© Георги Кожухаров Пълна блокада беше наложена на ромския квартал

...
© Георги Кожухаров Пълна блокада беше наложена на ромския квартал
Коментари Харесай

Уикенд новини: Ямбол и Карлово са пред здравна криза, Франция се подготвя за постепенно отваряне

© Георги Кожухаров Пълна обсада беше наложена на ромския квартал в Ямбол откакто там бяха открити доста инфектирани с ковид. Болницата в града, а и цялата област са на ръба на сериозна рецесия откакто в инфекциозното ѝ поделение, както и в в допълнение разкритото Covid поделение към този момент няма свободни места. За да се отворят нови кревати, в които да се одобряват инфектирани с ковид трябват още лекари, а на апела за доброволци през уикенда се отзова единствено един - кметът на Тополовград. Ако болните продължат да се усилват (само в събота се наложи приемането на 10 човека) лечебното заведение би трябвало да затвори за всички други недоволства и това да остави цялата област без лекуване на доста болести.

Пред сериозна рецесия е и Карлово, където всички лекари от локалната болница подадоха оставка, тъй като не са съгласни със основаната организация за лекуване на инфектираните с ковид. Междувременно, до момента в който ограничаващите ограничения в цялата страна на практика стопираха да се съблюдават - парковете и заведенията са цялостни, продължава внезапното нарастване на инфектираните в домовете за възрастни хора. През уикенда бяха регистрирани случаи в Благоевград и София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Информацията, че настилката на прясно ремонтирания " Граф Игнатиев " в столицата за следващ път се е разпаднала, не е тъкмо вест, а по-скоро регулярно събитие. Въпреки, че надали столичният кмет Йорданка Фандъкова би наела компанията реализатор " Джи Пи Груп " да работи по дома ѝ, е значимо е да знаем, че въпросното сдружение е наето от страната да строи тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", ремонтира пристанище " Росенец ", работи по ЖП линията от София до Пловдив, спешният и непрекъснато авариращ тръбопровод от Мало Бучино до Перник, столичното метро, " Арена Шумен ", пречиствателна станция на Костинброд...

И в случай че бизнесът на ръководещите с " Джи Пи Груп " върви безпрепятствено, различен сякаш сполучлив брак - сред хазартния необут Васил Божков и властта, продължава по спиралата на трайното и непоправимо недоразумение. Задочният спор сред Борисов и Божков продължи и през уикенда с взаимни обвинявания.

В събота, на 88 годишна възраст, умря американският музикант Литъл Ричард. Известен като " архитекта " на рокендрола, Литъл Ричард ще бъде запомнен най-много с песните си от средата от 1950-те години.

След осем седмици ограничавания, от понеделник Франция ще стартира да отслабва противоепидемичните ограничения. Ще бъде разрешено напредването до 100 километра, а страната ще бъде разграничена на червени и зелени зони, според от епидемиологичната конюнктура. Ще бъдат основани изключителни велоалеи за поощряване напредването с колело. Междувременно, здравният министър Кирил Ананиев даде скептична прогноза за отварянето на културните институции, детските градини и интернационалните пътувания в България.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА
Президентът Румен Радев планува политическа рецесия
" Тази рецесия е многопластова, има доста съставни елементи - главните са здравният, общественият, икономическият. Има възможност всички тези фактори да преминат и към политическа рецесия " разяснява в събота президентът Румен Радев, когато дружно с вицепремиера Илиана Йотова сложиха венец пред паметника на Незнайния войник по отношение на 75 годишнината от края на Втората международна война.

Вежди Рашидов нападна намерено Боил Банов
Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов изиска министър председателят Бойко Борисов да освободи министъра на културата Боил Банов. Пред Българска национална телевизия в неделя Рашидов съобщи, че е сбъркал с номинацията на Банов и дължи " опрощение на премиера и на обществото за избора. " С изявлението на Рашидов спорът му с Боил Банов навлиза в открита фаза. До този миг опълчването сред някогашния министър на културата и наследника му не беше непосредствено. В същото изявление Рашидов сложи нови разграничителни линии в бранша просвета и съобщи подготвеност да прокара противоречивите измененията в медийната регулация, препоръчани от националистите при започване на рецесията. Участието му по националната телевизия, за която е казвал нееднократно, че следва да обслужва ръководещите, беше посрещнато с остра рецензия.

Съединени американски щати с рекордна безработица през април

Безработицата в Съединени американски щати е скочила до 14.7% през април, което е най-високото равнище от Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век. Загубени са били 20.5 млн. работни места, което е най-рязкото стесняване на трудовия пазар в историята. Това демонстрира вредите, които рецесията с ковид е нанесла на стопанската система. Трудовият пазар се е сринал със зашеметяваща скорост, като през февруари безработицата беше 3.5% - връх за последните 50 години, а през март доближи 4.4%.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Хотелиерите ще би трябвало да обезпечат пространства, където да изолират туристи или хора от личния състав, в случай че се окаже, че имат коронавирусна зараза. Това плануват проектоправила за работа на хотелите и заведенията за хранене, готови от Министерството на туризма, изпратени за координиране към здравното министерство. На 13 май пада възбраната за туристически пътувания, а интензивният летен туристически сезон се чака да стартира на 1 юли. Предвижда се задграничните туристи, които желаят да дойдат в България, да подписват декларация за пътешестване на личен риск. В нея екскурзиантът ще афишира, че е здрав, ще се ангажира да съблюдава всички предвиждани от българското законодателство ограничаващи ограничения и че неговата осигуровка или застраховка покриват възможни разноски за лекуване, в случай че се окаже, че е вирусоносител. Ако екскурзиантът няма такава осигуровка или застраховка, ще би трябвало да покрие разноските за престоя под карантина и лекуването от личния си джоб.

Компанията майка на Гугъл - Alphabet, възнамерява да върне на работа в офисите си сред 10% и 15% от чиновниците през юни. Според имейл на изпълнителния шеф Сундар Пичай пътеката назад към офиса ще бъде " мудна, премислена и постепенна ", а множеството чиновници на софтуерния колос ще не престават да работят от у дома евентуално до края на годината поради пандемията.

Я понската автомобилна компания Honda Motor Company Ltd. разгласи, че ще стартира да рестартира производството в своите фабрики в Съединени американски щати и Канада от 11 май. Възобновяването ще се прави " последователно " с използването на ограничения за здраве и сигурност и съблюдаване на отдалеченост сред работещите.

" Тесла " (Tesla Inc) възнамерява да рестартира производството в американския си авто цех във Фримонт, Калифорния , откакто губернаторът на щата позволи на промишлените предприятия да възобновят интервенциите си. Работата във фабриката на " Тесла " във Фримонт ще започва с потенциал от едвам 30% от естествената численост работещи на промяна.

Apple Inc. ще отвори още веднъж някои от своите магазини в Айдахо, Южна Каролина, Алабама и Аляска - С АЩ, през идната седмица. Отварянето на комерсиалните обекти ще се извърши при процедури за сигурност, които включват ограничение броя на клиентите, влизащи едновременно, както и инспекция на тяхната температура. Заради пандемията магазините на Apple отвън Китай бяха затворени в средата на март.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Медицинските сестри като супергерои


Илюстрация
Увеличаване
Автор: banksy Смаляване

Ново произведение на Банкси краси фоайето на английска болница. Картината с размер един квадратен метър изобразява момченце, което вместо Батман и Спайдърмен е избрало от коша си с играчки нов супергерой - здравна сестра. По този метод художникът засвидетелства уважението си към медиците, борещи се с COVID-19. Картината ще остане в болничното заведение до есента, след което ще бъде продадена на търг, а средствата ще отидат при Националната здравна работа на Англия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът ще одобри дефинитивно измененията в Закона за здравето

Народното събрание би трябвало да одобри дефинитивно измененията в Закона за здравето, които уреждат на законово равнище рестриктивните мерки, след предстоящата анулация на изключителното състояние. Встрани от уреждането на съответни ограничения, планът на държавното управление съдържа и оферти, които са явно лобистки. Така да вземем за пример кабинетът предлага, по преценка на министъра на туризма, концесионерите на плажове да не заплащат на страната дължимата такса. Друго предложение е обвързвано със усилване на контрола над акцизните хранилища.

Колко е понижен Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и еврозоната

В петък ще стане ясно с какъв брой се е намалил Брутният вътрешен продукт на еврозоната и Европейски Съюз през първото тримесечие. Експресните данни през април демонстрираха, че Европа е претърпяла най-големия си стопански срив от 25 години. С максимален интерес се чака Брутният вътрешен продукт на Германия, като предвижданията са, че той се е намалил с 2.1% по отношение на предходното тримесечие и с 1.6% на годишна база.

Тристранката ще разисква оферти за антикризисни ограничения

Националният съвет за тристранно съдействие ще разиска на онлайн съвещание в понеделник от 11 ч още оферти за антикризисни ограничения на обществените сътрудници и мненията на отрасловите министерства по тях.
Включени са оферти на Асоциацията на индустриалния капитал в България за изменение и допълнение на Закона за здравословни и безвредни условия на труд и разискване на казуса със злоупотреби с парични компенсации за безработица.

В понеделник започва процедура за безплатна помощ за дребни компании

На 11 май ще бъде отворена първата и към този момент единствена процедурата за даването на безплатна помощ за микро- и дребните компании в отговор на подбудената от ковид рецесия. Предвидни са 173 млн. лева от бюджета на оперативна стратегия " Конкурентоспособност ", които ще бъдат налични за компании от всички браншове на стопанска система (с изключение на тези от селското стопанство), записали спад от най-малко 20%в оборота за април 2020 година по отношение на приблизително месечния оборот за 2019 година Кандидатстването е напълно електронно, а класирането ще се прави по реда на постъпване на поръчките до привършване на финансовия запас.

Извънредно съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие

Членовете на Националния съвет за тристранно съдействие ще заседават изключително в понеделник - 11 май, с цел да обсъдят препоръчани от синдикатите и работодателите спомагателни антикризисни ограничения. Още преди великденските празници синдикалните и работодателски организации настояха да бъде разискван втори спомагателен пакет от обществени и стопански ограничения.

На 13 май отпада и възбраната за туристически действия

С приключването на изключителното състояние на 13 май отпада и възбраната за осъществяване на туристически действия, с което ще стартира и последователното отваряне на туристическия бранш. След като на заведенията бе разрешено да работят с маси навън, идващите, които ще могат да отворят, ще бъдат къщите за посетители и дребни хотели при съблюдаване на санитарни условия

Европейската комисия ще показа рекомендации за последователно унищожаване на рестриктивните мерки, свързани с пътуванията

Очаква се на 13 май - сряда - Европейската комисия да показа насоки и рекомендации за страните членки на Европейски Съюз за последователно унищожаване на рестриктивните мерки по вътрешните граници, рестартиране на пътуванията и възобновление на туристическия бранш. Европейската комисия ще изиска от страните членки на Европейски Съюз да дават държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания по време на пандемията от ковид, в случай че хората избират да ги одобряват вместо да изискат пари в брой. Според Европейска комисия ваучерите би трябвало да са по-привлекателни, по-гъвкави и с по-голяма опция да бъдат прехвърляни и към други налични услуги. Ваучерите би трябвало да бъдат предпазени против неплатежоспособност на емитента и да останат възстановими до края на валидността им, в случай че не бъдат назад изкупени, планува проектодокумент на комисията.

#ОЩЕ НЕЩО ЗА ГЛЕДАНЕ

12 май | 15:00 ч.
Уебинар: Как бързо и дейно да стартираме онлайн магазин Ваня Манова, управител за България, Северна Македония, Албания и Косово, Mastercard Димитър Димитров, сътрудник и e-commerce съветник, Stenik Методи Дреновски, създател и шеф, СуперХостинг.БГ Любомир Чолаков, ръководещ шеф, Isobar Bulgaria Светлозар Димитров, ръководещ съучастник, euShipments.com Темата за дигитализацията в ритейл бранша се трансформира в първостепенна безусловно за броени дни. По време на уебинара водещи специалисти ще споделят скъпи препоръки за изцяло създаване на личен електронен магазин в къс период, ефикасни способи за бързо постигане до повече клиенти и още основни тактики за пускане на онлайн продажби.
Уебинарът е безвъзмезден, само че изисква наложителна регистрация.

...ЗА СЛУШАНЕ

В новия епизод на подкаста Парите приказват Цветелина Николова от " Катаржина Естейт " и Светла Карабаджакова от Winebox изясняват тънкостите на вложенията във вино.

Журналистите Боряна Джамбазова и Росен Босев описват за мистерията към отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и по какъв начин се прави проверяваща журналистик а в последния епизод на подкаста " Гласът на Капитал ". Боряна е част от екипа на New York Times, работил по материала за опита за отравянето на Гебрев, който е един от поредицата от текстове за секрети интернационалните интервенции на Русия, поради които изданието получи " Пулицър ".

...И ЗА ЧЕТЕНЕ

Covid-19 не е елементарна болест, която визира единствено белите дробове и предизвиква пневмония . Лекари следят още доста прояви на инфекцията, някои от които странни - от съсиреци в кръвта до " коронаворусните пръсти на краката ". За странните признаци на заболяването споделя FT.

Как тъкмо работят тестванията за антитела и за какво не може да им имаме напълно доверие споделя Guardian по елементарен и приветлив метод - с картинки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР