фиска, предизвестиха адвокати.

Новата редакция към този момент дава отбрана единствено при веселба за заплащане на отговорности по контракти за заем и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции, както и по контракти за лизинг. В тези случаи не се начисляват лихви за веселба и неустойки, задължението не може да бъде оповестено за предварително изискуемо и договорът не може да бъде негоден заради несъблюдение, както и не може да се изземват движимости на това съображение. Изрично се споделя, че това важи в това число когато вземанията са добити от други банки, финансови институции или трети лица, което значи, че тук влизат случаите, когато такива отговорности са трансферирани на колекторски компании, разясниха депутати по време на разискванията на закона.

Единствено от Българска социалистическа партия възразиха, че новата редакция не обгръща случаите на забавени заплащания на монополните снабдители на услуги, което значи, че остава освен начисляването на лихви за веселба, само че и опцията в такива случаи на неплатежоспособния жител да вземем за пример да му бъде спряно електричеството.

За наематели и ползуватели на държавни и общински парцели

Това е напълно нова алтернатива, която дава право на държавното управление, министрите, териториалните органи на изпълнителната власт и на общинските препоръки да одобряват решения (съответно заповеди) за понижаване на наема и таксите за прилагане на държавни и общински парцели, за наематели и ползуватели - жители и компании, които са лимитирали или прекратили трудовата или комерсиалната си активност заради рестриктивните мерки на изключителното състояние. Включително наемателите и ползувателите могат напълно да бъдат освободени от заплащането на вноските до края на изключителното състояние.

Колективните органи на власт, съдилища и Комисия за защита на конкуренцията да могат да заседават отдалечено

Законово бе закрепена опцията за периода на изключителното състояние груповите държавни и локални органи на власт, препоръки, комитети, комисии, в това число органи на ръководство или надзор на фондове, сметки и други, които не са юридически лица да могат да организират съвещания от разстояние, " като се обезпечава директно и виртуално присъединяване при съблюдаване условията за кворум и персонално гласоподаване ", както и да одобряват решения неприсъствено. За извършеното съвещание се изготвя протокол.

Някои такива органи към този момент вкараха такава процедура, в това число и Висшия правосъден съвет и колегиите му, а Конституционният съд дори одобри и обнародва съответни промени в правилника си още преди приемането на измененията в закона.

Откритите правосъдни съвещания, както и съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията също могат да се организират отдалечено, като се обезпечава директно и виртуално присъединяване на страните и участниците в процеса, надлежно в производството пред Комисия за защита на конкуренцията. Законът изисква протоколът от тези съвещания да се изготвя и да се разгласява неотложно, а записът от съвещанието да се съхранява до приключването на периода за корекция и допълнение на протокола. Съдът уведомява страните, когато съвещанието ще се организира от разстояние.

На 16 март ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова спря всички съвещания на комисията за неопределен срок за " съблюдаване на рекомендациите за обществена отдалеченост " по отношение на оповестеното изключително състояние и противоепидемичните ограничения в заповедта на здравния министър. Две седмици по-късно последва и известие на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията, което на процедура замрази публичните поръчки до второ разпореждане. То бе стимулирано с това, че законът за изключителното състояние стопира периодите за обжалване на решенията на комисията и на актове пред комисията. Това обаче е друга смяна в закона. Със сегашните промени в закона - във връзка със периодите, както и за съвещанията от разстояние, на процедура се задвижва Комисия за защита на конкуренцията и се отпушват публичните поръчки. И други промени

Актовете на министъра на опазването на здравето , с които вкарват краткотрайни ограничения и ограничавания, подлежат на авансово осъществяване, т.е. обжалването им не стопира осъществяването.

Туроператорите , които би трябвало възстановят авансово платена сума за анулирано заради изключителното състояние пътешестване, могат да предложат на пътуващите ваучер за същата сума. Ако не са реализира единодушие, туроператорът има период от 1 месец да върне парите.

Трудови контракти по член 114а, ал.1 от Кодекса на труда за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по време на изключителното състояние могат да се склчюват за повече от един ден, като това време не се признава за трудов стаж. Такъв контракт може да се подписва и от регистрирани тютюнопроизводители за обработка на насажденията и прибиране на реколтата. Такъв контракт се подписва за обикновено работно време от 8 часа, само че може да се уговаря за 4 или 6 часа. Възнаграждението се изплаща в деня на приключване на периода на контракта против квитанция, която е неразделна част от контракта, а когато той е по-дълъг от месец - ежемесечно, само че не по-късно от 5-о число на идващия месец.

Принудителното осъществяване по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс не може да се насочва върху трудовото заплащане или обезщетение, пенсия или стипендия в общ размер до минималната работна заплата месечно, която от 1 януари т.г. е 610лв. До момента размерът на несеквестируемия приход от труд по този текст от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс беше 250 лева

Съдебна почивка през лятото на тази година няма да има.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР