© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Росен Желязков

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Росен Желязков
Коментари Харесай

Вечерни новини: Напрежението между президента и ГЕРБ продължава, газът ще поскъпне

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: Росен Желязков ще е новият транспортен министър, Московски с пост в Черноморската банка

И още: Зам.-председателят на Европейска комисия Шефчович ще се бори за поста на Юнкер; Супертайфунът " Мангхут " продължава да сее безпорядък - към този момент в Китай; Netflix против HBO на премиите " Еми " тази вечер
17 сеп 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Правителство и президент все по-остри един с различен, гимнастичките станаха международни първенци, а стихия опустоши Филипините и се насочва към Китай
16 сеп 2018 И вторникът продължи да носи отзвуци от настоящите политически тематики в България, само че не донесе сигнал за разведряване на обтегнатите връзки сред президента и ръководещите. Радев към момента не е подписал чакания декрет за освобождение на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да може да заеме министерския пост. Управляващите обаче са решени да гласоподават рокадите в Народното събрание в четвъртък - най-малко другите две смени в кабинета - на транспортния и районния министър.
Редом с това президентът през днешния ден сезира и Конституционния съд (а незабавно след него това направи и БСП) за противоречивите промени в Административнопроцесуалния кодекс, върху които по-рано бе наложил несъгласие, само че ръководещите го преодоляха предходната седмица.

Интересни развития има и по света: Тръмп пробва да притисне Китай с нови 10-процентни мита върху артикули за 200 милиарда $. Този път обаче президентът на Съединени американски щати върви по фино въже, защото става дума за потребителски артикули като електроника, храни и дрехи.
" Неловка " обстановка се разиграва в Сирия, която смъкна съветски боен аероплан с 15 души на борда. Москва обаче упрекна за случилото се Израел.

НАЙ-ВАЖНОТО

Президентът и Българска социалистическа партия пратиха в Конституционния съд измененията в административния развой


Президентът Румен Радев изпревари Българска социалистическа партия и пръв сезира Конституционния съд за противоречивите промени в Административнопроцесуалния кодекс часове след обявяване на закона във вторник. Промените лимитират достъпа на жителите до правораздаване посредством фрапантно повишение на правосъдните такси за касационната инстанция, отстраняват опцията за касация по редица каузи, в това число за съществени права, вкарват закрити съвещания във Върховния административен съд и неразбираеми правила на локалната и родовата подсъдност. Същите текстове Радев оспори и посредством несъгласие, само че болшинството в Народното събрание го преодоля предходната седмица.

Малко по-късно и Българска социалистическа партия внесе настрана искане до Конституционен съд за същите текстове. Още предишния четвъртък при дебата за ветото водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията има подготвеност, в случай че измененията бъдат доказани, да внесе искане до Конституционен съд незабавно откакто законът бъде обнародван. Това не е първото проявяване на съперничеството сред Българска социалистическа партия и президента, които в последно време водят нещо като окопна борба, само че в съответния случай този вид състезание може да има единствено позитивни резултати. В същото време сезирането на Конституционен съд от президента се случва на фона на обтегнати връзки сред него и ГЕРБ към рокадите в кабинета.

Природният газ ще нарастне внезапно с 14% от 1 октомври, което ще се отрази мощно на компании и на разноските за отопление

Енергийният регулатор ще утвърди настояването на " Булгаргаз " природния газ да нарастне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната процедура този път анализите на специалистите удостоверяват като обосновано цялото желано увеличение на цената и на идното на 25 септември съвещание евентуално ще го одобрят без разногласия.

Така потребителите ще последва най-големия скок на цената на природния газ от 1 април 2017 г насам, като това ще бъде четвъртото следващо нарастване от началото на годината. То неизбежно ще повлече след себе си и цените на парното и топлата вода. През юли парното към този момент нарастна приблизително с над 7%, тъй че в този момент растежът може да е даже по-голям. И в последна сметка, по отношение на предходния отоплителен сезон, цените ще са с най-малко с към 15% по-високи.

Тръмп притиска Китай с мита за още $200 милиарда в опит да реализира договорка

Съединени американски щати постановиха нови 10-процентови мита върху вноса на китайски артикули на стойност 200 млрд $ от 24 септември, като до края на годината те ще се усилят до 25%. Това е най-сериознит удар на Вашингтон досега. Сега в действие са мита върху артикули на обща стойност 50 милиарда $. Те обаче засягат стоманата и алуминия и са ориентирани против бизнеса, до момента в който новите ще обиден бързооборотни артикули като електроника, хранителни и текстилни артикули и ще ощетят потербителите. По тази причина решението бе подложено на критика от политици във Вашингтон.

Ходът се очакваше от седмици. Тръмп се пробва да притисне Китай, с цел да получи отстъпки при договарянията и наподобява, има вяра, че в даден миг страната ще се огъне. Пекин е наясно с тактиката, само че наподобява от своя страна има вяра, че има задоволително фискални варианти, с цел да понесе удара. До момента нито Китай, нито Съединени американски щати дават знак за отстъпка. От месеци комерсиалните делегации на двете страни организират договаряния, само че без прогрес.

Русия упрекна Израел за сваления от Сирия техен аероплан

Русия упрекна Израел за сваления през днешния ден сутринта от Сирия нейн военно-транспортен аероплан с 15 души на борда. Според Москва израелски изтребители са сложили самолета Ил-20 на пътя на сирийската военновъздушна защита, откакто не са предизвестили в точния момент съветските сили за удари по сирийски цели. Подробностите за случилото се са към момента неразбираеми и данните на Москва следва да бъдат доказани, написа Военновъздушни сили. Според информацията случаят се е случил на 35 км от сирийския бряг, когато самолетът се е прибирал в авиобазата Хмеймим.

Руската осведомителна организация ТАСС твърди, че той е липсващ по време на офанзива, осъществявана от четири израелски изтребителя по сирийски обекти в Латакия. Израелските сили за защита показаха страдание за гибелта на 15-те души на борда на самолета. Но в изказване се споделя, че " Израел счита режима на Асад, чиято войска смъкна съветския аероплан, за напълно виновен за този случай ". Източник на Reuters показва, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще беседва с съветския президент Владимир Путин по отношение на случая.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Южна Корея дойде в Пхенян за договаряния със Северна Корея и бе персонално посрещнат от Ким


След седмици без гласност, през днешния ден Севена Корея популяризира нови фотоси и записи на водача Ким Чен-ун, който посреща топло и с обятия южнокорейският президент Мун Дже-ин. Той дойде на посещаване в Пхенян на фона на приветстващи го тълпи в тази деликатно хореографирана проява на другарски връзки, написа Washington Post. Мун бе посрещнат на летището от Ким и хиляди севернокорейци, издигнати в стегнати редици, които размахваха букети от изкуствени цветя, севернокорейски флагове и бяло-сини знамена с карта, символизиращи единен Корейски полуостров. Сред посрещачите бе и сестрата на Ким Чен-ун. Това е третата среща на двамата корейски водачи от началото на годината. Мун ще се опита да приготви почвата за договаряния сред Пхенян и Вашингтон, с цел да даде подтик на " нуклеарната дипломация ", прибавя АП.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Лидерите на страните в Европейски Съюз ще обсъдят Brexit на среща в Залцбург

Лидерите на страните в Европейски Съюз ще проведат неофициална среща в австрийския град Залцбург на 19 и 20 септември. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че по време на събитието ще бъде обрисувана визията на Брюксел за връзките с Англия след Brexit. " Трябва да реализираме обща визия за типа на взаимната политическа декларация по отношение на нашето бъдещо партньорство с Обединеното кралство. Влизаме в последните седмици на договарянията ", разяснява Туск. И добавя, че водачите на Европейски Съюз ще употребяват опцията да обсъдят по какъв начин да провеждат финалната фаза от диалозите по Brexit.

Срещата в Залцбург ще включва работна вечеря в сряда, на която английският министър председател Тереза Мей ще показа гледната точка на Лондон по отношение на развода с Европейски Съюз. Останалите водачи на съюза ще проведат работен обяд с Мей в четвъртък, като Brexit още веднъж ще бъде във фокуса на полемиките.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Уикенд винетката, която се вкарва от 1 януари, ще коства към 10 лева и ще важи от петък на обяд до неделя в среднощ, сподели ръководителят на пътната организация Светослав Глосов. Той изясни, че няма да има смяна в цените на винетките, когато станат електронни през седващата година.

Злоупотреба с евросредства в размер на 7 млн. лева е разкрила прокуратурата в делото " Винпром Карнобат " , стана ясно на днешното съвещание на съда, който преглежда ограниченията за неотклонение на притежателя Миню Стайков и другите, упрекнати в данъчни закононарушения. Според прокуратурата деца на чиновници на Стайков са кандидатствали по програмата " Млад фермер ", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков.

Европейска комисия стартира антимонополно следствие дали BMW, Daimler и Volkswagen са сключили загадка договорка, с цел да избегнат конкуренцията в създаването на технологии за ограничение на нездравословните излъчвания. Комисията е получила информация, че те са провеждали срещи за разискване на технологиите за ограничение на излъчванията.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Японски милиардер бизнесмен ще е първият екскурзиант до луната на SpaceX


Собственикът SpaceX Илън Мъск разгласи името на първия галактически екскурзиант, който се готви да извърши орбитален полет до Луната и назад на борда на бъдещата свръхмощна ракета Big Falcon Rocket. Това е японският бизнесмен и колекционер на творби на изкуството Язаку Маезава. Той е създател и притежател на онлайн магазина за облекла Zozotown и собствеността му се прави оценка на към 2.9 милиарда $. Маезава не посочи сумата, която е предплатил на SpaceX за бъдещото галактическо премеждие, само че разгласи, че пътешествието е планувано за 2023 година Преди обаче да изстреля галактически туристи към Луната, SpaceX би трябвало сполучливо да изпрати хора в околоземното пространство. Това се чака да се случи през април 2019 по линия на плана Commercial Crew Program на NASA. За тогава е плануван първият полет на галактическата капсула Crew Dragon, с която SpaceX има желание да транспортира първите " частни " астронавти до Международната галактическа станция. Премиерният тестов полет на Crew Dragon без пасажери е плануван за ноември.

[Associated Press]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР